HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Savcı Mehmet Selim Kiraz şehit oldu

Adliyede rehin alınan ve yaralı olarak hastaneye kaldırılan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kiraz hayatını kaybetti. Operasyonun gerçekleştirildiği odada yaşanan dehşet binanın camlarına yansıdı.

İstanbul Adliyesi'nde teröristlerce rehin alınan ve operasyonun ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği açıklandı. Savcı Kiraz bugün Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

"SOLUNUMU, KALBİ TAMAMEN DURMUŞTU"

İstanbul İl Sağlık Müdürü Selami Albayrak ve İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi konuyla ilgili olarak hastane önünde açıklama yaptı.

Selami Albayrak, "Sayın savcımıza menfur bir saldırı gerçekleşti. Saldırı gerçekleştikten 2 dakika içinde Florence Nightingale Hastanemize ulaştırıldı. Hastanemize ulaştığında çok ciddi bir yaralanma olmuştu. Yapılan bütün müdahalelere rağmen, bütün girişimlere ve cerrahi ekibin ve hekimlerimizin gayretine rağmen, ne yazık ki bir görev şehidi verdik ve sayın Savcımızı kaybettik. Milletimizin başı sağolsun" dedi.

İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi de, "Ateşli silah yaralanması... Hem baş, hem göğüste. Tamamen solumu ve kalbi durmuş durumdaydı. Tüm müdahaleyi tüm ekibimiz yaptı ve hastayı hemen ameliyata aldık. Ancak ameliyata, her türlü müdahaleye rağmen maalesef şehit verdik. Geldiğinde hayatını kaybetmişti. Solunumu, kalbi tamamen durmuştu. Hiçbir hayati fonksiyonu yoktu. Saat 20.50 sıralarında geldi, 21.55'te kaybettik. Ama geldiğinde zaten kaybetmiştik. 1 saat boyunca müdahale ettik. Tüm ekibimiz burada hazır bekliyorduk. Savcımızı hemen aldık, maaasef tüm çabalarımıza rağmen kaybettik. Başımız sağolsun" dedi.

EMNİYET'TEN AÇIKLAMA

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan 2 teröristin düzenlenen operasyonla ölü ele geçirildiğini bildirdi.

Altınok, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda operasyonun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 12.36 sıralarında iki teröristin adliyeye girdiğini, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın odasına çıktığını belirtti.

Teröristlerin Savcı Kiraz'ı odasında rehin aldıklarını ifade eden Altınok, şu bilgileri verdi:

"8 saat boyunca gerek emniyet teşkilatı gerek Cumhuriyet Başsavcılığımız, başsavcı vekillerimiz iletişim kanallarını açık bırakmak suretiyle yapılması lazım gelen bütün görüşmeleri yapmış, bu arada İstanbul Barosu Başkanımız Ümit Kocasakal da bu iletişim kanallarının kurulmasında adliye ve emniyet teşkilatına yardımcı olmuştur. 8 saat boyunca sabırla, metanetle ve bütün güvenlik önlemlerini almak şartıyla yaptığımız çalışmalar sonucunda maalesef teröristler telefonla iletişim kurulduğu bir anda rehin aldıkları savcımızın odasından silah seslerinin gelmesi üzerine emniyet birimlerimiz, güvenlik kuvvetlerimiz odaya operasyon yapmışlardır. Bütün iletişim kanallarının kullanılmasına rağmen odadan silah seslerinin gelmesi sonucunda yapılmış operasyon sonucu 2 terörist de ölü ele geçirilmiştir."

Emniyet Müdürü Altınok, bütün iletişim kanallarını kullanmalarına, hiç kimsenin canının yanmaması için mücadele vermelerine rağmen emniyet ve adli teşkilatın bütün iyi niyetine rağmen olumlu netice alınamadığını ve terörist grupların savcıya silahla müdahalede bulunduklarını belirtti.

"HEP İYİ NİYETLE YAKLAŞILDI"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi'nden sorumlu Başsavcı vekili Orhan Kapıcı da Çağlayan Adliyesi'nde elim bir gün geçirildiğini belirterek, meslektaşlarının vazifesini yapmaktayken 2 silahlı terör örgütü mensubu tarafından odasına kilitlendiğini ve kafasına silah dayanarak bir eyleme maruz kaldığını anlattı.
Başsavcı vekili Kapıcı, diğer 2 teröristin suçta kullandıkları silahlarla ele geçirildiğini bildirdi.

GÜN BOYU SÜREN OLAYDA NELER YAŞANDI?

Terör örgütü DHKC militanı 2 kişi dün saat 12.30’da Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na avukat cübbesiyle geldi ve avukatların aranmadan geçtiği bölümden girdi. Berkin Elvan ve Gezi Parkı soruşturmalarını yürüten Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın 6. kattaki odasına çıktı. Savcının odasına silahlar ve bombayla girip kapıyı kilitleyen Bahattin Doğruyol ve Şafak Yayla, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın ağzını koli bandıyla kapatıp ellerine plastik kelepçe taktı. Bağırışmalar üzerine adliyede görevli özel güvenlikler içeri girmek isteyince militanlar iki el ateş etti. Saat 12.36’da örgütün sosyal medya hesaplarından savcının rehin alındığı açıklandı ve savcının başına silah dayanmış fotoğrafları da paylaşıldı. Özel harekat polisleri adliye binasına geldi, çevre binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi. Örgütten yapılan açıklamada, 5 maddelik taleplerinin yerine getirilmesi için 15.36’ya kadar bekleyeceklerini, süre sonunda savcıyı öldüreceklerini duyuruldu. Talepler arasında, Berkin’i vuran polislerin canlı yayında itirafta bulunmaları, polislerin halk mahkemelerinde yargılanmaları, Berkin için yapılan eylemlere katıldıkları için işten atılanların geri alınmaları, 3 saatin sonunda eylemcilerin güvenle binadan ayrılmasının sağlanması, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Sezgin Tanrıkulu, Çağdaş Hukukçular Derneği’nden bir avukatın da arasında bulunduğu heyetle bağlantı kurmak istedikleri yer aldı.

GÖRÜŞMEYİ ARABULUCULAR YAPTI

Adliye giriş-çıkışlara kapatılırken, Kiraz’ın odasının bulunduğu 6. kat boşaltıldı. Alt ve üst katlarda yoğun güvenlik önlemi alındı. Polisin müzakere timi ile İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan adliyeye geldi. Başsavcılığın çağrısı üzerine adliyeye gelen İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal da müzakerelere katıldı.

Eylemcilerin talebi üzerine Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da geldi. Eylemcilerin görüşmek istediği Sami Elvan, rehin alınan savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasının bulunduğu kata çıkartıldı. Saat 15.00’ten itibaren adliyede çalışan personel güvenlik gerekçesiyle paydos ettirilerek binadan dışarıya çıkartıldı.

TERÖRİSTLER: AÇIKLAYIN, ÖLDÜRÜRÜZ
Eylemciler, Berkin Elvan’ın öldürülmesi olayına karışan polislerin isimlerinin canlı yayında açıklanmasını istediler, diğer taleplerinde pazarlık yapabileceklerini ileterek 19.50’ye kadar süreyi uzattılar. Gerekirse kendilerini feda edeceklerini de söyleyen teröristler “Son 10 dakika. Açıklamayı yapmazsanız savcıyı öldüreceğiz” dediler. Emniyet yetkilileri, bu açıklamayı yapmalarının mümkün olmadığını iletti.

8 SAAT SONUNDA OPERASYON
Görüşmeleri yürüten Ümit Kocasakal, Sami Elvan, avukat Şükriye Erden saat 20.15’te aşağı indiler. Polis katı boşalttı. Saat 20.24’te önce büyük bir patlama duyuldu, ardından peşpeşe silah sesleri gelmeye başladı. Çatışma devam ederken 10 dakika sonra bir patlama daha duyuldu. Teröristler kapının arkasına barikat kurduğu için polisin içeri girmesi güç oldu. Saat 20.44’te silah sesleri kesildi, ardından 6. kata sedye götürüldü. İki terörist çatışmada ölürken ağır yaralı olan Savcı Kiraz hastaneye götürüldü. Başında ve sırtında kurşun yaraları olan Savcı Kiraz hemen ameliyata alındı. Ancak kurtarılamadı. Hastaneden yapılan açıklamada, “Geldiğinde kalbi ve solunumu durmuştu. Ameliyata aldık, geri döndürmeye çalıştık. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtaramadık” denildi.

14 YAŞINDA ÖLDÜRÜLDÜ

Gezi Parkı eylemleri sırasında 14 yaşındaki Berkin Elvan, 16 Haziran 2013'te polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulmuştu.

269 gün komada kalan Berkin Elvan, 11 Mart 2014'te hayatını kaybetmişti.

Savcının odasında çatışmanın izleri...

İstanbul Adalet Sarayı'nda şehit olan Mehmet Selim Kiraz'ın odasında yaşanan operasyonun izleri gün ağarınca daha net ortaya çıktı. Camlarda çok sayıda deliğin olduğu görüldü . Öte yandan Olay Yeri İnceleme ekipleri gün ağırınca incelemelerine devam etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler