HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PKK adına "fişleme" yapan memura 30 yıl hapis istemi

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde vatandaşlar ve kamu görevlileri hakkındaki kişisel verileri PKK yöneticilerine ilettiği iddiasıyla tutuklanan nüfus memuruna 30 yıla kadar hapis istemi.

Van - Çukurca İlçe Nüfus Müdürlüğünde görevli Mehmet Duran'ın, ilçedeki kamu görevlileri ile korucu ve vatandaşlara ait bilgileri yasadışı yollarla ele geçirdiği ve terör örgütü PKK'nın yöneticilerine bildirdiği yönündeki iddialarla ilgili soruşturma başlatan Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, elde edilen deliller, tanık ve müşteki ifadelerinin alınmasının ardından Duran hakkında hazırladığı iddianameyi tamamladı.

Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 55 sayfalık iddianamede, şüpheli Mehmet Duran'ın yaptığı görüşmeler, evinde elde edilen belgeler ve tanık ifadelerine yer verilerek, fişleme olayını gerçekleştirdiği belirtildi.

Yaşanan olayla ilgili mağdur ve müşteki ifadeleri, tape kayıtları, sosyal medya görüşmeleri ve sanık ifadelerinden yola çıkılarak hazırlanan iddianamede, Duran'ın, "Silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde hukuka aykırı olarak kişilerin verilerini kaydetmek, terörle mücadelede görev yapmış kamu görevlilerinin kimliklerini açıklamak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, vermek, resmi belgede sahtecilik yapmak" suçlarından 30 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması talep edildi.

-"Borç batağına girdiğim için yaptım"

İddianamede yer alan ifadesinde, yaklaşık 6 yıl önce ilçe nüfus müdürlüğüne atandığını ve bu süre içinde birçok yere borçlanarak zor duruma düştüğünü anlatan Duran, borçları nedeniyle Kuzey Irak'a gittiği sırada tanıştığı ve kendisini peşmerge olarak tanıtan "Hüner" isimli kişinin, kendisine bir miktar para verdiğini belirtti.

Duran, ifadesinde şöyle dedi:

"Hüner, Türkiye'den Kuzey Irak yönetimine başvurup eskiden peşmerge olduğunu iddia eden bazı şahısların kendilerinden emekli maaşı talebinde bulunduğunu söyleyerek, bu talepleri reddetmek için şahıslar hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini ifade etti. Ben de ilçedeki şahıslarla ilgili fişleme bilgilerini bu nedenle onlara ulaştırdım. Bunu borç batağına girdiğim için yaptım."

-684 kişi fişlenmiş

Fişleme iddialarıyla ilgili Duran'ın evinde yapılan aramada, ilçedeki idare amirleri, köy korucuları, aileleri ve çok sayıda vatandaşa ait nüfus bilgileri ile inancı, ekonomik, sosyal ve devlete yakınlık durumunun yer aldığı belgeler ele geçirildi.

Bölgede yaşayan aralarında idarecilerin de bulunduğu 295 kişi ile 389 köy korucusu ve güvenlik birimlerine ait araçların plakalarının bulunduğu belgelerin delil olarak gösterildiği iddianamenin hukuki değerlendirme kısmında, ayrıca, çok sayıda nüfus cüzdanı, nüfus kayıt örnekleri ile vesikalık fotoğraflar, müşteki İhsan Şen adına düzenlenmiş sahte nüfus cüzdanı bulunduğuna yer verildi.

- İsimlerin karşısında "devletçi, ajan, dinci" etiketi

Fişleme belgelerindeki isimlerin karşısında "devletçi, ajan, dinci, ilçe nüfus müdürü, ilçe seçim müdürü" gibi ifadelerin yer aldığının belirtildiği iddianamede, şöyle denildi:

"Kişilerin ekonomik durumlarıyla ilgili bilgi verilmek yerine, devlete yakınlıkları, dini ve siyasi görüşleriyle ilgili bilgilerin de verilmesi, şüphelinin söz konusu bilgileri PKK terör örgütü adına topladığını ortaya koymaktadır. Şüphelinin söz konusu eylemleri Çukurca İlçe Nüfus Müdürlüğündeki memuriyetinin verdiği kolaylıkla profesyonelce ve PKK terör örgütü adına gerçekleştirdiği, fişlediği şahısların açık kimlik bilgileri, adresleri ile çok sayıda şahıs hakkında hazırladığı raporları e-mail üzerinden PKK mensuplarına ilettiği ve verdiği bilgilerle terör örgütünün vergilendirme ve eylemler gerçekleştirdiği, bu nedenle şüphelinin organik bağ kurarak, hiyerarşik yapı içerisinde terör örgütü üyesi olduğu anlaşılmaktadır." (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler