HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Reina katliamı sanığı kendini böyle savundu: 15 Temmuz'da Erdoğan'ı ilk karşılayanlardanım

Reina katliamı sanıklarından Kuerban Muhemmedeminşeyh, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, "15 Temmuz'da yaşanan hain darbe olayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile günlerce dışardaydım. Kamera kayıtları incelenirse Atatürk Havaalanına Cumhurbaşkanımızı ilk karşılamaya gidenlerdenim" dedi.

Reina katliamı sanığı kendini böyle savundu: 15 Temmuz'da Erdoğan'ı ilk karşılayanlardanım

Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina'da yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin, aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdülgadir Masharipov'un da bulunduğu 51'i tutuklu 57 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması sanıkların savunmasıyla devam etti.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki salonundaki duruşmada savunma yapan ve iddianamede saldırgan Masharipov'a lojistik destek sağlayan kişilerle irtibatı bulunduğu belirtilen tutuklu sanık Kuerban Muhemmedeminşeyh, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

'CUMHURBAŞKANIMIZI İLK KARŞILAMAYA GİDENLERDENİM'

Türkiye'ye 2011'de geldiğini ve İstanbul'da kaldığı süre boyunca Zeytinburnu'nda yaşadığını, ev sahibinin polis olduğunu anlatan Muhemmedeminşeyh, "15 Temmuz'da yaşanan hain darbe olayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile günlerce dışardaydım. Kamera kayıtları incelenirse 15 Temmuz'da Atatürk Havaalanına Cumhurbaşkanımızı ilk karşılamaya gidenlerdenim ve Cumhurbaşkanının konuşması bitene kadar oradaydım. IŞİD'li olsam 15 Temmuz'da neden dışarı çıkayım?" iddiasında bulundu.

Tutuklu sanık Abdulhekim Mehmetrahim de geçen yılın haziran ayında Türkiye'ye geldiğini belirterek, bir süre Kayseri'de kaldıktan sonra çalışmak için İstanbul'a döndüğünü, arkadaşının kendilerine İskenderun'da iş bulduğunu söylemesi üzerine İstanbul'dan çıktıkları İskenderun'da gözaltına alındıklarını anlattı.

'NOT DEFTERİ ÇANTAYI VEREN ARKADAŞA AİT OLABİLİR'

Tutuklu sanık Abdurrahman Ahmetahed ise Türkiye'ye geçen yılın Haziran ayında yasal yollarla geldiğini ileri sürerek, İstanbul'da bir ay kaldıktan sonra ikamet işlemleri için Kayseri'ye gittiğini ifade etti.

Yakalandığında üzerinde çıkan not defteri, terör örgütü IŞİD'e ait bez paçaları, infaz videoları ve çeşitli fotoğraflar sorulan sanık Ahmetahed, "Çalıştığım fabrikadaki Uygur arkadaşlardan birisi yardım amaçlı bir çanta verdi, içinde elbiseler vardı. Not defteri çantayı veren arkadaşa ait olabilir" dedi.

'MASHARİPOV'U TANIMIYORUM, İLK KEZ BURADA GÖRDÜM'

Tutuklu sanık Mehmetali Nurmehmet de terör saldırısının planlayıcılarından olan "Tulpar" kod adlı firari sanıkla yalnızca bir kez tesadüfen görüştüğünü öne sürdü.
Nurmehmet, evleneceği kızın Sefaköy'de kendisinin ise Zeytinburnu'nda oturduğunu belirterek, aldığı eşyaları kızın evine götürmek için araç ararken tanıştığı "İbrahim (Tupar)" adlı kişinin kendilerini götürebileceğini söylemesi üzerine bu kişinin aracına bindiğini savundu.

Duruşma salonundaki Masharipov'u tanıyıp tanımadığı sorulan Nurmehmet, sanığı ilk kez burada gördüğünü iddia etti.

'FOTOĞRAF BANA AİT AMA ELİMDEKİ OYUNCAK TABANCA'

Üzerinde ele geçirilen telefonda Masharipov'un fotoğrafı ile IŞİD'e ait bazı infaz videolarının olduğu hatırlatılan sanık Nurmehmet, söz konusu fotoğrafların kendisine ait olmadığını iddia etti.

Aynı telefonda ele geçirilen ve sanığın tabancayla çekilen fotoğrafı gösterilmesi üzerine Nurmehmet, "Benim olduğum fotoğraf bana ait ama diğer fotoğraflar benim değil. Telefonu ikinci el aldım. Onlar benim değil. Fotoğrafta görülen elimdeki tabanca da oyuncak silahtır" dedi.