HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sırrı Süreyya Önder: Erdoğan onay için HSYK kararnamesini bekledi, yargı hazırlandı

Sırrı Süreyya Önder, Erdoğan’ın dokunulmazlıkları kaldıran anayasa değişikliğini onaylamayı son güne bırakmasının HSYK’da hakimlerin atamasını içeren kararnameyle ilgisi olduğunu ifade etti.

Sırrı Süreyya Önder: Erdoğan onay için HSYK kararnamesini bekledi, yargı hazırlandı

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dokunulmazlıkları kaldıran anayasa değişikliğini onaylamayı son güne bırakmasının HSYK’da üç binin üzerinde hakimin atamasını içeren kararnameyle ilgili olduğunu söyledi.

Meclis’te dosyası bulunan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği parlamentoda üç partinin oylarıyla kabul edilmişti.

Değişiklik kabul edilse de, Erdoğan’ın anayasa değişikliğini onaylamak için geçerli 15 günlük sürenin ilk zamanlarında maddeyi onaylamaması dikkatlerden kaçmamıştı.

Bu durum, “Referanduma mı götürecek?” sorularını akla getirirken, bugün 15 günlük sürenin dolduğuna dikkat çeken HDP’li Sırrı Süreyya Önder’e göreyse, Erdoğan’ın yasa değişikliği teklifini bekletmesinin başka bir nedeni var.

‘Yargı hazır hale getirildi’

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre, dün HSYK kararnamesiyle 3 bin 746 hakim ve savcının atama ve yer değişikliğinin yapıldığına dikkat çeken Önder, “Bana göre, Erdoğan onay için yargıdaki bu kararnameyi bekledi” dedi.

Yargıda yapılan değişikliklerle hükümetin istediği değil, istemediği vekillere ‘dokunulması’ ve ifadeye çağrılmasının önüne geçildiğini kaydeden Önder, “Bana göre bu kararnameyle yargıda operasyonel nitelikte atamalar ve yer değiştirmeler yapıldı. Yani kararnameyle elbette farklı amaçlar da gerçekleşti ama bunların dışında dokunulmazlık konusunda da yargı hazır hale getirildi. Yani artık sadece hükümetin istediği isimlere dokunulmasının, bunun dışında olayın şansa bırakılmamasının ayarlaması yapıldı” dedi.

İsim isim belirlendi

Yargının böylece ‘hazırlandığı’nı kaydeden Önder, hangi milletvekillerine ‘dokunulacağının’ isim isim belirlendiğini savunup, bu isimlere ‘dokunulması’ için dünkü hakim ve savcı atamalarının yapılmış olabileceğini vurguladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler