HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Reza Zarrab'la ilgili son bomba

FBI, suikast için gönderilen bir paranın izini sürerken, Türkiye'de tutuklu olan Reza Zarrab’ın izine ulaştı.

Reza Zarrab'la ilgili son bomba

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adil el-Cubeyr’i 2011’de Washington’da bir restoranda öldürmeyi planlayan İran asıllı ABD vatandaşı Mansour Arbabsiar’ı araştıran FBI, suikast için gönderilen 1.5 milyon dolarda tutuklu Reza Zarrab’ın izine ulaştı. Parayı gönderen 2 firma Zarrab’ın kullandığı Rococo İş Merkezi’ndeki Azra İthalat İhracat Ltd. ile Hacer Kuyumculuk.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adil el-Cubeyr’e 2011’de suikast düzenleyeceği iddiasıyla tutuklanan İran asıllı ABD vatandaşı Mansour Arbabsiar’a 17 Aralık’taki ‘Büyük Rüşvet Operasyonu’nda tutuklanan Reza Zarrab tarafından 1.5 milyon dolar ödendiği iddia edildi. Arbabsiar sorgusunda, Washington’un en işlek bölgelerinden birinde Büyükelçi yemek yerken bulunduğu restorana yerleştireceği bombayı patlatarak suikastı gerçekleştireceklerini itiraf etmişti. Eylem sırasında lokantada bulunan onlarca masum kişinin de hayatını kaybedebileceğinin söylenmesi üzerine, “Dert edilecek bir şey değil” diye cevap verdiği öne sürülen Mansour Arbabsiar’ın Kudüs Güçleri’nde görevli Gholam Shakuri’ye bağlı çalıştığı, Shakuri’nin talimatlarıyla hareket ettiği vurgulandı.

FBI İZ ÜSTÜNDE

İddiaya göre suikast planını deşifre eden FBI, Arbabsiar’ı gözaltına aldı, ancak Gholam Shakuri kaçmayı başardı. Arbabsiar’ın bağlantılarına ilişkin çalışmalarını derinleştiren FBI, İstanbul’da faaliyet gösteren Azra İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi ile Hacer Mücevherat ve Kuyumculuk Turizm Otomotiv isimli firmalardan Arbabsiar’a suikastın hemen öncesinde yüklü miktarda para transferleri gerçekleştirildiğini belirledi. Hacer Mücevherat’ın kurucu ortakları arasında ise Zarrab ile birlikte tutuklanan ve malvarlığına el konulan Abdullah Happani’nin akrabası Abdülkadir Happani de bulunuyor.

ZARRAB’IN ADAMLARININ

ABD’li yetkililerin yaptığı inceleme sonunda ödeme yapılan firmaların Kapalıçarşı’nın bitişiğindeki Rococo İş Merkezi’nde yer aldığı bilgisine ulaşıldı. Reza Zarrab’ın para üssü olduğu iddia edilen ‘Rococo Center’ işhanındaki dükkanların çoğu storlarla kapalı, içerisi görünmüyor. Açık olanlarda ise sadece bir masa ve birkaç sandalye ile para sayma makineleri, kasalar bulunuyor. Azra İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi ile Hacer Mücevherat ve Kuyumculuk Turizm Otomotiv’in de diğer işyerleri gibi camları sıkı sıkı kapalı, giren çıkan pek yok. İşyerlerinin İranlı şahıslarca işletildiği ancak komşu esnaf tarafından ne iş yaptıklarının bilinmediği belirlendi. Hanın 4’üncü katındaki 422 numaralı dükkanda ise Reza Zarrab’ın adamlarından Abdülkadir Happani adına bir telefon numarası tespit edildi. Zarrab’ın Türkiye-İran arasında illegal yollardan yüksek miktarlı para transferleri yaptığı, Türkiye’ye soktuğu paraların İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Özel Kalemi İsfendiyar Rahim Meşai’ye ait olduğu, Meşai’nin Zerrab ve Ebru Gündeş’i İran’a gittiklerinde özel olarak ağırladığı iddiaları da var.

HAVALİMANINDA PARA

Reza Zarrab ve iş ortakları hakkında da detaylı bilgilere de ulaşıldı. Bu kişilerin yüksek miktarda para transferleri yaptıkları da belirtildi. Zarrab’ın şoförü olduğu iddia edilen Turgut Happani’nin 14 Aralık 2010 tarihinde Rusya’dan Türkiye’ye girerken 14.5 milyon dolar ve 4 milyon Euro ile yakalandığı da kayıtlara geçti.
2011’de tutuklanan Mansuor Arbabsiar, ABD’deki “Suudi elçisine suikast” davasında iddianamedeki boşluklara rağmen Mayıs 2013’te 25 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. Suçlamaları önce reddetti, sonra itiraf etti. Onu tanıyanlar, “Anahtarlarını kaybeden, faturalarını ödemeyi unutan biriydi. İran istihbaratı 007 arıyorsa, Mr. Bean bulmuş” diyordu.
İddianamede Türkiye yok. İsmi verilmeyen bir ülkeden ABD’ye yapılan 100 bin dolarlık bir para transferinden bahsediliyor. FBI’ın diğer ülkelerle yazışmaları ise kamuya açık kayıtlarda yer almıyor.
Arbabsiar geçmişte Teksas’ın Corpus Christi şehrinde 2’nci el araba satan, İran asıllı bir ABD vatandaşı. Bugün 58 yaşında. ABD’deki arkadaşları onu ‘Jack’ diye tanıyor.
11 Ekim 2011’de ABD Adalet Bakanı Eric Holder çarpıcı bir basın toplantısı düzenleyip, İran hükümetiyle bağlantılı kişilerin, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr’i bir restoranda öldürmek için 1.5 milyon dolarlık bir plan hazırladığını duyurdu. Buna göre:
24 Mayıs 2011: Arbabsiar Meksikalı çetelerle bağlantılı biri olduğunu sandığı, oysa ABD ajanı olan kişiye, Suudi elçiliğine saldırmak için bomba aradığını söyledi.
Haziran-Temmuz 2011: Arbabsiar birkaç kez Meksika’ya gidip saldırı planı için zemin oluşturmayı sürdürdü. Elçiyi öldürecek 4 kişi arıyor, 1.5 milyon dolar öneriyordu.
1-9 Ağustos 2011: Arbabsiar ABD dışından (ülke belirtilmiyor) ABD’ye 100 bin dolarlık 2 para transferi yaptı. New York’taki alıcı hesap da aslında FBI’a aitti.
29 Eylül 2011: Meksika’ya uçtu, giriş yapması reddedilince JFK Havalimanı’na döndü ve gözaltına alındı.
ABD’li yetkililere göre Arbabsiar saldırı için sadece bir aracıydı. Asıl planlayıcı olan ve Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü’nde yer aldığı öne sürülen Gholam Shakuri’nin bugün İran’da yaşadığı sanılıyor. Arbabsiar’ın yakalanmasına, Shakuri ile yaptığı son görüşmede “Çabuk işi bitir, çok geciktik” demesi neden olmuş.
Uluslararası medyadaki genel algı, komplo iddiasının pek inandırıcı olmadığı şeklindeydi. Bazı ABD yetkilileri bile “İran neden böyle amatörce bir işe girişsin” demişti. İddiaların, ABD ile İran’ı savaşa sürüklemek isteyen lobilerin işi olduğu da öne sürülmüştü.

Şirketler kapatılmış

SUİKAST için para transferinin yapıldığı öne sürülen Azra İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi ve Hacer Mücevherat ve Kuyumculuk Turizm Otomotiv Şirketi, İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı. Bu iki şirketin de adresi Rococo İşhanı olarak görünüyor. Hacer Mücevherat ve Kuyumculuk Turizm Otomotiv Şirketi’n kurucusu ise Abdulkadir Happani. Bu şirket daha sonra Tolga Ş. ve Ferhat Ç.’ye devredilmiş ve 15.04.2013 tarihinde ise kapatılmış. Azra İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi ise Ersin K. ve Aziz Ü. tarafından kurulmuş. Daha sonra şirket Tarık E. ve Münir C.ye devredilmiş ve 13.09.2011 tarihinde kapatılmış.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler