HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soma iddianamesi reddedildi

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı Soma'da 301 madencinin ölümüyle ilgili 45 sanıklı iddianameyi reddetti.

Soma iddianamesi reddedildi

MANİSA (ANKA) - Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı Soma'da 301 madencinin ölümüyle ilgili 45 sanıklı iddianameyi "Mağdur ve tanıkların ifadelerinin tam alınmaması, suçlulara yönelik suçlamalarla ilgili delillerin yeterince belirtilmemesi" gerekçesiyle reddetti. Gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi:

"-Suçu oluşturan olaylar, mevcut delillerle ilişkilendirilerek her bir şüpheli açısından belirginleştirilmesi gerekir. İddianamenin ayrıntılı olması, şüpheliye yüklenen fiilin nelerden ibaret olduğunun, isnat edilen suçun unsurlarını oluşturan fiil ve fiillerin nelerden ibaret olduğunun ve hangi delillerle ilişkilendirildiğinin hiçbir duraksamaya meydan vermeyecek şekilde açıklanması zorunludur. Şüpheli sorgusundan önce iddianame okuduğundan üzerine atılı suçun ne olduğunu anlamalı ve buna göre savunulmasını yapabilmeli, kanıtlarını sunmalıdır. Yükselen suç belirsiz olmamalı, açık be belirlenmeli, açıklamalarla desteklenip fiili olgularla ve delillerle desteklenmeli, savunma hakkı kısıtlanmamalıdır.

-Şüphelilerin her birinin görev ve hukuki sorumluluklarının üstelendiği işin, delilleri gösterilmek suretiyle açık ve net şekilde belirtilmediği, şüphelilerin her birine isnat edilen eylemlerin hangi delillerle irtibatlandırıldığının tek tek belirtilerek, şüphelilerin sorumluk tasniflerinin hangi olay, hangi delile irtibatlandırılarak yapıldığının belirlenmediği tespit edilmiştir. Yine şüphelilerin sorumluluklarını belirlerken maden ocağı kapmasında hangi faaliyette bulunduğunun bahsedilmediği, bu yönde herhangi bir açıklamanın bulunmadığı, şüphelilerin sorumluluk durumlarını belirleyen bilirkişi raporunun eksik tanzim edilmiş olduğu tespit edildi.

-İddianamede, 'Dosya kapsamında olayda yeraltı maden ocağında bulunan ve suçtan zarar gören mağdur müştekilerinin alınan genel adli muayene raporları kapsamında...basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandıkları belirtilmiş ise de, olay esnasında yeraltı maden ocağında bulunan mağdur müştekilerin tamamının yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden olacak şekilde yaralandıklarının kabul edildiği' belirtilmiş olup bu husustaki gerekçe belirtilmeyerek, kabulün delillerle irtibatının sağlanmış olması iddianame açısından eksiklik olarak değerlendirilmiştir."

İddianamenin eksikleri giderilip Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden sunulacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler