HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pasaport nasıl çıkartılır 2020

Vatandaşlar pasaport nasıl çıkartılır sorusunun cevabını arıyor. Pasaport almak için yeni düzenleme getirildi. Buna göre pasaportlar nereden alınacak, Pasaport almak için gerekli belgeler neler? İşte detaylar...

Pasaport nasıl çıkartılır 2020

Birkaç istisna dışında yabancı bir ülkeye gitmek için pasaport şart. Bu yüzden vatandaşlar pasaport nasıl çıkartılır bilmek istiyor. En önemli soru pasaport nereden alınır sorusu. Eskiden pasaport almak için İlçe Emniyet Müdürlük'lerine gitmek gerekiyordu. Fakat pasaport almak için yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre pasaport nasıl çıkartılır? Pasaport almak için gerekli belgeler neler? İşte gerekli bilgiler...

PASAPORT NASIL ÇIKARTILIR?

Pasaport çıkartmak için vatandaşlar artık nüfus idaresine gidecekler. Vatandaşlar için bürokratik işlemlerle vakit kaybını önlemek istediklerini belirten Bakan Süleyman Soylu, "Artık pasaport ve ehliyetler nüfus idaresi tarafından verilecek" dedi. Buna göre eskiden pasaport almak için İlçe Emniyet Müdürlük'lerine gitmek gerekirken şimdi nüfus idaresine gitmek gerekecek.

KİMLER PASAPORT ALABİLİR?

Bir tür kimlik olan ve yurt dışı çıkışlarda gerek duyulan pasaport çıkartmak için vatandaşların izlemesi gereken birkaç işlem var. Bunun için kimlerin pasaport alabileceği de önem taşıyor. Eğer bir pasaport sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki maddeleri sağlıyor olmanız gerekiyor.

-Mahkemeler tarafından hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulmuş kimseler pasaport alamaz. Bu kişilerin yeniden pasaport alabilmeleri için mahkemece bu kararın kaldırılması gerekmektedir. Harici olarak yurt dışı çıkış yasağı bulunan kişi daha önceden bir pasaport sahibi olsa da yine de yurt dışına çıkamaz.

-Haklarında çeşitli sebeplerden dolayı arama veya yakalama kararı olan kimseler pasaport alamamaktadır.

-Boşanma davası süren kişiler de pasaport alamamaktadır. Bu kararın alınmasındaki sebep, boşanmak isteyen kişilerin çocuklarını yurt dışına kaçırmalarını önlemektir. Boşanma davasının bitmesinin ardından yine pasaport verilebilir.

-16 yaşından küçük kimselerin pasaport almaları için doldurması gereken belgelerin yanında muvafakatname belgesine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belge anne ve baba tarafından pasaport başvuru ofisine gidilerek doldurulabilir.

-Mahkumlar da tutukluluk süreçleri boyunca pasaport alamazlar. Tutuksuz yargılanmalarına rağmen tedbir amaçlı yurt dışına çıkış yasağı konulan kimseler de pasaport alamazlar.

PASAPORT ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Pasaport almak için sahip olunması gereken birkaç evrak bulunuyor. Bu kapsamda aşağıdaki belgelerin eksiksiz olarak toplanması gerekiyor.

-Son 6 ay içinde çektirilmiş 2 adet biyometrik, arka fonu beyaz fotoğraf (50 mm X 60 mm)
-Üzerinde TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanının aslı
-Pasaport defter ücreti ve harç bedelinin yatırıldığına dair banka dekontu
-Var ise daha önceden aldığınız pasaportun aslı

PASAPORT KAÇ YILLIĞINA VERİLİR?

Bordo pasaportların minimum 6 ay, maksimum 10 yıl olan bir geçerlilik süresi vardır. Geçerlilik süresi uzadıkça devlete yapılması gereken ödemenin miktarı artar.
6 aylık pasaport harcı: 208.8 lira
Bir yıllık pasaport harcı: 304.5 lira
2 yıllık pasaport harcı: 497 lira
3 yıllık pasaport harcı: 705.9 lira
10 yıllık pasaport harcı: 995 lira

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler