HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Salarha Vadisi’nde HES’e ÇED iptali kesinleşti

Danıştay, Rize’nin Salarha Vadisi üzerinde yapımı planlanan Ambarlık HES projesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunun iptali kararını onadı.

Salarha Vadisi’nde HES’e ÇED iptali kesinleşti

ÇED raporları artık Yurttaş Kazım’ın denetiminden geçecek.

Kamuoyunda mahkeme masrafı için ineğini satan çiftçi olarak tanınan Kazım Delal’in (Yurttaş Kazım-69) açtığı davanın iptal kararı gerekçesinde, aynı havzada yapımı planlanan projelerin birbirinden ayrı düşünülemeyeceği, ‘bütüncül havza planı’ yapılması gerektiği vurgulanmıştı. Delal’in avukatı Yakup Okumuşoğlu “Bu karar Kazım Delal ve arkadaşlarının çevreyi ve çevresel etkileri bakanlıktan daha iyi değerlendirebildiğini de ortaya koydu. Bundan böyle ÇED raporlarını ilk önce Delal’in denetiminden geçireceğiz. Şu an zaten kendilerine, elimizdeki bir nükleer santralin ÇED Raporunu inceletiyoruz. Bakanlık yetkililerinden daha iyi değerlendirme yapacağına eminiz.” dedi.

NÜKLEER ÇED DE DELAL’E İNCELETİLİYOR

Rize’nin 9 belediye ve 26 köyü ile birlikte 350 bin nüfusunun içme suyunu sağlayan Salarha Vadisi’ndeki Küçükçayır (Andon) Köyü sınırları içinde Ambarlık Elektrik Üretim AŞ tarafından yapımı planlanan regülatör ve HES projesinin iptali için Kazım Delal ve 6 arkadaşı dava açmıştı. Rize İdare Mahkemesi raporun açıkça hukuka ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi. Bakanlığın Danıştay’a itirazı Danıştay 14.Dairesi’nin 30 Kasım 2014 tarihli kararı ile reddedildi ve iptal kararı onandı. Delal’in avukatı Yakup Okumuşoğlu şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ambarlık HES hakkında Danıştay’ın onama kararı, Kazım Delal ve arkadaşlarının mücadelesinin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Yine bu karar ile Kazım Delal ve arkadaşlarının çevreyi ve çevresel etkileri bakanlıktan daha iyi değerlendirebildiği de ortaya çıktığından, bundan sonra bizler ÇED Raporlarını ilk önce Kazım Delal’in denetiminden geçireceğiz. Şu an zaten kendilerine, elimizdeki bir nükleer santralin ÇED Raporunu inceletiyoruz. Bakanlık yetkililerinden daha iyi değerlendirme yapacağına eminiz.”

DELAL: YAKAMIZI BIRAKSINLAR ARTIK!

Hürriyet'in haberine göre, karara sevinen Kazım Delal, 7 yıllık sürede Bakanlığın en başta yapması gerekeni yargının yaptığına işaret ederek “Artık yakamızı bıraksınlar. Bunca yargı kararı, hukuka, yasalara aykırılık var. Daha ne istiyorlar. Biz bu yıkım projelerini istemiyoruz. Mahkemeler gereken cevabı verdi. Bize destek olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Ambarlık HES projesine karşı yıllardır hukuk mücadelesi veren ve kamuoyunda ‘Yurttaş Kazım’ olarak tanınan Kazım Delal, mahkeme masrafları için ahırındaki ineğini satmıştı. Delal bir başka davanın masraflarını karşılamak için de emekli maaşını teminat gösterip banka kredisi çekmişti. Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan, “Artık ilgili bakanlıklar ve hükümet, bu yargı kararlarını görmezden gelmeyi bırakmalı ve gereğini yerine getirmelidir. Yargı kararlarından da anlaşılacağı gibi hukuka, yasalara ve mevzuata aykırı bu tür projelerde ısrar etmenin anlamı ve mantığı yok.” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler