HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sınırda kırmızı alarm verildi

PKK'nın Suriye kolu PYD ile El Nusra'nın savaşı kızıştı. Rasulayn'ı geri almak isteyen El Nusra, kasabayı tanklarla bombardımana tuttu. TSK alarma geçti.

Sınırda kırmızı alarm verildi

Suriye'de Tel Abyad ile Ra'sulayn arasındaki 100 kilometrelik bölge, Demokratik Birlik Partisi (PYD), El Nusra Cephesi ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin şiddetli çatışmalarına sahne oluyor. PKK'nın Suriye'deki kolu PYD tarafından geçtiğimiz günlerde Ra'sulayn'dan atılan Nusra Cephesi, karşı saldırıya geçti. Haseke kentindeki Ra'sulayn kasabasını hakimiyeti altına aldıktan sonra daha batıda Rakka kentindeki Tel Abyad ilçesini kuşatan PYD birlikleri, hem burada hem de Ra'sulayn'da El-Kaide bağlantılı Nusra Cephesi militanlarıyla karşılaştı. Şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgede onlarca ölü ve yaralının olduğu bilgisi gelirken, Nusra özellikle Tel Abyad'daki PYD mevzilerini tanklarla bombaladı. ÖSO birliklerinin de PYD milislerinin saklandığı bölgelere top atışı yaptığı ileri sürüldü.

TEL ABYAD SAVAŞLARI

Suriye'nin kuzeyini PYD'den almak isteyen Nusra güçlerinin, Ra'sulayn kasabasını gece boyunca 4 tankla bombaladığı öğrenildi. 3 bin kişiden olduğu bildirilen Nusra'ya en büyük yardımın ise Suriye'de Esed rejimine karşı savaşan ISIS, Ahraru Şam Hareketi ve Tevhid Tugayı birliklerinden geldiği ifade edildi. Çok sayıda Kürt milisin hayatını kaybetmesine neden olan bombalama sırasında PYD ise Kobani ve Kamışlı'dan destek kuvvet istedi. PYD'ye yardım için gelen yaklaşık 2 bin kişilik destek gücü, sahur vaktinde yoğunlaşan çatışmalar sırasında Nusra Cephesi'nin komutanı Ebu Musab'ı kaçırdı.

EL KAİDE KOMUTANI ESİR

PKK'ya yakın birçok haber kaynağı Musab'ın 'esir alındığını' doğrularken, PYD'ye bağlı El Ekrad Cephesi tarafından yapılan açıklamada, 'Açık bir şekilde ilan ediyoruz: El Ekrad Cephesi, Irakİslam Devleti ve Bilad El Şam'ın çatısı altına girmeyecek ve El Kaide'nin bir kolu olmayacak' denildi. Çeçen kökenli El Kaide mensubu Ebu Musab'ın, ancak PYD'li esirler serbest bırakıldığı takdirde salıverileceği bildirildi. Nusra ve PYD'nin bütün güçlerini Tel Abyad'a yönlendirdiği öğrenilirken bu gelişmenin sınırdaki çatışmaları daha da şiddetlendirmesi öngörülüyor. PYD'nin elindeki Ra'sulayn'da ise sınır kapısı yakınlarına dün iki havan topu düştü. Ceylanpınar'da paniğe neden olan patlamalar can kaybına yol açmadı. PYD'ye karşı atağa geçen Nusra Cephesi'nin, yoğun çatışmalar sonrası Haseke'de Kreyfani, el-Yusufiyye ve es-Suveydiyye köylerini geri aldığı belirtildi. PYD ile Nusra Cephesi'nin karşılıklı havan topu atışları sürüyor. Nöbetler zırhlıda Suriye sınırındaki yerleşim bölgelerinin PYD kontrolüne geçmesi TSK'yı harekete geçirdi. Ceylanpınar,Akçakale ve Suruç'taki sınır hattında görevli birliklerde risk nedeniyle 'kule nöbeti' geçici olarak kaldırıldı. Buralardaki nöbet artık zırhlı araçlarla devriye şeklinde olacak. Bu arada sınır hattında görevli zırhlı araca Suriye yönünden 10-15 el ateş açıldığı, birliklerin buna ateşle karşılık verdiği açıklandı. Ayrıca muhtemel bir çatışma riskine karşı sınır birliklerine Genelkurmay'dan 'Cephanenizi gözden geçirin' emri iletildiği öğrenildi.

Gece boyu yaralı geldi

Sınır hattında kurşun sesleri, Tel Abyad'ın karşısında bulunan Akçakale ile Ra'sulayn'ın karşısındaki Ceylanpınar'ı korkuttu. İki ilçede halk, tedirginlik içinde karşı taraftan gelmesi muhtemel kurşunlara karşı korunmaya çalışırken, özellikle Tel Abyad'dan sabaha dek yaralı gelmeye devam etti. Çatışmalarda yaralanan 15 Suriyeli, Akçakale Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Şam'a güveniyorlar Erbil'de siyasi faaliyetlerini sürdüren Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'nin (El-Parti) sözcüsü Nuri Brimo, 'PYD'ye mutlaka bir yerlerden yeşil ışık yakılmış ki buna cesaret ediliyor. Bu ışığın Şam'dan yakıldığına inanıyoruz' dedi. PYD'nin yaptıklarının Esed rejimine 'hizmet etmekten' başka hiçbir anlama gelmediğini ifade eden Brimo, 'PYD kalkıp da Kürtlerin iradesinin dışında geçiş hükümeti adı altında bir projeyi nasıl dayatabilir? Suriye muhalefeti henüz bir hükümet ilan etmiş değil. ÖSO savaşıyor ve birçok kazanım elde etmiş. Bizimkiler sadece Kürt tarafı. Kürt tarafının da kendi başına böyle bir karar alması doğru değil' diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler