HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Robotların ineklerle buluştuğu tesis

Hollanda merkezli bir firmanın ürettiği yemleme, süt sağım, buzağı maması, ahır temizleyici robotlarıyla Balıkesir'de kurulan hayvancılık tesisi, törenle açıldı.

Firmanın yönetim kurulu üyesi Gijs Scholman, törende yaptığı konuşmada, 1948 yılında iki kardeş tarafından kurulan şirketin en büyük amacının finansal ve sosyal açıdan tarım sektöründe verimlilik sağlamak olduğunu söyledi.

Bugün dünyanın dört bir yanındaki çiftliklerde kullanılan birçok ekipman ve aletin, firmaları tarafından imal edildiğini dile getiren Scholman, "1992 yılı, firmamız açısından kırılma noktası oldu. 1992 yılında ilk kez hiçbir insanın müdahalesi olmadan yapabilen robotu imal ettik" dedi.

Scholman, bugün sektörde en güvenilen cihaz haline gelen robotlarının, dünya genelinde 20 binden fazla satış yaptığını vurgulayarak, tarım sektörüne yeni teknoloji ürünler sunmaya gayret ettiklerini anlattı.

Özellikle yemleme robotu ile büyükbaş hayvanların tam zamanında ve daha fazla beslenerek verimli hale geldiğine dikkati çeken Scholman, "Bugün, yıllık 600 milyon avroluk bir ciroya sahip firmayız. 4 farklı ülkede üretim yapıyoruz ve 60'tan fazla ülkede satış ağına sahibiz. Balıkesir'de kurulan bizim robotlarımızla işlerin yapıldığı tesis, diğer çiftliklere örnek olacak kapasitede tasarlandı" diye konuştu.

Hayvancılık tesisinin sahibi ve Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, yeni teknoloji ürünleriyle farklı bir işletme kurduklarını belirterek, tesisin ülkeye ciddi anlamda katkı sağlayacağını inandığını kaydetti.

Törene, Vali Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, bazı üreticiler ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılış kurdelenin kesilmesinin ardından davetliler, tesisi gezdi.

Tesiste hayvanlara yemi, buzağıya mamayı, zamamında veren robotlar, sütü el değmeden sağıyor, ahırı temizliyor. Hayvanların ve tesisin ihtiyaç duyduğu işlerin önemli bölümünü gerçekleştiren robotlar, bir kumanda merkezinden kontrol edilirken, uzaktan da takip edilebiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler