HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SGK şirketlere af çıkardı

Şirketlerin ortaklarını SGK'ya bildirmeleri gerekiyor ve bu işlemin yapılmaması durumunda cezai uygulamaya gidiyor. SGK'dan şirketlere bu konuda ceza affı geldi.

SGK şirketlere af çıkardı

SGK'ya ortaklarını bildirmeyen şirketlere ceza affı geldi. Ceza affından yararlanmak için ise bazı şartlar gerekiyor. Ortaklarını bildirmeyen şirketlere verilen ceza affı 11 Aralık'a kadar sürecek. İşlemlerin elektronik ortamda değil, kağıt formatlı yapılması gerekecek. Belgelerin bu tarihten önce verilmesiyle, şirket sahipleri idari para cezasına maruz kalmayacak.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre bazı şirket ortaklarının 4/b kapsamında sigortalı olmaları gerekiyor. Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları ve Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından hisse devri alan yeni ortaklarının sigortalılıkları şirket yetkililerince 15 gün içinde SGK ’ya bildirilmesi şart.

Yine aynı şekilde bu kişilerin görevlerinden ayrılmaları veya hisselerini devretmeleri halinde şirket yetkililerince bu durum 10 gün içinde SGK’ ya bildirilmesi gerekiyor. Bahsi geçen bildirimlerin belirtilen süreler içinde yapılmaması halinde, verilmesi gerekli olan her bir bildirge için şirket tüzel kişiliğine bir aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmakta.

Ceza affı 11 Aralık tarihine kadar geçerli olacak

6552 Sayılı Torba Yasa ile şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11 Aralık 2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacak.

Bu af için bazı şartlar gerekiyor

11 Aralık 2014 tarihine kadar bildirimlerin kağıt ortamında SGK’ya yapılması gerekiyor. Ancak daha önceden aynı konuda idari para cezası tahsil edilmiş ise şirketlere iade edilmeyecek. Söz konusu bildirimler ne yazık ki elektronik ortamda yapılamayacak. Bu sebeple şirketlerin bir an önce geçmişe dönük yönetim kurulu üyesi ve ortaklarının kayıtlarını gözden geçirmeleri gerekiyor. Çünkü elden verilecek bildirgeler için SGK kapısında uzun kuyruklar oluşabilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler