HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Referandum tarihi ne zaman? Kritik 'kabine değişikliği' kulisi

Referandum tarihi haberleri netlik kazanmayı beklerken kritik kulis Abdülkadir Selvi'den geldi. '2017 referandum tarihi 16 Nisan' diyen Selvi referandum sonrası kritik aşamanın ne olacağını yazdı.

Referandum tarihi ne zaman? Kritik 'kabine değişikliği' kulisi

'2017 referandum tarihi ne zaman belli olacak' sorusunun yanıtı şekillenmeye başladı; son olarak Ankara kulislerinde gündeme getirilen 3 kritik referandum tarihi 9-16 ve 23 Nisan olarak zikrediliyordu. Hürriyet yazarlarından Abdülkadir Selvi, 2017 referandum tarihinin 16 Nisan olacağını belirtti.

REFERANDUM TARİHİ İÇİN SELVİ'DEN KRİTİK İDDİA

Selvi bugünkü yazısında "Referandum tarihi aşağı yukarı belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğini perşembe ya da en geç cuma günü onaylayacak, bu durumda 16 Nisan'da sandığa gideceğiz" dedi.

"REFERANDUMDA HAYIR ÇIKARSA ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ"

Referandumda hayır çıkarsa erken seçimin kaçınılmaz göründüğünü belirten Selvi, şu ifadeleri kullandı:

"Referandumdan sonra bir kabine değişikliği kaçınılmaz görünüyor. Tabii referandumda çıkacak sonuç siyaseti yeniden dizayn edecek. ‘Hayır' çıkarsa, erken seçim kaçınılmaz görülüyor. ‘Evet' çıktığı takdirde ise kabine değişikliği bekleniyor. Bu aşamada erken seçimin konuşulması doğru bulunmuyor. Ama o zaman ister istemez ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi madem Türkiye için çok gerekliydi, o zaman iki buçuk yıl beklenilmesi doğru mu' sorusu gündeme gelecek."

"REFERANDUMDAN SONRA KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ KAÇINILMAZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın hafta sonu İstanbul’da gerçekleştirdiği uzun bir görüşme sonrasında yayılan kabine değişikliği söylentilerine değinen Selvi, referanduma kadar, kabine değişikliği beklenmediğini belirterek, söylentinin başka bir boyutunu ele aldı; 'sınırlı sayıda değişiklik yapılarak bir heyecan dalgası estirmeyi savunanlar da yok değil' diyerek şöyle dedi:

Ancak referandumdan sonra bir kabine değişikliği kaçınılmaz görünüyor. Tabii referandumda çıkacak sonuç siyaseti yeniden dizayn edecek.

"HAYIR ÇIKARSA ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ, EVET ÇIKARSA KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ'

‘Hayır’ çıkarsa, erken seçim kaçınılmaz görülüyor. ‘Evet’ çıktığı takdirde ise kabine değişikliği bekleniyor.

Bu aşamada erken seçimin konuşulması doğru bulunmuyor. Ama o zaman ister istemez ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi madem Türkiye için çok gerekliydi, o zaman iki buçuk yıl beklenilmesi doğru mu’ sorusu gündeme gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandum sonrasına dönük hesaplara kapalı olduğu biliniyor. O birkaç adım sonrasını mutlaka planlamıştır ama bu aşamada konuşulmasını doğru bulmaz. Ama referandumdan sonraki asıl gündemimiz bu olacak.

AK Parti'de referandum stratejisini belirleyen heyetin ikna edilmesi gereken grupların üzerinde durduğunu belirten Selvi, o grupları şöyle sıraladı:

1- AK Parti’de ikna edilmesi gereken yüzde 9’luk bir kesim.
2- 18 yaş düzenlemesine rağmen ‘evet’e mesafeli duran gençler.
3- Kürt oyları.
4- FETÖ’cü olmadığı halde yakın çevresinde FETÖ operasyonlarından olumsuz etkilenenler. Bu kesim ilk kez gündeme geliyor. Ağırlığı geçmişte AK Parti’ye oy vermiş seçmen kitlesinden oluşuyor. Aileleriyle birlikte sayılarının bir hayli fazla olduğu düşünülüyor. ‘FETÖ’cü olmadığı halde çevresindeki FETÖ operasyonlarından mağdur olanların bulunduğu kesim nasıl kazanılacak’ diye fikir jimnastiği yapılıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler