HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Referandum için oy verme işlemleri sınır kapılarında başladı

16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan referandum için yurt dışında yaşayan vatandaşlar "gümrük kapılarında" ve yurt dışındaki temsilciliklerinde oy kullanmaya başladı. Oy verme 9 Nisan'da sona erecek.

16 Nisan'da Türkiye genelinde yapılacak olan referandum oylaması sınır kapılarında bugün itibari ile başladı. Oylamanın ilk gününde Atatürk Havalimanı'nda uzun kuyruklar oluştu. 16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan referandum oylaması bugün itibariyle sınır kapılarında başlatıldı.

Oylamanın sınır kapılarında 16 Nisan tarihine kadar devam edeceği öğrenildi. Oy verme işleminin ilk gününde Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali'nde oy vermek isteyen gurbetçiler tarafından uzun kuyruklar oluştu. Oy kullanan vatandaşlardan bazıları tatil için geldiklerini ve bu arada oy da kullandıklarını belirterek sonuçların vatana ve millete hayırlı olmasını dilediklerini belirttiler. (İHA)

BELÇİKA'DA DA BAŞLADI

Belçika'da oy verme işlemi için hazırlıklar günler öncesinde tamamlandı ve başkent Brüksel'deki başkonsolosluk binasında, Anvers'te ise bir konferans merkezinde sandıklar kuruldu. Vatandaşlar, sabah 09.00'da oylarını kullanmaya başladı. Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay ile Anvers Başkonsolosu Metin Ergin de oylarını Anvers'te kullandı.

'SON GÜNE KADAR BEKLEMEYİN'

Büyükelçi Olcay, yaptığı açıklamada, Türkiye demokrasisi için yeni bir seçim dönemine girildiğini belirterek, 6 Nisan'a kadar oy verme işleminin devam edeceğini söyledi. Vatandaşlardan oylarını kullanmak için son güne kadar beklememelerini isteyen Olcay, "Salonlar büyük olmakla birlikte son güne kalınması durumunda fazla kuyrukta beklemek mevzubahis olabilecek. Vatandaşlardan ricam, ilk günlerde gelip oylarını kullanmaları ve demokratik tercihlerini belli etmeleri." diye konuştu.

Oyunu kullanan vatandaşlardan Ahmet Söğüt, referandumun "Türkiye için hayırlı olmasını" temenni ederken, Mehmet Özen ise "Memleketimiz için üzerimize düşen görev için geldik, oyumuzu kullandık. İnşallah memleketimize hayırlı olur. Başka bir devletimiz, yurt edineceğimiz başka bir ülkemiz yok, gidecek başka bir yerimiz yok. Her şey devletimiz için." diye konuştu. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, 09.00-21.00 saatleri arasında hafta sonları dahil 6 Nisan'a kadar oylarını kullanabilecek. Belçika'da yaklaşık 130 bin seçmen bulunuyor.

9 NİSAN'DA SONA ERECEK

27 Mart 2017 tarihinde saat 08:00'ten itibaren yurt dışında yaşayan vatandaşlar oy verebilmektedir. YSK oy verme işlemleri için iki adres gösteriyor: Yurt dışı temsilcilikleri ve gümrük kapıları. Yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 9 Nisan 2017'de sona ererken, gümrük kapılarında oy verme işlemleri 16 Nisan 2017'de sona eriyor. Kurul çipli ve yeni kimlik kartları üzerinden önemli bir uyarı yaptı. Uyarıya göre sosyal medyada bazı haberlere göre yeni kimlik kartı olmayanlar oy veremeyecekler açıklamasın üzerine kurul "asılsızdır" açıklamasında bulundu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve geçerli olan kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport) taşıyan her bir birey oy kullanabilecekler. Öte yandan kurul, seçim takvimini kendi sitesinde yayınladı. Gün gün prosedür işlemlerini kendi sitesinden yayınlayan kurulun takviminde son gün 16 Nisan 2017: Oy verme günü!

14 GÜN BOYUNCA

Yüksek Seçim Kurulu ana sayfasında seçim saatlerini açıkladı. Doğu illerinde (belirlenen iller) oy verme saatleri diğer illere göre daha erken başlayacak, daha erken bitecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için oy verme günü 27 Mart tarihinde başlayacak, 9 Nisan'da sona erecek. 14 gün içerisinde yurt dışında belirlenen seçim merkezlerinde veya gümrük kapılarında oy verebilecekler. Seçim takvimini açıklayan kurul, tutuklu olan vatandaşlar için 14 Nisan'da listeleme işlemlerini tamamlıyor.


En Çok Aranan Haberler