HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Peynirdeki tuz yüzde 40 azalacak

Peynirdeki tuz yüzde 40 azalacak

Anadolu Ajansı'na konuşan Bakan Eker, bazı gıda ürünlerine yönelik tuz, şeker ve katkı maddesi düzenlemeleri konusunda bilgi verdi.

Piyasadaki beyaz peynir, kaşar, eritme peyniri ve tulum peynirindeki tuzun lezzetten çok bazı bakterilere karşı koruyucu önlem olduğunu söyleyen Eker, tuz oranını yüzde 12 ila 40 azaltacaklarını söyledi.

Tuzun kalp damar hastalıkları ve tansiyon gibi birçok hastalığa yol açtığını söyleyen Eker, "Eğer bir tercihle karşı karşıya kalırsak sağlığı lezzete tercih ederiz. Alışkanlıkla ilgilidir. Psikolojik faktördür” dedi.

Bakan Eker ayrıca, Türkiye'de bir kişinin ortalama 15 gram tuz tükettiğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği miktarın ise 5 gramın altında olduğunu söyledi.

Diğer düzenlemeler

Tarım Bakanı'nın açıkladığı daha önceki tuz ve şeker düzenlemelerini ise şu şekilde:

- Ekmekteki tuz oranı yüzde 2'den 1,5'e düşürüldü.**- Ekmekteki 17 çeşit katkı maddesi sadece su, un, tuz ve maya ile bazı ekmek türlerine C vitaminine indirgendi.- Pul biberdeki tuz oranı yüzde 9'dan yüzde 7'ye düşürüldü.- Salçadaki tuz miktarı yüzde 64, zeytindeki yüzde 50 azaltıldı.- Sucuk ve pastırmadaki katkı maddeleri yasaklandı.- Meyve sularına ilave şeker koyulması yasaklandı.**- Çiğ köfte ve mezelerde katkı maddesi olarak yalnızca sitrik aside izin verildi. - Tuz etiketlerinde 'Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun' ifadesi zorunlu hale getirildi.

Kaynak: AA

aljazeeraturk

12,2 milyon Suriyeli yardıma muhtaç

Adım adım sürecin yol haritası

Yılın albümüne Türkiye'den 8 kare

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler