HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petshop'ta sadece balık ve kanatlı olsun

Hayvanseverlerin merakla beklediği yasa geliyor. Hükümet Hayvan Hakları Yasa Tasarısı'nı ön sıralara aldı. Mayıs'a kadar çıkacak.

Petshop'ta sadece balık ve kanatlı olsun

Hükümet, hayvanseverlerin büyük bir ilgiyle beklediği Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısını öncelikleri arasına aldı. Düzenlemenin en geç mayıs ayı içerisinde yasalaştırılması planlandı.

11 Eylül 2012 yılında TBMM’ye sevkedilen tasarı, şubat ayında Meclis Çevre Komisyonu’nda ele alınmıştı. Çok sayıda hayvanseverleri dinleyen Komisyon, tasarıyı, üzerinde çalışılması için bir Alt Komisyon kurulmasına karar vermişti. Alt Komisyon, 81 il barosu, 81 il belediye başkanlıkları başta olmak üzere tüm ilgili sivil toplum örgütleri, odalar ve kuruluşlardan düzenlemeyle ilgili görüşlerini istedi.

Mağdurlar dinlenecek

Bir ayı aşkın sürede Komisyona iki klasör görüş geldi. Gelecek perşembe günü toplanarak, önerileri değerlendirecek olan Komisyon, köpekler tarafından saldırıya uğrayanların da görüşlerini dinleyecek. Alt Komisyon, bir hafta içerisinde de raporunu hazırlayarak Çevre Komisyonu’na sunacak. Çevre Komisyonu ise ilgili kuruluşları son kez dinledikten sonra tasarıya son şeklini verecek. Alt Komisyon Başkanı Selçuk Özdağ, en geç Mayıs ayı içerisinde kanunun TBMM Genel Kuruluna gelerek çıkartılmasını beklediklerini belirtti.

Özdağ, Hürriyet’e kurumlardan gelen görüşleri ise şöyle aktardı: “Petshop’larda sadece kanatlı hayvanların ve balıkların satılması isteniyor. Burada satılan hayvanlara çip takılması öneriliyor. Doğal yaşam parkların kaldırılmasını isteyen de buraları denetlemek üzere bir kurul oluşturulmasını isteyen de var. Köpek dövüşlerinin yasaklanmasını talep edenler var. Barınaklar yerine hasta hayvanların geçici olarak tedavi edildiği yerlerin olması öneriliyor. Hayvanlar çiplenerek alındıkları sokaklara bırakılması, saldırgan hayvanlar ise barınaklarda tamamen yalnızlaştırılmasın diyenler oldu. ‘Hayvanlara, tecavüz işkence, öldürme’ gibi toplumda infial uyandıran olaylarda, TCK’nın uygulanması ve tutuklama isteniyor.

Avrupadaki bir kısım yerlerde uyutma var, bir kısım yerlerde yok. Bir de Türkiye çapındaki bütün hayvanların, bir kuduz aşısından geçirilmesi, bu doğrultuda topyekün bir seferberlik ilan edilmesi dile getiriliyor. Veterinerlerin sayısı arttırılması da isteniyor. 1994 ve 1995’te iki defa Meclis’e getirilmiş kadük olmuş. Hükümetlerin düşmesiyle beraber sıra gelmemiş. 2005’de AK Parti olarak biz çıkartmışız. 100 yıl boyunca ilk defa bu kanun çıkmış. Fakat değişen şartlar gereği, sosyal olaylar değişkenlik arz ettiği için Türkiye’de kanunların da değişmesi gerekiyor. Onun için de yeni bir kanun tasarısı teklif edildi.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler