HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Referandum ne zaman 2017 anketlerinin sonuçları

'Referandum ne zaman' sorusunun yanıtı olarak 3 tarih ön plana çıkarken DSP oyunu açıkladı. Öte yandan MAK ve Gezici 2017 referandum anketlerini açıkladı. İşte 2017 referandumla ilgili son gelişmeler.

Referandum ne zaman 2017 anketlerinin sonuçları

'2017 referandum tarihi ne zaman' sorusu son günlerde netleşmeye başladı. 2017 referandum tarihi olarak Nisan ayının 3 tarihi ön plana çıkarken, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal da AK Parti ile MHP'nin TBMM'den geçirdiği ve imza için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen 'başkanlık anayasası' hakkındaki kararını duyurdu.

DSP'DEN 2017 REFERANDUM KARARI AÇIKLAMASI

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, "Demokratik Sol Parti, halkın önüne getirilecek olan referandum sandığından kahverengi oyların çoğunlukla çıkması için halkımızla buluşacak ve böyle bir dayatmaya karşın tüm örgütleriyle 'hayır' denilmesi için var gücüyle çalışacaktır." dedi.

Aksakal, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, cumhuriyet tarihinin en kritik günlerinden geçtiğini söyledi.

Ülkenin siyasi tarihinde yaşanılan antidemokratik dönemlerin ardından, bugün demokrasinin topyekun ortadan kaldırılması tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını öne süren Aksakal, "Demokratik Sol Parti olarak karşı durduğumuz konu, antidemokratik seçim yasasıyla oluşturulmuş ve toplumun gerçek yapısının temsil edilmediği bir Meclis eliyle tamamen 'hakim gücün' iradesi tahtında oluşturulmuş değişiklikler sistematiğinin Türkiye halkına kabul ettirilmeye çalışılmasıdır." ifadesini kullandı.


"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" anlayışının sadece Meclisteki seçilmiş milletvekillerin iradesini değil, kuvvetler ayrılığı prensibinin ana ayaklarının tümünün iradesini beraberinde barındırdığını belirten Aksakal, "Yürütmenin başı cumhurbaşkanı olabilir ama egemenlik bir cumhurbaşkanının tek satırlık imzasına mahkum edilemez." dedi.

Aksakal, anayasa değişikliğinin milleti birey ve yurttaş olmaktan çıkarıp "teba, kul" statüsüne indirgeyecek bir yetki gücü ortaya çıkaracağını savunarak, "Bu kabul edilemez. Zira sorun bugün iş başında olan cumhurbaşkanından ziyade yerine seçilecek olanın elde edeceği sınırsız yetkilerle neler yapabileceğidir. Bugünkü cumhurbaşkanı, 'tek millet tek devlet tek dil' diyor. Yerine gelen, 'her türlü milliyetçiliği ayaklarımızın altına aldık' derse ne olacak?" şeklinde konuştu.

Siyasetçilerin gündeminin ilk sıralarındaki konular halkın öncelikli gördüklerinin arasında son sıralarda. Hemen her gün kürsülerden halka hitap eden iktidar ve muhalefet partilerinin liderlerinin gündemindeki konular, halkın öncelikleri arasında görünmüyor. Referandum için şaşırtıcı sonuçların çıktığı ankette, oy oranlarında da alışılmadık sonuçlar göze çarpıyor.

2017 REFERANDUM İÇİN 3 TARİH ÖN PLANA ÇIKIYOR

Nisan ayında yapılması planlanan referandum için, takvimde 3 tarihin olasılığından söz ediliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu hafta onaylaması beklenen anayasa değişikliği teklifi referandumu için, üç tarihin söz konusu olduğu öne sürüldü.

Hürriyet'ten Aysel Alp'ın haberine göre söz konusu olan bu tarihler 2 Nisan, 9 Nisan ve 16 Nisan olarak niteleniyor.

Referandum 2 Nisan’a yetişebilse idi, ki bu seçenek düşmüş görünüyor, YSK seçim takvimi 2 Şubat’ta başlayacaktı.

Referandum 9 Nisan'da yapılırsa, takvimin başlangıcı 9 Şubat olacak, seçmen listeleri 11 Şubat’ta askıya çıkacak ve 19 Şubat’a kadar askıda kalacak.

Referandum 16 Nisan’da yapılırsa ise, bu tarihleri 1 hafta ileri almak gerekecek.

MAK DANIŞMANLIK ANKETİNDE REFERANDUM SONUCU

MAK Danışmanlık Şirketi’nin 26 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında yaptığı referandum anketi sonuçlarına göre Nisan ayında yapılması beklenen referanduma 'evet' diyenlerin oranı yüzde 52 oldu. AKP'nin oy oranının yüzde 51 görüldüğü ankette, HDP yüzde 10 barajının altında kalıyor.

AK PARTİ 51, HDP BARAJ ALTINDA

Ankette en dikkat çekici olan, 'Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?' sorusuna verilen cevaptı. Ankete katılanların yüzde 51,66’sı AK Parti, yüzde 25,5’i CHP, yüzde 12,77’si MHP, yüzde 7,77’si ise HDP cevabını verdi. Referandum’da EVET diyeceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 52 oldu.

5 BİN 400 KİŞİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

TBMM'de görüşülen ve oylanan anayasa değişikliği referandumu öncesi, anket firmalarının yaptığı kamuoyu araştırmalarında birbirinden ilginç sonuçlar çıkıyor. Mehmet Ali Kulat’ın başında olduğu MAK Danışmanlık şirketi de, 26 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında 5 bin 400 kişi ile yüz yüze yapılan anket sonuçlarını açıkladı. 30 Büyükşehir, 23 il (Ağrı, Aksaray, Artvin, Bayburt, Bitlis, Bolu, Düzce, Elazığ, Giresin, Gümüşhane, Karaman, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kütahya, Nevşehir, Osmaniye, Sinop, Bilecik, Yozgat, Uşak) ve 154 ilçede yapılan ankette, "Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna; kararsızların matematiksel dağılımının sonunda Ak Parti 51,66, CHP 25,55, MHP 12,77, HDP 7,77 cevabının verildiği görüldü. DİĞERLERİ başlığı altıda diğer parti ve bağımsız adaylar ise 2,25 de kaldı. MAK Danışmanlığın son 5 ayda yaptığı araştırmalarda HDP, yüzde 10’luk barajı hiç geçemedi.

İşte MAK Danışmanlık şirketinin 26 Ocak-1Şubat tarihleri arasında yaptığı referandum anketi araştırmasında birbirinden çarpıcı sonuçları:

YARIN 2017 REFERANDUM OLSA OYUNUZU HANGİ PARTİYE VERİRSİNİZ?

Basının gündeminde her gün yer alan anayasa referandumu konusunda ise vatandaşın kafasının karışık olduğu ortaya çıkıyor. Yüzde 52 oranında "evet" çıkan ankette kararsızların oranı ise yüzde 14.

ÜST BÜROKRASİ VE SİYASİ PARTİLERİN MİLLETVEKİLLERİ BELEDİYE BAŞKANLARI VE ÜST YÖNETİCİLERİ ARASINDA FETÖCÜ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR MİSİNİZ?

FETÖ'nün siyasi ve bürokrasi ayağına inananların oranı ise yüzde 74.

2017 REFERANDUM ANKETLERİNDE SON DURUM: EVET Mİ HAYIR MI ÖNDE?

Gezici Araştırma’nın son anketine göre, nisan ayında yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumunda halkın yüzde 41.2’si ‘Evet’, yüzde 58.2’si ise ‘Hayır’ oyu verecek.

ABC gazetesinin anketine göre, Gezici Araştırma tarafından yapılan anket çalışmasında, ‘İçeriğinde Cumhurbaşkanı yetkilerinin artırıldığı, halk arasında ‘Başkanlık Sistemi’ olarak bahsedilen anayasa değişikliği konusunda referanduma giderseniz tercihiniz ne yönde olur?’ sorusuna, katılımcıların yüzde 41.2’si ‘Evet’, yüzde 58.2’si ise ‘Hayır’ dedi.

Katılımcıların, 7 Haziran seçimlerinde oy verdikleri parti ile referandumdaki tercihleri arasındaki ilişkinin karşılaştırıldığı anket sonuçlarına göre,

-AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 77-3’ü ‘Evet’, yüzde 22.7’si ‘Hayır’
-MHP seçmenlerinin yüzde 31-3’ü ‘Evet’, yüzde 68.7’si ‘Hayır’
-CHP seçmenin yüzde 5’i ‘Evet’, yüzde 95’i ‘Hayır’
-HDP seçmenlerinin yüzde 4.9’u ‘Evet’, yüzde 95.1 ‘Hayır’ oyu vereceğini söyledi.

OLASI BİR ERKEN SEÇİMDE AK PARTİ’NİN OYU YÜZDE 45.1

Öte yandan araştırma kapsamında katılımcıların olası bir erken seçimdeki oy tercihleri de soruldu. Buna göre, seçmenlerin yüzde 45.1’i AK Parti’ye, yüzde 26’sı CHP’ye, yüzde 15.1’i MHP’ye ve yüzde 10.2’si HDP’ye oy vereceklerini belirtti.

FAZIL SAY’DAN DİKKAT ÇEKEN REFERANDUM TESPİTİ

Dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say, sosyal medya hesabından referandumla ilgili dikkat çekici bir tespitte bulundu.

Nisan ayı içerisinde yapılması öngörülen referandum sonuçları hakkında çok sayıda anket yapılıyor. Bu anket sonuçlarında Evet ve Hayırların sonuçları farklılık gösterirken, Fazıl Say bu durumla ilgili bir tespitte bulundu Say, referandumda yüzde 51 gibi bir sonuç sistemi yerine üçte iki çoğunluğun esas alınması gereken bir sistemi öngörmüş. İşte Fazıl Say’ın o paylaşımı: Bu sabah başkanlık referandumu ile ilgili son dönemde yapılmış anket ve araştırmaları inceledim. Kimisinde “hayır” önde kimisinde “evet” önde, ciddi oranda da bir kararsız kitle var, MHP seçmeninin parti lideri gibi düşünmediği çok net ortada. Benim gözlemim şudur; Bu tarz, topluma sistem değişikliği soran bir referandumda üçte iki çoğunluk esas alınmalıydı , yüzde elli değil. Yani sonuç 52’ye 48 filan çıkarsa, toplumun tamamı için zor olur.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler