HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şırnak’ta kömür ocağındaki göçük

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, Şırnak'ta düşük ücretlerle kömür ocaklarında çalışan işçilerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi.

TMMOB üyelerinden oluşan 3 kişilik heyet, Torun başkanlığında Şırnak'a gelerek, 11 Haziran'da Toptepe köyü kırsalında kaçak olarak açık sistemle işletilen, 3 işçinin hayatını kaybettiği kömür tünelindeki göçükle ilgili temaslarda bulundu.

Şırnak Valisi Hasan İpek ile görüşen heyet adına çıkışta gazetecilere açıklama yapan Mehmet Torun, ocakta çalışan işçiler ile maden işletmecileriyle bir araya geldikten sonra Vali İpek ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Olayın meydana geldiği mevcut sahanın Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından kiralamayla Şırnak Valiliğine verildiğini açıklayan Torun, valiliğin de söz konusu maden sahasını bir alt taşeron firmaya verdiğini ve burada firmaca üretim yapıldığını kaydetti.

Sahadaki üretimin 6 ay önce ilgili bakanlıklarca "işçi sağlığı ve iş güvenliği" önlemlerine aykırı bulunulduğu gerekçesiyle kapatıldığını açıklayan Torun, "Ancak bu kapatmadan sonra da daha öncesinde de kaçak olarak tanımlanan şekilde yer altında 150 -160 metrelik kuyulara inilerek üretim yapılmıştır. Bu kuyular, çok ilkel koşullarda, madencilik bilim ve tekniğinden uzaktan yakından ilgisi olmayan ve can güvenliği olmayan ocaklar tanımına giriyor" diye konuştu.

Ocaktaki çalışmaların bir an önce durdurulması gerektiğini ifade eden Torun, "Burada neden insanların çalışmaya zorlandığını da neden çalışmak mecburiyetinde olduğunun da mutlaka sorgulanması gerekir. Çok düşük ücretlerle, insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanan insanların da sorunlarının çözülmesi gerekir. Bütün siyasi, bürokratik yetkililer ve bakanlıklarca bu olayın çözümüne yönelik kesin çözümün mutlaka tartışılması ve sonuçlandırılması gerekiyor. Aksi halde gelecekte 3 kişi olan ölümleri ne yazık ki 30-40 kişi olarak yaşayabiliriz" ifadelerini kullandı. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler