HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sivas Madımak Olayları'nın 24'üncü yıldönümü nedeniyle polis alarma geçti

Sivas Madımak olaylarının 24'üncü yıldönümü nedeniyle yarın kentte düzenlenecek anma etkinlikleri öncesi, güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkartıldı. Kente giriş yapan araçlarda arama yapıldı. Yarınki programda 3 bin polisin görev alacağı öğrenildi. Öte yandan, Samsun’da, Madımak olaylarının 24. yılı dolayısıyla yapılan basın açıklamasının ardından gerginlik yaşandı.

2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 24'üncü yıl dönümü kapsamında yarın yapılacak anma programı için kentte güvenlik önlemleri artırıldı. Anma etkinlikleri sırasında herhangi bir olay olmaması için polis ekipleri alarma geçirildi.

Kentin giriş güzergahlarında bulunan yollarda İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü, özel harekat polisleri ve trafik ekipleri tarafından araçlar durdurularak sürücü ve yolcuların kimlikleri sorgulandı. Polis ekipleri ayrıca durdukları araçlarda arama yaptı.

Öte yandan bugün saat 18.00 itibariyle yarınki yürüyüş güzergahındaki bazı cadde ve sokaklar trafiğe kapatılarak araç parkına izin verilmeyecek. Anma etkinliği kapsamında, yürüyüşün yapılacağı güzergahın başlangıcı olan Seyrantepe, Fidanlık, Yeditepe, Mehmet Akif Ersoy, Hikmet Boran, Mevlana ve Atatürk Caddeleri ile Seyrantepe Kavşağı, Afyon Sokak, Bankalar Caddesi, Ali Ağa Cami Sokak, Orduevi önü, Bekir Sami Kunduk Caddesi ve bu sokaklara açılan yollara araç park edilmeyecek. Park edilen araçlar ise güvenlik tedbiri kapsamında trafik ekipleri tarafından otoparka çekilecek. Güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile otel civarında ise yaklaşık 3 bin polis görev alacak. Yaklaşık 15 ilden takviye polis ekipleri kentte görevlendirilecek.

ÖNCE VALİLİK, SONRA GRUPLAR

Kentteki anma etkinlikleri sabah saatlerinde 2 ayrı grup şeklinde gerçekleştirilecek. Önceki yıllarda olduğu gibi kentte Vali Davut Gül öncülüğündeki protokol üyeleri eski Madımak Oteli, bugünkü adıyla Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'ni ziyaret ederek, olayda ölenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bırakarak açıklama yapacak. Alevi Dernekleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının anma programına katılacak gruplar ise Seyrantepe Mahallesi'nde toplandıktan sonra, Mevlana Caddesi üzerinden yürüyerek kent meydanını takiben eski Madımak Oteli'nin bulunduğu Eski Belediye Sokak önüne gelecek. Burada anma programı gerçekleştirilecek. Anma programına, yurt içi ve yurt dışından, özellikle de büyük şehirlerden binlerce kişinin kente gelerek katılması bekleniyor.

SAMSUN'DA GERGİNLİK

Samsun’da, Madımak olaylarının 24. yılı dolayısıyla yapılan basın açıklamasının ardından gerginlik yaşandı. Uğur Mumcu Parkı’nda toplanan Pir Sultan Abdal Derneği Samsun Şubesi üyeleri Sivas'taki Madımak Oteli’nde yaşanan olaylar sonucu hayatını kaybeden 33 kişiyi yaptıkları basın açıklamasıyla andılar. Basın açıklamasının ardından gruptan 2 üye arasında gerginlik yaşandı. Birbirlerine yumruk atan ve birinin elinde falçata olan kişileri, polisler ve diğer dernek üyeleri araya girerek ayırdı. Basın açıklamasına ayrıca CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri katıldı.

DHA/İHA


En Çok Aranan Haberler