HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PayPal Türkiye'den neden çekildi?

Dünya çapında 180 milyona yakın kullanıcısı olan PayPal Türkiye operasyonlarını durduruyor. Türkiye'de büyük bir kitle tarafından tercih edilen dijital ödeme platformu, pazardan çekilme kararı aldı.

PayPal Türkiye'den neden çekildi?

​Ali Halit Diker / Mynet Haber

PayPal, Türkiye websitesindeki açıklamada Türkiye'deki düzenleyici kuruluşa, yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK)'ya yaptığı lisans başvurusunun reddedildiğini yazıyor.

2014 verilerine göre Türkiye'de en çok kullanılan dijital ödeme platformu PayPal'in Türkiye'den çekildiğinin haberi e-ticaret ve çevrimiçi alışverişte PayPal kullanan birçok kullanıcının kendini zor durumda hissetmesine neden oldu.

Twitter'daki netdaşlar PayPal gibi tüm dünyada kullanılan bir sisteme neden lisans verilmediğini sorguluyor.

Türkiye'de dijital mecralar konusunda en önde gelen isimlerden İsmail Hakkı Polat da PayPal'in lisans alamamasını eleştirenler arasında.

Hatta Polat bir de anket açmış:

Peki Polat'ın bahsettiği gibi yerli ve milli bir ödeme platformu var mı?

imaginary_name isimli bir Reddit kullanıcısı PayPal yerine Troy adlı yerli ve milli bir platform için PayPal'in Türkiye'den çekilmeye zorlandığını iddia ediyor. Troy, bir zamanlar PayPal ile de ortaklık kurmuş 'Edgar, Dunn and Company' isimli ABD'li bir danışmanlık şirketiyle ortak çalışıyor. İki kurumun 2015 Türkiye Gelişmiş Ödeme Raporu'na referans veren kullanıcı şunları yazıyor:

“[Türkiye Gelişmiş Ödeme Raporu'nu] şimdi okudum. Özgürlük ve inovasyondan bahsediyormuş gibi görünen ama AKP yanlısı banka ve kurumların Türkiye'deki online işlem pazarını ele geçirmek için hazırlanan bir metin. Önümüzdeki günlerde PayPal ve diğer şirketlerden gelecek tepkileri merak ediyorum.”

PayPal'in pazarda Troy'a yer açmak için Türkiye'den çıkmaya zorlandığını düşünenler de var.

@nishtimann isimli Twitter kullanıcısının paylaşımına @keyifadamiyik isimli kullanıcı cevap verdi. PayPal'in lisans iptalinin dijital ödeme platformu pazarında Troy'u tekelleştirme amaçlı olmadığını savundu.

@keyifadamiyik'in iddiası PayPal'in lisans iptalinin sebebini, müşterilerinin bilgilerini yurtiçinde yedeklememesi şeklinde açıklıyor.

@simtoalev isimli kullanıcı ise Troy'un değil BKM Express'in PayPal'in karşılığı olduğunu söylüyor.

@simtoalev'in tweetleri plainwalker isimli Ekşi Sözlük kullanıcısının 2012'de BKM Express ile ilgili girdiği şu entry'yi akıllara getiriyor.

“alışveriş siteleriyle bangır bangır kampanya yapan bankaların "internet alışverişlerinizde kart bilgilerinizi paylaşmadan güvenle alışveriş yapın" diye sunduğu ödeme sistemi.

bankaların pazarlama gücü sayesinde muhtemelen kullanım oranı artacak, rakiplerini iyice küçülttükten sonra da işletmelerden binbir türlü ücret talep etmeye başlayacaktır.

e-ticaret siteleri için gereksiz üyelik katmanı, kullanılabilirlik problemleri yaratırken avantaj olarak chargeback riskinden kurtulmayı getirebilir, ki bu da paypal, pay-u, ipara gibi rakiplerinde zaten olan bir şeydir.

her zamanki gibi türk bankaları sektördeki ödeme çözümleriyle ortak çalışıp entegrasyonu geliştireceğine, kendine yontacağı bir sistem geliştrimiş. hayırlı olsun.”

PayPal'e lisans verilmemesi yurtdışı merkezli e-ticaret işleri yürüten girişimcilerin kara kara düşünmesine neden oldu.

PayPal websitesindeki açıklamasında Türkiye'de tekrar lisans almak için çalışmalarının devam ettiğini duyursa da 6 Haziran'dan itibaren belirsiz bir süre Türkiye'de hizmet veremeyecek. Sizce PayPal'in BKM Express veya Troy gibi yerli sistemlere pazarda daha geniş yer açmak için Türkiye'den çekilmeye zorlandığı iddiası gerçekçi mi?


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler