HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Peşmergeler Kobani’ye girdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) gönderdiği 155 peşmerge, Suriye’nin IŞİD saldırısı altındaki Kobani kentine girdi.

Dün akşam 22:00 civarında Kobani’ye giren peşmergelere sınıra kadar özel harekat ve jandarma ekipleri eşlik etti.

Peşmergelerden daha önce 10 kişilik bir grup, görev yerleri ve kullanacakları silahlarla ilgili Kobani’de önceki gün görüşmelerde bulunup geri dönmüştü. 32 araçla Kobani’ye giren peşmergeler, yolda Kürtçe ‘Biji Kobani’ (Yaşa Kobani) sloganları atarken, çevredeki bazı vatandaşlar da ‘Biji Peşmerge’ sloganlarıyla karşılık verdi. Peşmergeler Suruç’a varmalarının üzerinden 43 saat sonra Kobani’ye girdi. Kobani’ye giriş sırasında IŞİD’in havan topu saldırıları geçişi biraz yavaşlattı. Koalisyon güçleri ise geçiş sırasında IŞİD mevzilerine saldırılar gerçekleştirdi.

IŞİD, Peşmerge grubunun Kobani'ye geçişi sırasında ilçenin sanayi bölgesinde bomba yüklü araçla intihar saldırısında bulundu. Muhalif Rakka Devrimcileri Saha Komutanı Ebu İbrahim, çatışmaların ilçenin doğu ve güney kesiminde şiddetlendiğini vurgulayarak, Türkiye'den giriş yapan peşmerge grubunun da Tel Şeir tepesinden Kobani'ye geçtiğini dile getirdi. IŞİD'in, peşmerge güçlerinin ilçeye girdiği esnada sanayi bölgesinde bomba yüklü araçla intihar saldırısında bulunduğunu ifade eden İbrahim, olayda ölen veya yaralananların olmadığı kaydetti.

ZIRHLI ARAÇLAR EŞLİK ETTİ

Peşmergenin çıkışının netleştirilmesinin ardından bulundukları Çukobirlik binası çevresinde asker ve polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Suruç'tan Suriye sınırına ulaşımı sağlayan karayolunun zırhlı araçlar ile kapatılması ve bölgede yoğun önlem alınmasının ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ile İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü peşmergelerin bulunduğu binaya geldi. Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanı'nın gelişinin ardından Çukobirlik binasının kapısı açıldı ve peşmergeler dışarı çıkmaya başladı. Beraberinde getirdikleri araçların üzerine çıkan ve bir ellerinde silahlarını gösterip diğer elleriyle zafer işareti yapan peşmergeler, Türkçe karşılığı 'Yaşasın Kobani' olan 'Biji Kobani' sloganı atmaya başladı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin bayrağını da sallayarak ilerleyen peşmerge konvoyuna polis ve askerlere ait zırhlı araçlar da eşlik etti. Peşmerge konvoyunun geçişi sırasında çevrede toplanan az sayıdaki vatandaşın da 'Biji peşmerge' sloganı attığı duyuldu.

YUMURTALIK BÖLGESİNE HAREKET ETTİLER

Günlerdir nereden ve nasıl geçecekleri tartışma konusu olan peşmerge konvoyu saat 21.00 sıralarında çıktığı Çukobirlik binasından yaklaşık yarım saat sonra daha önce Suriyeli sığınmacıların geçiş yaptığı Yumurtalık bölgesine ulaştı. Yumurtalık bölgesine yaklaşılmasından önce peşmerge konvoyu ile eşlik eden polis ve askerlere ait zırhlı araçlar farklarını olası saldırı ihtimaline karşı farlarını söndürdü. Burada toplanan peşmerge konvoyu güvenlik için bekletilmeye başladı.

IŞİD HAVAN ATMAYA BAŞLADI, GEÇİŞ GECİKTİ

Peşmerge konvoyunun hareket etmesinin ardından Kobani'den sık sık patlama sesleri duyulmaya başladı. IŞİD militanlarının peşmerge konvoyunun geçişini öğrenmesiyle birlikte olası geçiş güzergahlarına yönelik havan saldırısı düzenlediği bildirildi. Yumurtalık bölgesine giden peşmerge konvoyunun da havan saldırısı nedeniyle hemen geçiş yapılmadı ve 155 peşmerge 32 araçla 1 saat gecikmeli olarak saat 22.00'de Kobani'ye giriş yaptı.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler