HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soma'da faciasında ölenler mitingle anıldı

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında yaşamlarını yitiren 301 işçi, Anneler Günü'nde düzenlenen yürüyüş ve mitingle anıldı.

Soma'da faciasında ölenler mitingle anıldı

Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciliği ve ölen madencilerin aileleri tarafından düzenlenen mitinge yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessesi Müdürlüğü önünden toplanan madenci aileleri ve yakınları 301 maden şehidinin ismi yazılı pankart açtı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şubesi binasının üzerine, beyaz kurdele resmi bulunan siyah pankart asıldı. 'Soma uyuma madencine sahip', 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Soma'yı unutmadık, unutmayacağız' sloganları atan grup,Atatürk Caddesi takip ederek Cengiz Topel Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşün yapıldığı güzergah ve mitingin yapılacağı alan polis tarafından demir bariyerlerle kapatıldı. Yaklaşık 800 polis görev yaparken, miting alanına girişlerde kontrol noktaları oluşturuldu. Miting alanına girenlerin tek tek üst araması yapıldı. Yürüyüşe, CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel, Hasan Ören, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili ve İzmir Milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının tamsilci ve üyeleri, çok sayıda Somalı esnaf ve vatandaş katıldı.

301 madencinin ismi yer alan madenci pankartı önünde yürüyüşe katılan faciada yaşamını kaybeden İsmail Coşkun'un eşi Hüsniye Coşkun, "2 çocuğum yetim kaldı. Sorumluları kim?" diye bağırıp, sinir krizi geçirdi. Fenalaşarak yere yığılan Coşkun güçlükle kendine getirildi. Cengiz Topel Meydanı'nda, 301 maden şehidi için saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşmalar yapıldı.

Kürsüye maden faciasında hayatını kaybeden Mustafa Kaya'nın eşi Naciye Kaya geldi. Olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen mağdur olan 301 madenci ailesi için hiçbir şey yapılmadığını öne süren Kaya, "İlk günden itibaren devlet biz madenci ailelerini mağdur etmeyeceğini ve her türlü ihtiyaçlarımızın karşılanacağına söz verdi. Ancak, verilen sözler yerine getirilmedi" dedi. Her gün ölüp ölüp dirildikleri söyleyen Naciye Kaya "Beni kocasız, çocuklarımı da babasız bırakanlara ve bunlara her türlü müsamaha gösteren AK Parti hükümetine de söyleyecek çok sözüm var fakat buna terbiyem müsaade etmiyor" diye konuştu. Konuşması sırasında fenalaşan Kaya'ya sağlık ekipleri müdahalede bulundu.

Maden şehidi Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak da "Bizler çok acılar çektik, çekmeye de devam ediyoruz. Başka analar ve babalar ağlamasın. Başka eşler, başka kardeşler ağlamasın. Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği sağlansın. İş cinayetleri yaşanmasın" dedi.

Diğer madenci yakını kadınlar da kürsüden, her gün yaşadıkları acıları dile getirdi. Madenci eşleri ve anneleri acılarıyla başbaşa kaldıklarını, babalarını soran çocuklara cevap veremediklerini söyledi.

'BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ'

Mitinge destek veren Halkların Demokrasi Partisi (HDP) İzmir Miletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü konuşmasında şunları söyledi:

"Soma'da yaşanan ve 301 madencimizin hayatını kaybetmiş olduğu maden faciası tüm Türkiye'yi üzdü. Bu olaydan sonra AK Parti Hükümeti'nin madenlerle ilgili bir şey yapmadığını, özelliklede iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda hiçbir adım atmadığını görüyoruz. Bugün 301 madencimizin yetim kalan çocukları ve ailelerinin de devlet tarafından gerekli desteği alamadıklarını söylüyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iktidar olmalarının da verdiği güçle, devletin tüm imkanlarını çok iyi kullanarak başkan olmak için çalışıyor. Türkiye'yi ne hale getirdiğini ve Türkiye'nin nerelere gittiğini bilmiyormuş gibi bir de 'Başkan olacağım' diyor. Biz de kendisine, 'Seni başkan yaptırmayacağız sayın Erdoğan' diyoruz."

'CHP İKTİDARA GELİRSE MADEN İŞÇİLERİ KADROLU OLACAK'

Madenci ailelerine seslenen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de, maden faciasında sadece işverenin suçlu görüldüğüne dikkati çekip, "Aslında bu olayın suçluları Hükümet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve bu ocakların kontrolünü yapan kişilerdir. Biz 7 Haziran genel seçimlerden sonra iktidara gelirsek özel madenlerde çalışan bütün madencileri kadrolu işçi yapacağız. Onlara insanca yaşama hakkını vereceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından kalabalık grup, sessiz ve olaysız dağıldı.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler