HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PKK mizanseniyle Türkiye'yi Kerkük'e sokmak için tuzak kurdular!

Bir grup PKK’lı gövde gösterisi yaparak Kerkük’e girmişti. Aralarında kadınların da olduğu örgüt üyeleri PKK sembollerini çıkarmış, sonra da bir köprü üzerinde siper almıştı. Kuzey Irak Parlamentosu’nun Türkmen kökenli üyesi Aydın Maruf, “Bütün bunlar mizansen miydi” diye sorusuna tereddütsüz “Evet” yanıtını verdi. Bu konuşmayı aktaran Deniz Zeyrek, Eğer öyle ise Türkiye’ye büyük bir tuzak kurulduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’yi Kerkük’e sokmanın en kolay yolu, PKK’yı Kerkük’e sokmaktı" dedi."

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek'in 'Irak Türkiye’yi savaşa mı çekmek istiyor' başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

BAĞDAT SİNCAR’DA PKK’YA MAAŞ MI BAĞLADI?

Alanya Gazeteciler Cemiyeti’nin yılın gazetecileri ödül töreni için gittiğim Alanya’da Kuzey Irak Parlamentosu’nun Türkmen kökenli üyesi Aydın Maruf’la sohbet etme fırsatı bulduk. İlginç bir bilgiyi paylaştı. IŞİD’in Sincar’dan geri alınması için 2015’te PKK devreye girmişti. Sincar IŞİD’den alınınca da PKK, bölgede Kandil’dekine benzer karargahlar kurmuştu. Suriye’deki YPG ile Irak’taki PKK’nın iletişimi ve geçişkenliği açısından Sincar kritik rol oynamıştı. Bir süre sonra PKK’nın sessiz sedasız Sincar’dan çekildiği ve bölgeyi Bölgesel Yönetimin emrindeki Peşmerge’ye devrettiğine tanıklık etmiştik. Maruf’a göre, Bağdat yönetimi, bu süreçte IŞİD’le savaştığı ve bölgeyi koruduğu için 4 bin PKK’lıya maaş ödedi.

KERKÜK GÖRÜNTÜLERİ MİZANSEN MİYDİ?

Maruf’tan bu iddiayı dinleyince, Kerkük’teki o görüntüyü yeniden düşündüm. Bir grup PKK’lı gövde gösterisi yaparak Kerkük’e girmişti. Aralarında kadınların da olduğu örgüt üyeleri PKK sembollerini çıkarmış, sonra da bir köprü üzerinde siper almıştı. Köprüden yola doğru açılan birkaç ateş, koşuşturan birkaç PKK’lı dışında çatışmanın seyri hakkında hiçbir bilgi paylaşılmamıştı. “Çatışma ne kadar sürdü? PKK’lılar ne oldu? 500 PKK’lı Kerkük’e neden geldi, neden çekildi” gibi birçok sorunun yanıtsız kaldığını anımsadım. “Bütün bunlar mizansen miydi” diye sorduğumda Maruf tereddütsüz “Evet” yanıtını verdi.

Eğer öyle ise Türkiye’ye büyük bir tuzak kurulduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’yi Kerkük’e sokmanın en kolay yolu, PKK’yı Kerkük’e sokmaktı. Bağdat, daha doğrusu, arkasındaki kurmay akıl İran, bu planı hayata geçirmişti.

TÜRKİYE TUZAĞA DÜŞMEDİ

Ankara, normal şartlarda PKK’lıların o görüntüsüyle bile harekete geçebilirdi. Ancak yapmadı. Bunun nedeni, Bağdat’ın niyetinin kısa sürede anlaşılmasıydı. İstihbaratın sağladığı bilgiler, Dışişleri ve Genelkurmay’da yapılan analiz, Bağdat’ın Türkiye’yi kuzeyden harekete geçmesini engelledi. Böylece, Ibadi yönetimi Kuzey Irak’ta 1970’ten beri geçerli olan otonom bölgeyi köşeye sıkıştırma daha fazla bölgeyi geri alma hedefine ulaşamadı.

Türkiye’nin Irak gerekli insani desteği sağlamadığı takdirde kapıları kapatmayacağını bildirmesi de Kuzey Irak halkı için nefes oldu.

Yazının devamını okumak için tıklayın

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler