HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Herkes ABD ile ilgili bu iddiayı konuşuyordu ve bakan gerçeği açıkladı

ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizi sonrası bir gözaltı kararı daha olduğu hatta aranan kişinin konsolosluktan çıkmadığı iddia edildi. Adalet Bakanı Gül, ABD'nin İstanbul'daki konsolosluğunda yeni bir gözaltı kararı olduğuna ilişkin iddiayı yalanladı.

ABD ile Türkiye arasındaki vizeleri askıya almaya kadar gider krizi, ABD konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanması başlatmıştı. Yeni bir gözaltı olduğu iddiası vardı. Ancak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD'nin vize kararına ilişkin olarak açıklamalarda bulunarak haberi yalanladı.

ABD Büyükelçisi Bass, tutuklanmaya ilişkin rahatsızlığını dile getirirken, “hükümetten bazılarının intikam peşinde olduğunu” söylemişti. Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD Büyükelçiliği de Ankara’ya tepkisini “Mahkeme yerine medyada yargılıyorsunuz” diyerek göstermiş ve “Ortaklığımızı bozuyorsunuz” uyarısında bulunmuştu. Açıklamada, “Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır” denilmişti. Askıya almayla, Trump’ın Başkanlık Kararnamesi’yle büyük tartışma yaratan kararı sonucu ABD’nin vize vermediği ülkeler olan Suriye, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’in yanına pratikte Türkiye de eklenmiş oldu.

KİMLERİ ETKİLEYECEK?

Washington ve Ankara'nın karşılıklı aldığı 'Başvuruları askıya alma' kararından, halihazırda, vizesi olanlar, ya da vize başvurusu yapıp onay alanlar etkilenmeyecek. Bunun dışında kalan ve seyahat etmek isteyen Türk ve ABD vatandaşları mağdur olacak.

Bugün, ABD'ye gitmek isteyen ve vizesi olmayan Türk vatandaşları, ABD Büyükelçiliği'ne ve Konsolosluğu'na giderek başvuru yapamayacak. Karar diplomatik dahil bütün pasaportlar için geçerli olacak. Türk vatandaşları diplomatik, turistik, iş, öğrenci, işçi ve gazeteci dahil hiçbir vizeyi ikinci bir karar açıklanana kadar alamayacak. ABD vatandaşları ise Türkiye'ye gelmek istediklerinde ya internet üzerinden e-vize başvurusu yaparak, ya da uçağa bindikten sonra Türk gümrüklerinde yani kapıda vize alabiliyorlardı. ABD vatandaşları da ikinci bir karara kadar, vize başvurusu yapamayacaklar. e-vize başvurusu için karar internet sitesinde uygulanmaya başlandı. Sistemden ABD uyruğu çıkarıldı.

Kapıda vize uygulamasının askıya alınması ise ivediklikle başlatılacak. Yetkililer, bugün Türkiye'ye inecek uçaklardaki ABD vatandaşların bundan etkilenmeyeceğini ancak hızla kararın uygulanacağını söyledi.

Vize uygulamalarının askıya alındığı karşılıklı misillemelerin resmi açıklamalarında ABD'nin Türkiye'nin açıklamasının aynı ifadeler içermesi dikkat çekti. İki açıklamada da ‘indirmek' kelimesi yerine hatayla ‘indirgemek' yazılmıştı.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler