HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sarraf'ın Kılıçdaroğlu'na açtığı tazminat davasının gerekçeli kararı

Rıza Sarraf hakkında, hakaret içeren sözler kullandığı iddiasıyla açılan davada, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 5 bin lira tazminat ödemesine hükmedilen kararın gerekçesi açıklandı.

İstanbul 24. Asliye Hukuk Mahkemesi, davaya ilişkin gerekçeli kararını tamamladı. Davalı Kılıçdaroğlu ile davacı Sarraf'ın dilekçelerine yer verilen gerekçeli kararda, Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında yaptığı ve davaya ilişkin konuşmaya da değinildi.

Kararda, kamuoyunda 17 Aralık Soruşturması olarak bilinen ve aralarında davacı Rıza Sarraf'ın da bulunduğu kişilerin gözaltına alınmalarından serbest bırakılmalarına kadarki süreç anlatıldı. Söz konusu soruşturma kapsamında takipsizlik kararı verildiği ve kamu davasının açılmadığı hatırlatılan kararda, davalı CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 22 Nisan 2014'teki TBMM grup toplantısında, dava konusu konuşmayı yaptığı ifade edildi.

Davalı Kılıçdaroğlu'nun, gizlilik kararı bulunan bir soruşturma ile ilgili konuşma yaptığı belirtilerek, konuşmasında davacıyı "rüşvet veren", "soyguncu" ve "sahtekar" şeklinde nitelendirdiği ve davacıyı da suçla ilan ettiği belirtildi.

Masumiyet karinesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6/2. maddesindeki "Bir suç ile itham edilen herkes, suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar suçsuz sayılır" ve Anayasa'nın 15/2. maddesindeki "Mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz" düzenlemelerine yer verilen gerekçeli kararda, masumiyet karinesinin adil yargılanma hakkının en önemli unsurlarından biri olduğu vurgulandı.

Davacı Sarraf'ın henüz sanık sıfatı dahi almamışken davacı hakkında yapılan konuşmada "rüşvet veren", "devleti soyan" olarak nitelendirildiğinin ve "sahtekar" sözcüğünün kullanıldığı belirtilen kararda, bu nedenle davacının adil yargılanma hakkının ve masumiyet karinesinin zedelendiği gibi küçük düşürücü sözlerin de hukuka aykırılık ve kişilik haklarına saldırı oluşturması nedeniyle manevi tazminatın koşullarının oluştuğu kaydedildi.

Gerekçeli kararda, tazminat talebinin kısmen kabul edildiği belirtilerek, saldırı teşkil eden sözler ve olayın özelliği, tarafların sıfatı ve sosyal ekonomik durumlarına göre davalı Kılıçdaroğlu'nun 5 bin TL manevi tazminata hükmedildiği aktarıldı.

- Dava dilekçesinden

Sarraf'ın avukatı Şeyda Yıldırım'ın sunduğu dava dilekçesinde, Kılıçdaroğlu'nun 22 Nisan 2014'deki CHP grup toplantısında, müvekkili hakkında hakaret ve iftira niteliği taşıyan sözler kullandığı savunularak, "Masumiyet karinesini ihlal eden bu sözlerin medya aracılığıyla kitlelere ulaştırıldığı ve Sarraf'ın manevi zarara uğradığı" ifadeleri yer almıştı. Dilekçede, 100 bin liralık manevi tazminatın davalı Kılıçdaroğlu'ndan alınarak davacı Sarraf'a ödenmesi talep edilmişti. İstanbul 24. Asliye Hukuk Mahkemesi de 17 Eylül'de verdiği kısa kararında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 5 bin lira tazminat ödemesine karar vermişti.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler