HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şehit annesine SGK'dan 109 bin lira borç şoku

'1999’da askerde görev şehidi olan oğlu için 2002 ve 2012 yılları arasında verilen ’TSK vazife malüllüğü yetim maaşı’, muhtaç olmadığı gerekçesiyle geri istendi.

Şehit annesine SGK'dan 109 bin lira borç şoku

Zonguldak'ta 1980’de ölen eşinin emekli maaşını alan 60 yaşındaki Züleyha Çelik’e, 1999’da askerde görev şehidi olan oğlu için 2002 ve 2012 yılları arasında verilen ’TSK vazife malüllüğü yetim maaşı’, muhtaç olmadığı gerekçesiyle geri istendi. 109 bin 353 lira borç çıkarılan şehit annesi, "Benim oğlumu versinler, neyim varsa alsınlar" diyerek tepki gösterdi.

Züleyha Çelik, tuğla fabrikasında çalışan eşi Muzaffer Çelik’in 1980’de ölmesinin ardından 830 lira emekli maaşı almaya başladı. Züleyha Çelik’e, Ağrı’da vatani görevini yapan oğlu Volkan Çelik’in 1999’da bir kaza sonucu şehit olmasının ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’nca 1 Ocak 2002’den itibaren 941 lira ’TSK vazife malüllüğü maaşı’ da bağlandı.

Görev şehidi yakınlarına maaş vermede muhtaçlık belgesi şartını ortadan kaldıran şehit ve gazi yakınlarının haklarında iyileştirmeler öngören yasa tasarısı ile ilgili çalışmalar sırasında, Züleyha Çelik’in eşinden emekli maaşı aldığı belirlenerek, 10 yıldır ’muhtaç olmadığı’ halde yetim maaşı verildiği anlaşıldı.

109 BİN TL BORÇ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, şehit annesine verilen 941 liralık yetim maaşını, geçen yıl ağustos ayında kesti. Bu yılın temmuz ayında yürürlüğe giren muhtaçlığı ortadan kaldıran yasa ile birlikte Züleyha Çelik’e maaşı yeniden bağlandı. Ancak 1 Ocak 2012 ile 1 Ağustos 2012 tarihleri arasında verilen 65 bin 964 lira maaş, 2 bin 3 lira ek ödeme ve 41 bin 386 lira faiz olmak üzere toplam 109 bin 353 lira geri istendi.

1 YILDA ÖDERSE FAİZ ALINMAYACAK

SGK Başkanlığı’ndan şehit annesine gönderilen yazıda, söz konusu paranın 1 yıl içinde ödenmesi halinde yasal faiz alınmayacağı belirtildi. Yazıda, ödeme yapılmaması durumunda ise 109 bin 353 liralık borcun, Züleyha Çelik’e verilen yetim ve emekli maaşlarından dörte bir oranında kesinti yapılarak tahsil edileceği bildirildi.

'HİÇBİR ŞEY İSTEMİYORUM, OĞLUMU VERSİNLER'

Şehit annesi Züleyha Çelik, SGK’nın gönderdiği yazıyı görünce şoke olduğunu söyledi. Muhtaç olmadığı için maaşının kesildiğini öğrendiğini anlatan Züleyha Çelik, şöyle konuştu:

"Muhtaç olmadığım için borç çıkarmışlar. Ben devletten zengin miyim? Bana vermeyecekse bu parayı kime verecek devlet? Ben muhtaç değilsem kim muhtaç? Geçen yıl maaşımı kesince Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak yardım istedim. Ben oğlumu verdim. Paraya değişmeyeceğim oğlum gitti. Oğlumu geri versinler, neyim varsa alsınlar. Hiçbir şey istemiyorum, oğlumu istiyorum. Ben oğlumu verdim bu vatan için. Devlet 900 lira maaş veriyor. Şimdi kesintilerle birlikte elime geçen daha da az. Bu borcu düşündükçe ağlıyorum." (DHA)

MYNET'DEKİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN!

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler