HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlıkçılara verilen yıpranma sözünün üzerinden 1 yıl geçti

Hükümetin sağlıkçılara verdiği yıpranma payı sözünün üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen söz yerine getirilmedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 'sağlıkçılara müjde' diye duyurduğu, daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanlar tarafından da dile getirilen yıpranma payı bu yasama döneminde de Meclis'e getirilmedi. Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, "Sağlık çalışanları yıllardır fiili hizmet zammından (yıpranma payı) mahrum bırakılarak haksızlığa uğramaktadırlar. Bu haksızlığı gidermek için yıpranma payı sözü veren hükümet ise bu sözünü yerine getirmeyerek sağlıkçılara başka bir haksızlık yapmaktadır" dedi.

Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olarak 14 Mayıs 2014 günü katıldığı Ebeler, Hemşireler ve Anneler Günü kapsamında düzenlenen Sağlık Çalışanları Türkiye Buluşması isimli etkinlikte 'sağlıkçılara müjde' olarak duyurduğu ve 2014 yıl sonuna kadar çıkarmaya söz verdikleri yıpranma payının hala çıkarılmadığını söyledi.

-ALDATILDIK-

Bayraktar, TBMM'nin Nisan ayında 24. yasama yılını tamamlayacağını ve Meclis'in bu tarihe kadar olan programlarında sağlıkçıların yıpranma payına ilişkin herhangi bir düzenlemenin hala gönderilmediğini kaydederek, "Meclis, Nisan ayında 7 Haziran seçimleri kapsamında tatile girmeyi planlamaktadır. Meclis'in şu anki gündeminde ise sağlıkçıların yıpranma payına ilişkin herhangi bir düzenleme görülmemektedir. 7 Haziran sonrasında ise yeni hükümetin kurulması ve sağlık politikalarının uygulamaya geçmesi yine ayları bulacaktır. Yani 2014 Mayıs'ında yapılan açıklama bu yıl sonuna kadar yetiştirilebilecek midir belli değil. Hükümet geçtiğimiz yıl sonuna kadar yıpranmayı çıkaracağını söyleyerek tüm sağlıkçıları aldatmıştır" dedi.

-SAĞLIKÇILAR DAHA FAZLA YIPRATILMAMALI-

Sağlık hizmetinin 24 saat süreyle üretilmek zorunda olan bir hizmet olduğunu, gündüz mesaisi dışında da sürdürülmek zorunda olması nedeniyle, çalışanların fizyolojik, ruhsal ve sosyal yaşamlarının tehdit altında kaldığını belirten Bayraktar, "Sağlıkçılar işleri gereği zaten yeteri kadar yıpranmaktadır. Bir de ayrıca bu türden verilen sözlerin yerine getirilmemesi ile sağlıkçıları ikinci defa yıpratmaya kimsenin hakkı yoktur. Hükümet biran önce sözünü tutmalı ve bütün sağlık çalışanlarını 2015 yılı içerisinde yıpranma payına kavuşturmalıdır" ifadelerini kullandı.

-GERİYE DÖNÜK DE İŞLEMELİ-

Bayraktar, bunca gecikmenin ardından yıpranma hakkının tüm yasal alt yapısı ve mevzuat eksiği olmadan çıkarılmasının önem taşıdığını ifade ederek, yıpranma hakkının geriye dönük olarak da uygulanabilmesi ve isteyen sağlık çalışanının kanun yürürlüğe girdikten sonra geçmiş yıllarının yıpranma payını ödeyerek emekli yaşını erkene çekebilmesine de imkan tanınmalıdır. Bu şekilde birçok sağlık çalışanının erken emeklilikten yaralanabileceğini söyleyen Bayraktar, bu yolla kamuda yeni istihdam yaratılmasının da önünün açılacağını belirtti. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler