HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PYD nedir, hangi amaca hizmet eder? Sorularına yanıt

Ankara'daki terör saldırısının ardından gözler PYD'ye çevrildi. PYD durumu yalanlayınca YPG'nin politik yapısı olan PYD nedir? PYD açılımı nedir? Sorulara yanıt arandı. İşte yanıtı.

PYD nedir, hangi amaca hizmet eder? Sorularına yanıt

Ankara'da askeri servis araçlarının geçişi sırasında bomba patlatıldı. Saat 18.31 de İnönü Bulvarı üzerindeki kırmızı ışıkta askeri personeli taşıyan servis araçlarının durduğu sırada meydana gelen patlamanın sesini duyan vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı. Kızılay, Kavaklıdere, Gaziosmanpaşa, Dikmen ve Çankaya gibi birçok semtten duyulan patlamada son belirlemelere göre 28 kişi öldü 61 kişi yaralandı. TSK, Ankara saldırısında yaralananlar hakkında bilgi verdi. Genelkurmay Başkanlığından, Ankara'daki terör saldırısında yaralanan 61 kişiden 30'unun taburcu edildiği, 31 yaralıdan 8'inin GATA'da, 23'ünün ise sivil hastanelerde tedavi altına alındığı, hayati tehlikelerinin olmadığı bildirildi. Ankara'da saldırısında canlı bombanın YPG mensubu Suriye uyruklu Salih Necar olduğu öne sürülmüştü. Ancak daha sonra Abdulbaki Sömer olduğu DNA incelemesiyle kesinleşti

PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise açıklamaları yalanlayarak, Ankara saldırısını YPG'nin gerçekleştirdiği yönündeki açıklamayı reddettiklerini belirterek, "Hayır efendim kesinlikle reddediyoruz. Böyle bir şey yapılmamıştır bizim tarafımızdan. Ne yakından ne uzaktan hiçbir ilişkimiz de yoktur. O söylenen isim Salih Necar'ı hiç tanımıyoruz. Hiçbir ilişkimiz de olmamıştır. Böyle bir şey olmamıştır, olmayacaktır. Biz hiçbir zaman Türkiye'nin içine veyahut şeyine karışmıyoruz. Şiddeti tırmandırmak, böyle bir şeyde bulunmak ne Türkiye'nin ne de bölge halkının yararınadır. Ne tanıyoruz ne de bir ilişkimiz olmuştur. Böyle bir kişiyi hiç tanımıyoruz" demişti. Yaşananların ardından vatandaşlar YPG savunma birliklerinin politik kanadı olan PYD açılımını, PYD'nin amacını ve konumunu merak ettiler. Biz de PYD nedir? Sorusunun yanıtını Mynet kullanıcıları için hazırladık.

PYD NEDİR?

Demoktratik Birlik Partisi, kısa adıyla da PYD 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hala faaliyet gösteren PYD'nin lideri Salih Müslim'dir. PYD (Demokratik Birlik Partisi) bölgeyi kontrol eden politik yapının adı; YPG (Halk Savunma Birlikleri) ise PYD’nin silahlı kanadıdır.

Askeri kolu ise yaklaşık 65,000 kişiden oluşan Halk Koruma Birlikleri'dir. PYD, Suriye İç Savaşı'nın patlak vermesinin ardından, Suriye'de Halep Eyaleti'ndeki Kobani, Afrin ve Cinderis kentleri; Haseke Eyaleti'nin Amude, Derik, Efrin beldeleri, El Darbasiye kenti ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşında bulunan Resulayn kenti, Tirbesipiye kasabası ve Rakka ilinden Tel Abyad şehrinde siyasi ve askeri kontrolü elinde tutmaktadır. Demokratik Konfederalizm doktrini PYD'nin yönetimde olduğu bölgelerde uygulamaya konulmuştur ve halen bölgede etkisi görülmektedir.

PYD'nin, PKK ile bazı kaynaklara göre benzer görüşleri savundukları, bazı kaynaklara göre de aralarında bir ortaklık olduğu öne sürülmektedir. PYD, hem Özgür Suriye Ordusu hem de Suriye Baas Partisi Hükümeti ile zaman zaman silahlı çatışmalara girmiştir. Ancak son zamanlarda PYD'nin Silahlı kanadı YPG ve Özgür Suriye Ordusu islamcı örgütlere karşı ittifak yapmıştır. PYD, 30 Kasım 2015 tarihinden bu yana Sosyalist Enternasyonal'in danışma üyesidir. Salih Müslim Suriye İç Savaşı boyunca birçok kez Türkiye'ye ziyerette bulunup hükûmet yetkilileri ile görüşmeler yapmıştır.

PYD hangi bölgedelerde askeri kontrolü elinde tutmaktadır?

PYD, Suriye iç savaşının patlak vermesinin ardından, Suriye’de Halep Eyaleti’ndeki Kobani, Afrin ve Cinderis Kentleri; Haseki Eyaleti’nin Amuda, Derik, Efrin beldeleri, El Darbasiye kenti ve Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Resulayn kenti, Tirbesiye kasabası ve Rakka ilinden Tel Abyad şehrinde siyasi ve askeri kontrolü elinde tutmaktadır.

13 Ekim 2015'te Uluslararası Af Örgütü, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG’nin Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiğini, bölgedeki sivilleri zorla göç ettirdiğini, insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğini bildiren bir rapor yayımladı. Bazı ihlâllerin işlendiğini kabul eden PYD, bunun sivillerin korunması için gerekli olduğunu savundu. YPG ise raporu yalanladı ve ihlallerin istisna düzeyinde olduğunu belirterek, savaş suçu işlendiğine dair iddiaların gerçekle ilgisinin bulunmadığını iddia etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler