HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sandık sorgulama ekranı! Sandık sorgulama aracı ile sandık numaranı öğren!

2017 referandumunda oylar kullanılmaya başlandı! Peki sandık sorgulama nasıl yapılır? Bilindiği gibi referandumda oy kullanmak için YSK'nın belirlediği sandığa gitmeniz gerekiyor. Peki nerede oy vereceğinizi yani sandık numaranızı internetten pratik bir şekilde nasıl öğrenebilirsiniz? İşte T.C. kimlik numarası ile ysk.gov.tr'de yurtiçi seçmen sorgulama işlemi ile ilgili detaylar ve oyunuzun geçersiz sayılmaması için dikkat etmeniz gerekenler...

Sandık sorgulama ekranı! Sandık sorgulama aracı ile sandık numaranı öğren!

2017 referandumunda seçmenler sandık sorgulama yaparak sandıklarını öğrendi ve bu pazar sabahı önce doğu illerinde, 1 saat sonraı batıda 2017 oy vermeye başladılar. Seçmenlerin nerede oy kullancaklarını öğrenebilecekleri iki seçenek bulunuyor. İlk seçmen kağıdı diğeri de Yüksek Seçim Kurulu'nun ysk.gov.tr adresindeki seçmen sorgulama sayfası. Bu sayfaya aşağıdaki bağlantıdan erişebilir ve seçmen sorgulama ekranında T.C. kimlik numaranız ve sıra no ile sadece sandık numaranızı değil sıra numaranızı da öğrenebilirsiniz. Sandık numaranızı sandık görevlisine söylerek süreci hızlandırabilirsiniz. Gerek sandık numarası öğrenme için sorgulama gerekse de oy verme işleminin kendisi (sıra beklmediğiniz sürece) kısa sürede yapılabilmektedir.

SANDIK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Seçmen yeterliliğine sahip vatandaşların oy kullanacağı sandıklar YSK tarafından ayarlanmaktadır. Siz de oy vereceğiniz sandığı YSK'nın resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz. YSK'nın sandık sorgulama ekranında önce nüfusa kayıtlı olduğunuz ili seçin. Ardından T.C. kimlik numaranızı ve nüfusa kayıtlı olduğunuz sıra noyu (nüfuz cüzdanınızın arka yüzünde yazmaktadır.) ilgili alanlara girin. Son olarak ekranda gördüğünüz resim doğrulama kodunu resmin altındaki kutucuğa yazıp sorulama butonuna basınız. Böylece sandık ve sıra numaranızı öğrenebilirsiniz.

SANDIK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

VATANDAŞLIK NUMARASI OLAN BİR KİMLİK ŞART!

YSK'nın da uyardığı üzere oy verebilmeniz için yanınızda T.C kimlik numarası taşıyan resmi bir kimliğinizin olması mutlaka gereklidir. Bu kimlik; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı olabilir.

OY VERME SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.

ÖNEMLİ: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.
Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “TERCİH” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.
Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

OY PUSULASININ GEÇERSİZ SAYILMAMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sandık görevlisinden aldığınız tercih mührünü Evet ile Hayır için ayrılmış alanların içine taşırmadan basmanız gerekmektedir. Damganın bir kısmı evette bir kısmı hayırda olursa oyunuz geçersiz sayılır. Mührü tek bir alana net bir şekilde basmalısınız. Ayrıca oy pusulasına damgadan başka bir işaret vb. Konmamalıdır.

ENGELLİ SEÇMENLERİN OY VERMESİ

Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez.

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler