HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Saat 09.05, hayat durdu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 76’ncı yıldönümünde, saatler 09.05'i gösterdiğinde Türkiye'de hayat neredeyse durdu.

Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 76. yılı dolayısıyla, saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte vatandaşlar 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

ANITKABİR'DE TÖREN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer devlet erkanı, Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saat 09.05'te saygı duruşunda bulundu.

Aynı anda tüm yurtta sirenler çaldı ve bayraklar yarıya indirildi.

Davutoğlu, daha sonra Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından ATO Congresium'da düzenlenen törende yer alacak.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında, TBMM Atatürk Anıtı'nda anma töreni gerçekleştirilecek.

Atatürk, hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda anıldı

Dolmabahçe Sarayı'nda 57 yaşında hayata gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk'ün son nefesini verdiği oda, erken saatlerden itibaren sevenleriyle doldu. Askeri ve sivil erkan, sivil toplum örgütleri, gençler ve çocuklar, Ata'nın çiçeklerle dolu yatağının başında hazır bulundu. 09.05'te sirenlerin çalmaya başlamasıyla birlikte Dolmabahçe Sarayı'na büyük bir sessizlik hakim oldu. Ziyarete gelen öğrenciler ve vatandaşlar da sirenlerin çalmasıyla birlikte sarayın önünde saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Dolmabahçe Sarayı, düzenlenen törenin ardından ziyarete açıldı. Sarayı ziyaret eden vatandaşlar, Mustafa Kemal Atatürk'ün son nefesini verdiği yatağın üzerine karanfil bıraktı.

TAKSİM

09:05'de siren çaldı. Metro çıkışı durdu. Meydan durdu. Hatta Meydan'daki bir otelin tüm çalışanları kapı önüne çıkıp saygı duruşunda bulundu. Taksim'deki Atatürk'ü anma töreni Cumhuriyet Anıtı önünde yapıldı.

ERTUĞRUL GÜNAY SÜRPRİZİ

Resmi tören, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Birinci Ordu Komutanı Salih Zeki Çolak'ın gelişiyle başladı. Cumhuriyet anıtı önündeki törene erken gelenler de vardı. Bunlar arasında en dikkat çeken isim Kültür eski Bakanı Ertuğrul Günay'dı. Atatürk resimli kravat takan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'la sohbet etti. Resmi tören çelenklerin anıta bırakılmasıyla başladı. İstanbul protokolünün çelenk bırakmasının ardından siyasi partiler ve STK'lar da kendi çelenkleri sundu.

TAKSİM'DE SAYGI DURUŞU

Saat 09:05'i gösterdiğinde sirenler çalmaya başladı. O anda Taksim Meydanında hayat durdu. Sadece resmi törendekiler değil, o sırada meydanda kim varsa saygı duruşuna geçti. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle tören sona erdi.

ATATÜRK HAVALİMANI

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76'ncı yıldönümünde Atatürk Havalimanı'nda anıldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 76'ncı yıldönümünde Atatürk Havalimanı'nda hayat durdu. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'de Atatürk Havalimanı'nda sirenler çaldı. Anmadan önce havalimanında İngilizce ve Türkçe anons yapıldı. Gidiş katında toplanan çalışanlar ve yolcular, saatler 09.05'i gösterdiğinde saygı duruşunda bulundu.

VATAN CADDESİ

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata veda ettiği 10 Kasım'da saatler 09.05'i gösterdiği anlarda Türkiye'nin hemen her yerinde olduğu gibi Vatan Caddesi'nde de hayat durdu.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 76. yılında anılıyor. Vatan Caddesi'nde araçlarıyla seyir halinde olan sürücüler Ata'ya saygı için araçlarını durdurarak saygı duruşunda bulundu. Bazı sürücüler de klaksonlarına basarak saygı duruşuna eşlik etti. Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki dev Türk bayrağı da yarıya indirildi.

ANITKABİR'DE BİR İLK

Bu yıl 10 Kasım'da Anıtkabir'de de bir ilk var. Devlet töreni kapsamında Türk Yıldızları ve Solotürk'ün, Anıtkabir üzerinde ilk defa saygı uçuşu gerçekleştirmesi planlandı.

Uçuş kapsamında ayrıca Türk Yıldızları'nca Anıtkabir üzerinde kalp çizildi. Solotürk ise bir F-16'nın uçabileceği en düşük hızda Anıtkabir üzerinden "yavaş geçiş" gerçekleştiriyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler