HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son referandum anketleri sonuçlarına göre evet-hayır oy oranları

Referandum anketleri sonuçları 16 Nisan'da gerçekleştirilecek anayasa değişikliği referandumuna sayılı günler kala seçmen eğilimlerini ortaya koyuyor. Son referandum anketi ise ORC'den geldi.

Son referandum anketleri sonuçlarına göre evet-hayır oy oranları

2017 referandumuna 36 gün kala son referandum anketi ORC'den geldi. Referandum anketleri ile ön plana çıkan ve 1 Kasım seçimlerini tek tahmin edebilen araştırma şirketi olan ORC Araştırma Şirketi'nin çalışmalarına göre evet oyları yüzde 57,2 olarak belirtildi.

Referandum için geri sayım başladı, anket şirketleri referandum anketlerini peşpeşe açıklamaya başladı. Anayasa değişikliği referandumu için ORC Araştırma Şirketinin açıkladığı, 1-7 Mart arasında 36 ilde 3 bin 140 kişiyle gerçekleştirilen anket çalışmasında anayasa değişikliğinin kabul edileceğine inananların oranı da yüzde 59,6 oldu.

İşte, ORC'nin yaptığı referandum anketi sonuçları ve son 1 haftada yapılan diğer referandum anketlerindeki son durum:

16 Nisan tarihinde yapılacak referandum için geri sayım devam ediyor. Anayasa değişikliği için yapılacak halk oylaması sonuçlarıyla ilgili yapılan anketler araştırma şirketleri tarafından açıklanmaya devam ediyor. Son olarak ORC Araştırma Şirketi anket sonuçlarını açıkladı. 1-7 Mart arasında 36 ilde 3 bin 140 kişiyle gerçekleştirilen anket çalışmasında ‘evet’ oyları yüzde 57,2 çıkarken, anayasa değişikliğinin kabul edileceğine inananların oranı da yüzde 59,6 oldu. Ankete göre seçmenlerin sadece yüzde 56,2’si anayasa değişikliği maddelerini incelediğini ve bildiğini ifade ediyor. İşte ayrıntılar...

ORC Araştırma Şirketi tarafından 1-7 Mart 2017 tarihleri arasında 36 ilde 3 bin 410 kişi ile gerçekleştirilen yüz yüze araştırmanın sonucuna göre kararsızlar dağıtıldığında seçmenlerin yüzde 57,2’sinin referandumda ‘Evet’ diyeceği ortaya çıktı.

ANKET SONUÇLARINA GÖRE HAYIR DİYENLERİN ORANI

Ankete katılanların yüzde 42.8'i ise 'Hayır' oyu kullanacağını söyledi. Seçmenlerin yüzde 59,6’sı, 16 Nisan referandumunda sandıktan ‘Evet’ oyu çıkacağını dile getirirlerken gündemde olan bir başka konuya ilişkin de çarpıcı bir değerlendirme ortaya çıkıyor.

-Ankete göre seçmenlerin sadece yüzde 56,2’si anayasa değişikliği maddelerini incelediğini ve bildiğini ifade ediyor.

-Ayrıca referandumda ‘Evet’ diyeceklerin yüzde 61,4’ü de değişiklikler ve maddeleri incelediğini ve tam bilgiye sahip olduğunu dile getirirken ‘Hayır’ diyeceklerin de yüzde 54,1’inin de öngörülen anayasa değişikliklerini incelemedikleri ve bilmedikleri görülüyor.

SEÇMEN İDAMA NASIL BAKIYOR?

ORC Araştırma'nın anketine göre Türk halkının yüzde 77,4’ü “darbe, terör ve tecavüz suçlarında idam cezasının uygulanmasını istediklerini” açıkça ifade etti.

İşte son referandum anketlerindeki evet-hayır oranları:

MAK ARAŞTIRMA ŞİRKETİ : MAK Araştırma Şirketi, 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak Anayasa değişikliği referandumu için yapılan anket sonucunu yayınladı. Herkesin merak ettiği oy oranlarında çarpıcı sonuçlar ortaya koyan son ankete göre, oy vereceklerin yüzde 58'i 'Evet' diyecek. Ankette yer alan bir diğer çarpıcı veri ise, 15 yıllık Türkiye seçim sonuçlarının bölgesel dağılımları incelendiğinde Türkiye'de oy kullanan her 4 seçmenden 3'ünün herhangi bir seçimde AK Parti'ye oy verdiği ortaya çıktı. İşte 2017 referandum anket sonuçları ve oranları.

"Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlar; kararsızların matematiksel dağılımının sonunda AK Parti 52,2, CHP 24,45, MHP 13,35, HDP 7,78, diğerleri başlığı altında diğer parti ve bağımsız adayların ise 2,22 de kaldığını göstermektedir. HDP % 10 luk baraja net olarak takılmış görülmektedir.

GENAR REFERANDUM ANKET SONUÇLARI : Referandumda 'EVET' diyenlerin oranı %55. Hayır diyenlerin oranı yüzde 45. Ankete katılanlardan, AK Parti seçmeninin yüzde 96’sı, MHP seçmeninin yüzde 46’sı referandumda “evet” diyeceğini belirtirken, CHP seçmeninin yüzde 10’u, HDP seçmeninin de yüzde 4.5’i “evet” diyeceğini ifade etmesi dikkat çekti.

KONSENSUS REFERANDUM ANKET SONUÇLARI: Sektörün önemli araştırma şirketlerinden Konsensus şirketinin sitesinden verdiği referandum anket sonuçlarında Evet diyenlerin oranı yüzde 59, HAYIR diyenlerin oranı yüzde 41 olarak görülüyor.

METROPOLL REFERANDUM ANKET SONUÇLARI : Metropoll araştırma şirketinin Şubat ayı içinde yaptığı ve DW Türkçe ile paylaştığı son anket sonuçlarına göre, Türkiye genelinde katılım yüzde 83 civarında görünüyor. Eğer bu seviyede kalırsa ‘evet' ve ‘hayır' oylarının şansı eşit. Türkiye genelinde sandığa gitmeme oranı yüzde 18 iken 18-24 yaş arasında bu oran yüzde 46'ya çıkıyor. Anketlerde genç seçmenlere sorulan "Referandumun sonucu ne olur?” sorusuna katılımcıların yüzde 56'sı "Evet çıkar”, yüzde 31'i ise "Hayır çıkar” yanıtını verdi.

OPTİMAR REFERANDUM ANKET SONUÇLARI : 26 ilde 3 Ocak - 10 Ocak 2017 tarihleri arasında, 2043 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan ankete göre evet yüzde 53,6, hayır ise yüzde 46,4 oldu.

GEZİCİ REFERANDUM ANKET SONUÇLARI : Referandumda hayır çıkacağını iddia eden bugüne kadar sadece 2 anket şirketi oldu. Bunlardan biri seçimlerdeki şaibeli anketleri ile bilinen Gezici oldu. Bugüne kadar hiçbir seçimin sonucunu bilemeyen Gezici'nin referandum anket sonuçlarına göre halkın yüzde 41.2’sinin ‘Evet’, yüzde 58.2’sinin ise ‘Hayır’ diyecek.

AKAM REFERANDUM ANKET SONUÇLARI : Referandumda 'hayır' çıkacağını iddia eden anketler sonuçlarından birini de AKAM şirketi yayınladı. Bu ankete göre de Hayır oyları yüzde 57.6 ile önde görünüyor. AKAM'ın iddiasına göre evet oyları yüzde 42 civarında bulunuyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler