HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Reza Zarrab parayı böyle aklamış

Rusya merkezli ağın deşifre olmasından sonra Zarrab'ın bir bakan ve müdür sayesinde Halkbank'ı kullandığı ileri sürüldü.

Reza Zarrab parayı böyle aklamış

Salı günü başlayan ve Türkiye ’yi sarsan yolsuzluk, rüşvet ve karapara operasyonunda soruşturmayı yürüten savcılığın hazırladığı dosyada Rıza Zarrab’ın karapara aklama yöntemleri şemalarla anlatıldı. İlk başta Rusya odaklı sistemle karapara akladığını ileri süren savcılık, bu yönetimin deşifre edilmesinin üzerine Halkbank üzerinden yeni bir karapara aklama yöntemi geliştirildiğini belirledi. Dosyada Zarrab’ın milyarlarca dolarlık şüpheli işlem yaparken Halkbank’ı kullanmak için Bakan A. ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile ilişki geliştirildiğine işaret edildi. Bu nedenle Zarrab’ın Bakan A.’ya 103, Aslan’a 16 milyon TL rüşvet verdiği ileri sürüldü.

Eski sistem nasıl işledi?

Radikal'in haberine göre, şüpheliler, 2003’ten itibaren A.G., E.B. ve V.B. isimli şahıslar üzerine kurulan 10 farklı paravan firma adına banka hesapları açtırdı.
Bu banka hesaplarına, sistemli ve sürekli şekilde gerçekte olmadığı halde bir ihracat faaliyeti gibiymiş gibi sahte evrak düzenlenerek yurtdışından yüklü miktarda döviz havalesi yapıldı.
Bu kapsamda gümrük beyannamesi ve fatura düzenleyerek ilgili bankalardan döviz satım belgeleri temin edip havaleyi fiziki olarak çektiler.
Bu paralar kuryeler aracılığıyla AtatürkHavalimanı’ndan fiziki olarak Rusya’ya gönderildi. Bu rakam günde 1-10 milyon dolar arasında değişti.
Şüpheliler % 0,3-0,4 oranında komisyon aldı.

Yeni sistem nasıl işliyor?

Şüpheliler Çin’de paravan firma kurdular.
Bu firmalar adına açtıkları banka hesaplarına, İran ’daki bankalardan ihracat ödemesiymiş gibi havale yaptılar ve bu işlemler için sahte evrak düzenlediler. Çin’e gelen paraları bekletmeden Türkiye’de kurdukları paravan veya gerçek firmaların hesabına ihracat ödemesi olarak gönderdiler.
İran’a göndermek üzere altına dönüştürecekleri paralarla ilgili gerçek firmaların Halk Bankası’ndaki hesaplarını kullandılar. Döviz olarak fiziken İran’a çıkartılacak paralar ile ilgili diğer bankaları kullandılar.
Toplanan külçe altın ve nakit paraları kuryeler aracılığıyla havalimanından İran’a veya İran’a göndermek üzere Dubai’ye fiziki olarak yolladılar.
Halk Bankası’nı kullandıkları işlemlerde de Dubai-İran-Türkiye üçgeninde gerçekte olmayan gıda vb. ihracat belgelerini kullandılar.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler