HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sadece o hâkim kaçmayacaklarına inandı

İşadamı Sarraf ile eski bakan çocuklarının tahliye sürecinin perde arkası ortaya çıktı.

Sadece o hâkim kaçmayacaklarına inandı

Daha önce 5 hâkimin 'kaçarlar' diye reddettiği tahliye talebini sadece Hâkim İslam Çiçek "kaçmaz, mağdur olurlar" gerekçesiyle kabul etti.

Radikal'den Nurettin Kurt'un haberine göre, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan Rıza Sarraf eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan’ın da içinde bulunduğu 5 kişinin 73 gün sonra tahliye edilmesi tartışma yarattı. İşadamı ve eski bakan çocukları hakkında, 5 mahkemenin tahliye taleplerini ‘kuvvetli suç şüphesi ve kaçabilecekleri’ gerekçesiyle reddettiği ortaya çıktı. Adalet Komisyonu tarafından vekâleten atanan Hâkim İslam Çiçek’in ise “Kaçma tehlikeleri yok, içerde kalmaları mağduriyete yol açar” diyerek tahliyeye karar verdi.

Tutuklularla ilgili ilk ‘ret’ kararı 2 Ocak tarihinDe verildi. Tutuklanan işadamı Rıza Sarraf’ın avukatı Şeyda Yıldırım, İstanbul 25. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, “Kararınızı düzeltin. Düzeltmiyorsanız itirazın değerlendirilmesi için bir üst mahkemeye gönderin” talebinde bulundu. Tutuklama kararında direnen 25. Sulh Ceza Mahkemesi, dosyayı, İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 8. Asliye Ceza Mahkemesi, aynı gün 25. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararını yerinde buldu ve “Sarraf’ın tutukluluk hali devam etsin” dedi.

Aslan tahliye edildi ama...

Sarraf ve diğer sanıklar için ikinci ‘ret’ kararı İstanbul 28. Sulh Ceza Mahkemesi’nden geldi. Operasyon kapsamında tutuklanan 14 kişinin tahliye taleplerini değerlendiren mahkeme, 2 kişinin başvurusunu kabul etti. Aynı dosyadan tutuklu bulunan Barış Güler, Kaan Çağlayan, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamı Rıza Sarraf’ın da aralarında bulunduğu 12 kişinin tahliye talebini ise ‘suçun vasıf ve mahiyeti, suç şüphelerinin varlığını gösteren kuvvetli deliller bulunduğu ve istenen ceza miktarlarının yüksekliği’ gerekçesiyle reddetti.

14 Şubat tarihinde üçüncü tahliye talebi yapıldı. Bu kez İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Hulusi Pur, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’la tutuklu 5 kişiyi tahliye etti. Hâkim Pur, Sarraf, Güler ve Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin tahliye talebini ise ‘kaçma ihtimalleri’ gerekçesiyle reddetti. 17 Şubat tarihinde tutuklulukları gözden geçiren, İstanbul 29. Sulh Ceza Mahkemesi, Sarraf, Güler, Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

11 günde şüphe kalktı

28 Şubat tarihinde itirazları değerlendiren İs­tan­bul 3. Sulh Ce­za ­Mah­ke­me­si’nin asli hâ­ki­mi Me­tin Çe­lik izin­de ol­du­ğu için, tah­li­ye talebini değerlendirmesi için Hâ­kim İs­lam Çi­çek, Ada­let Ko­mis­yo­nu tarafından ge­çi­ci olarak gö­rev­lendirildi. Çiçek, tutuklu tüm isimlerin tahliyelerine karar verdi. Çiçek kararının gerekçesinde ‘tüm delillerin telefon dinleme ve teknik takip sonucu elde edildiği, delillerin toplandığı, sanıkların kaçma şüphelerinin olmadığı ve suç vasfının değişme ihtimaline vurgu yaptı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler