HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rakka operasyonu için Erdoğan, Işık ve Akar'dan kritik zirve

Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la dün bir araya geldi. O görüşmenin ana gündemi ise Rakka operasyonuydu.

Pentagon'un önümüzdeki 48 saat içinde Rakka operasyonunun tüm detaylarının Ankara'ya iletmesine saatler kala Ankara-İstanbul-Erbil hattı trafik hız kesmiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile İstanbul'daki Beylerbeyi Sarayı'nda bir araya geldi. Irak ve Suriye'de son 48 saatte meydana gelen gelişmeler üzerine düzenlenen toplantının ana gündemi Rakka operasyonu oldu.

PENTAGON 48 SAAT İÇİNDE RAKKA OPERASYONUNUN TÜM DETAYLARINI ANKARA'YA İLETECEK

Yeni Şafak'tan Çetiner Çetin'in haberine göre; 42 günden buyana Washington - Ankara hattında devam eden görüşme trafiğinde sona gelindi. Pentagon'un önümüzdeki 48 saat içinde Rakka operasyonun planlarını Ankara'ya sunacağı belirtildi.

Işık ve Akar'la Beylerbeyi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savuma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüştü. İstanbul'daki Beylerbeyi Sarayı'ndaki görüşmede Suriye ve Irak'taki siyasi ve askeri hareketlilik ele alındı.

Erbil - Bağdat ve Musul'daki gelişmelerin tüm boyutlarının ele alındığı ifade edilen görüşmede, Suriye'deki son süreçte yaşananlar ve Rakka-Menbiç operasyonun olası beklentilerinin masaya yatırıldığı kaydedildi.

TSK 4 BİN TSK MENSUBU İLE RAKKA OPERASYONUNA KATILACAK

4 bin TSK mensubu ve 6 bin ÖSO mensubunun operasyon sürecine dahil olması bekleniyor.

PENTAGON YPG'Yİ İSTİYOR

Öte yandan, ABD Başkanı Trump’a Rakka operasyonu planının sunulmasına günler kala Pentagon, Menbiç'te YPG’lilere eğitim verdiği kampa Amerikalı gazetecileri götürdü. Burada gazetecilere konuşan ABD’li generaller, Rakka operasyonunda YPG ile işbirliğinden yana. Pentagon, Trump'ı da buna ikna etmeye çalışıyor.

Trump’ın Savunma Bakanı James Mattis ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’a IŞİD’le mücadele planı oluşturması için verdiği süre Şubat sonunda doluyor. Pentagon’un hafta içi Trump’a iletmesi beklenen planın içinde, Suriye’de IŞİD’in merkezi olan Rakka şehrine yapılacak operasyonun detayları da olacak.

YPG DAHİL OLURSA ANKARA RAKKA OPERASYONU'NA DESTEK VERMEYECEK

Washington bir yandan YPG’ye verdiği desteği sürdürürken bir yanda da Türkiye’yi rahatsız etmeyecek bir plan üzerinde çalışıyor. Ankara, YPG’nin dâhil olması halinde Rakka operasyonuna destek vermeyecek.

PKK’nın Suriye kolu olan YPG, Rakka’yı kuşatma operasyonunu ABD’nin desteğiyle sürdürüyor. YPG, Rakka’ya 9 kilometreden daha yakın.

Washington’dan, hem YPG’nin kısmen dâhil edileceği hem Türkiye’yi rahatsız etmeyecek bir plan oluşturmaya çalışıldığının sinyalleri geliyor.

TOWNSEND: SDG’YE AĞIR SİLAHLAR VERİLMELİ, KÜRTLER DE RAKKA’DA OLMALI

Planın sunulmasına günler kala Pentagon, ABD’nin en çok okunan gazetelerinden New York Times, Washington Post ve siyasi dergi Foreign Policy muhabirlerini, ABD’li askeri uzmanların Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) eğitim verdiği kampa götürdü. Muhabirlere eğitimin Rakka operasyonu ve Menbic’in korunması için verildiği anlatıldı.

Pentagon'un "YPG'nin IŞİD'le mücadele için etkili aktör olduğu" mesajını verdiği bu üç yayın organı da, Trump'a yönelik eleştirel haberleriyle biliniyor. Trump, Washington Post'a başkanlık kampanyası sırasında takip izni vermemişti. New York Times da, Menbic'de kampa girdikleri cuma günü Beyaz Saray brifingine alınmadı.

SDG’nin omurgasını YPG oluşturuyor. Kamp, YPG’nin kontrolündeki Menbic bölgesinde, Menbic merkeziyle Kobani arasında. ABD’li asklerin verdiği bilgiye göre Suriye’de dört adet eğitim kampında yüzlerce SDG’li eğitiliyor. Bu kamplarda 500’ün üzerinde ABD askeri uzmanı bulunuyor.

Kampa muhabirlerle birlikte CENTCOM (Merkez Kuvvetler komutanlığı) Komutanı General Joseph Votel ve ABD’nin Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonların komutanı General Stephen Townsend de girdi.

Townsend muhabirlere SDG’nin elinde şimdilik hafif silahlar olduğunu, Rakka’da savaşabilmek ağır silahların verilmesi gerektiğini söylüyor.

New York Times'a göre eğitimi veren Amerikan askeri uzmanları da, bu ağır silahların “SDG’de sadece Arap savaşçılara verilmesinin uygun olmayacağını” söylüyor. Townsend de “mühimmatı SDG’nin bir kısmına veremeyiz, tüm birliklere vermeliyiz” diyor.

Yaklaşık 15 bin kişinin operasyona katılacağı savaşta, Townsend’e göre ‘savaş deneyimi daha fazla olan ve daha etkili olacak Kürtlerin de yer alması’ gerekiyor. Rakka’ya girecek SDG güçlerinin yüzde 50-80 arasında Araplardan oluşabileceği, ancak YPG’lilerin de muhakkak yer alması gerektiğine dair ifadeler hem New York Times hem Washington Post'un haberinde yer alıyor.

Washington, Ocak ayı sonunda SDG’ye ‘Rakka operasyonunda kullanılması için’ zırhlı araç göndermişti. Açıklamada sayı verilmemişti. 22 Şubat’ta da Reuters, SDG’ye yeni zırhlı araçların ve tanksavar füzelerinin gönderildiğini duyurmuş, sevkiyatın fotoğraflarını paylaşmıştı.

Fikri Işık, 1 Ekim’de Meclis açılış resepsiyonunda gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu “SDG gibi aldatmacalara itibar etmiyoruz” diye yanıtlamıştı.

VOTEL, TÜRKİYE’Yİ İKNA ETMENİN YOLUNU ARIYOR

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın başındaki General Votel, Obama döneminde YPG’nin en büyük destekçilerindendi. Trump henüz kararını vermediği için bu konudaki dili son dönemde yumuşayan Votel, aslında Dunford ve Mattis’le birlikte Rakka planını oluşturan en kritik isimlerden.

Gazeteye göre Votel, YPG’ye desteğe devam etmekten yana. Türkiye’yi buna ikna etmenin de yolları var:

“Savaş sırasında bu güçlere, Rakka’ya girebilecek kadar silah verilmeli. Ancak sonrasında silah ve mühimmat akışı kısıtlanmalı. Verilen tüm mühimmat kayıt altına alınmalı ve tüm bu bilgiler Türkiye’yle şeffaf bir şekilde paylaşılmalı.”

SDG Sözcüsü Talal Sülo, hafta içi Votel’ın Kobani’ye giderek YPG’nin ileri gelen isimleriyle görüştüğünü söyledi. İddia, ABD tarafından henüz doğrulanmadı.

Votel’in duyurulan son Kobani gezisi 22 Mayıs’taydı. Bir gün sonra Ankara’ya gelerek Genelkurmay Karargâhı’nda görüşmeler yapan General'im dönüşü sonrası YPG ile ABD’nin Menbic operasyonu başlamıştı. O dönem farklı olan, Beyaz Saray’da Obama’nın oturmasıydı. Votel’ın ziyaretlerinden birkaç gün önce Obama Erdoğan’ı arayarak Menbiç operasyonuyla ilgili bilgi vermişti.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler