HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PKK'lı Kalkan: Erdoğan'ın konuşmaları üzerine silah bırakma kongresini dondurma kararı aldık

Duran Kalkan, PKK'nın silah bırakma gündemi ile yapacağı kongresini dondurma kararı aldığını öne sürdü.

PKK'lı Kalkan: Erdoğan'ın konuşmaları üzerine silah bırakma kongresini dondurma kararı aldık

Kandil Dağı'ndaki PKK'nın önde gelen isimlerinden Duran Kalkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dolmabahçe mutabakatını tanımaması, "Kürt sorunu yoktur" açıklamaları üzerine örgütün silah bırakma gündemi ile yapacağı kongresini dondurma kararı aldığını öne sürdü. Kalkan, "Ateşkes konumu fiilen AKP ve Genelkurmay tarafından ortadan kaldırılmıştır. Fazla çatışma çıkmıyorsa gerillanın tutumu ve PKK yönetiminden kaynaklanıyor" dedi.

Avrupa'da PKK çizgisinde yayın yapan Med Nuçe TV'ye röportajı yayınlanan örgütün Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan, 5-7 Mayıs tarihlerinde yaptıkları toplantıda siyasi ve askeri tartışmalar yaptıklarını, Türkiye'deki askeri faaliyetleri değerlendirdiklerini anlatırken, şu iddialarda bulundu:

"Nevruzdan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra hareket ve halk olarak bir saldırı altındayız. Bunu devletin yeni bir tutumunun başlangıcı olarak değerlendiriyoruz. Son Milli Güvenlik Kurulu toplantısında 'kırmızı kitabın' yeniden yazıldığı kamuoyuna yansıdı. 'Kırmızı kitapta' yapılan değişiklik ile bizi de paralel yapı içerisinde koyup yeni bir saldırı girişimi içerisine aldılar. Saldırıların seçim süresi ve sonrasında artarak sürecini düşünüyoruz. HDP büroları bombalandı, HDP'ye bir çok yerde miting yaptırılmıyor, gözaltılar var. Bir de Genelkurmay'ın planlayıp yaptığı askeri operasyonlar, provokatif girişimler, ciddi bir askeri sevkiyat var. Bir yandan bir savaş yürütülüyor bir yandan daha büyük savaş için hazırlık var. Bütün bunları değerlendirdik."

"HERKESİ ATEŞKES VE ÇATIŞMASIZLIĞA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

PKK'lı Duran Kalkan, fiili olarak 'Çözüm süreci'nin durdurulduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile yeni bir saldırı süreci başlatıldığını öne sürerken, şöyle devam etti:

"Yani o eski süreç kalmadı. Bu durumu ile bir çözüm sürecinden söz edilemez. Biz parti yönetimi olarak bunu değerlendirdik. Mevcut polis ve askeri hareketi ile ortada bir ateşkes bırakılmadı. Ateşkes konumu fiilen AKP ve Genelkurmay tarafından ortadan kaldırılmıştır. Fazla çatışma çıkmıyorsa gerillanın tutumundan ve PKK yönetiminden kaynaklanıyor. AKP ateşkesi çoktan sona erdirdi. Ama bu hep böyle gitmez. AKP'ye karşı tutum almak gerekiyor. Ateşkese ve çatışmasızlığa sahip çıkmaya çağırıyoruz. AKP'nin askeri operasyonuna karşı çıkılmalı, herkes buna karşı çıkarsa süreç böyle devam edebilir. Kamuoyu tutumu ile AKP'nin tutumu önlenmez ise çatışmalı süreç yeniden başlayabilir. Sürece sahip çıkılmalıdır. Sahip çıkanlar yarın çatışmalı durumda 'Niye böyle oldu?' diyebilirler. Tutum geliştirmeyenler yarın bir şey söyleyemezler."

"EĞER ADIM ATILSAYDI ÖN GÖRÜLEN KARARLARI ALACAKTIK"

Abdullah Öcalan'n PKK'dan kongreyi toplanıp silah bırakma kararı alınması ile ilgili çağrısı ve niyet beyanından sonra hazırlık çalışması için toplandıklarını belirten Duran Kalkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz çağrıyı önemsedik, sürecin ilerlemesi için şartlar oluştuğunda gerekli tartışmalar yapıp bir kararlaşma yapmak için hazırlıklar yaptık. Bu konuda önemli bir düzeye geldik. Anında toplantı yapıp 'Gerekli kararları almak için hazırız' dedik. Ama Tayyip Erdoğan'ın Dolmabahçe mutabakatını reddetmesi, 'Kürt sorunu yoktur', 'Vardır' diyen bölücüdür açıklamaları süreci altüst etti. Kongre çalışmalarını dondurma ve durdurma kararı aldık. Kamuoyu şunu bilmeli; Erdoğan ve AKP'nin süreç karşıtı tutumu nedeniyle kongre yapma yönündeki hazırlık çalışmalarını dondurmuş durumdayız. AKP ve Erdoğan'ın tutumu Türkiye'yi yeni bir çatışma sürecine götürecek bir tutumdur. AKP belirlenen adımları atsa, bizim kongre hazırlığımız vardı, öngörülen kararları alacaktık. Tayyip Erdoğan sürece müdahalede bulunarak AKP'ye de müdahalede bulundu aslında. Bu bir devlet tutumludur. Yapılanları devlet açıklaması olarak görüyoruz. Sadece bir seçim açıklaması değil." (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler