HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sıcaklık mevsim normallerinin 8 derece üzerinde olacak

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor, Türkiye genelinde mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Sıcaklık mevsim normallerinin 8 derece üzerinde olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye kuzeybatı kesimlerinin parçalı bulutlu, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

5 günlük hava durumu için tıklayınız...

Rüzgar ise genellikle güney ve güneybatı, yurdun güneydoğu kesimlerinde kuzey ve doğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara ile Kuzey Ege Kıyılarında yer yer kuvvetlice esecek.

-BAZI İLLERDE HAVA DURUMU-

ANKARA: Az bulutlu ve açık. (18)

İSTANBUL: Parçalı bulutlu. (19)

İZMİR: Az bulutlu ve açık.(21)

ADANA: Az bulutlu ve açık. (25)

ANTALYA: Az bulutlu ve açık. (24)

SAMSUN: Az bulutlu ve açık. (25)

ERZURUM: Az bulutlu ve açık. (12)

DİYARBAKIR: Az bulutlu ve açık.(19)

-BÖLGELERDE HAVA DURUMU-

MARMARA: Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

EGE: Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

AKDENİZ: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

İÇ ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

DOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

NEDEN 'PASTIRMA' YAZI?

Pastırma Yazı, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyim. Bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir.

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

Pastırma yazı deyimi, pastirmanin bu donemde hazirlanmasi sebebi ile verilmistir. Gece ve gunduz arasi sicakliklarin birbirine yakin ve sıcak olmasi sebebi ile; pastirmanin en ideal sekilde kurumasi bu donemde olur. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler