HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SRC sınav sonuçları e-Devlet'ten aday erişimine açıldı

SRC sınav sonuçları açıklandı. Yaptıkları işte yetkinliklerini belgelemek isteyenlerin katıldığı sınavın ardından SRC sınav sonuçlarının açıklanması ile başarılı olan adaylar belgelerine kavuşacaklar.

SRC sınav sonuçları e-Devlet'ten aday erişimine açıldı

SRC sınav sonuçları merakla bekleniyordu. 11 Haziran 2016 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen SRC sınavı, yük ve yolcu taşımak isteyenlerin yetkinliklerini belgelemek amacıyla yapılıyor. Sınava katılan adaylar, sınavın ardından heyecanla SRC sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyordu. Beklenen gün sonunda geldi ve Ulaştırma Bakanlığı SRC sınav sonuçlarını açıkladı. Sınav sonuçlarına göre yeterli puanı almayı başaran adaylar mesleki yeterlilik belgelerini almaya hak kazanacaklar ve böylece mesleklerini icra etmelerine engel teşkil edecek bir husus kalmamış olur. SRC sınav sonuçları hakkında bilgileri haberimizin devamında bulabilir, sonuçlara aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

SRC SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

SRC BELGELERİ NASIL ALINIYOR?

Mesleki yeterliliğini kanıtlamak isteyen adayların öncelikle SRC sınav sonuçlarına göre 60 ve üzerinde puan almaları gerekmektedir. Sınavdan yeterli puanı alan adayların SRC kartları Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenecek. Kartların sahiplerine gönderilmesi için adayların Halk Bankası şubelerine 17 TL kart ücretini yatırmaları gerekmektedir. Ücretlerin yatırılması ne kadar kısa zamanda yapılırsa, adaylar SRC kartlarına o kadar hızlı kavuşurlar.

SRC SONUÇLARI E-DEVLET'TE

Merakla beklenen sınavın sonuçlarına ulaşmak isteyen adaylar bu sınav sonuçlarına e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşabilecekler. e-Devlet'ten sonucu öğrenmek isteyen adayların öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine girmeleri gerekmektedir. Ardından burada yer alan kurumlardan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberlerşme Bakanlığı'nı seçin. Bu kurumun hizmetleri arasında yer alan Mesleki Yeterlilik İşlemleri (SRC/ODY/ÜDY)'nin altında yer alan Sınav Sonuç Sorgulama seçeneğine tıklayarak, SRC sınav sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz. Öte yandan e-Devlet Kapısı hizmetinden faydalanmak için T.C. Kimlik Numarası ve şifrenizi kullanmanız gerekmektedir.

SORU SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ

AB müzakereleri sürecinde Türkiye'nin AB mevzuatına uyum çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirilen SRC sınavlarında Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiler ile bunlar tarafından istihdam edilen kişilerin Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları şart koşulan SRC belgesi sınavında önceki sınavlarda adaylara 50 soru sorulurken, 11 Haziran 2016'da yapılan son sınavda adaylara 25 soru soruldu.

SRC SINAVLARI VE ALANLARI

Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak adayların SRC 1 sınavında başarılı olması gerekiyor. Bu sınava gireceklerin öncelikle ehliyet sahibi olması gerekiyor. Öte yandan otobüs kullanacakların 26, minibüs kullanacakları en az 19 yaşında olması gerekiyor. Yutiçinde yolcu taşımacılığı yapacakların SRC 1 sınavına girmesi gerekiyor. Uluslararası eşya, kargo taşıyacakların SRC 3 sınavına, yurtiçinde eşya veya kargo taşıyacakların ise SRC 4 sınavına girerek başarılı olması gerekiyor. SRC 5 sınavı ise tehlikeli madde ve tıbbi atık taşıyan araçları kullanacakların girmesi gereken bir sınav. SRC 5'e girebilmek için SRC 3 ve 4 belgelerinizin olması ve 63 yaşını aşmamış olmanız gerekiyor.

SRC sınavına katılan adaylara; İlkyardım, Davranış Psikolojisi, Harita Okuma Bilgisi, İletişim Teknolojileri, Trafik Kazalarının Önlenmesi, Güvenlik Sürüş Teknikleri, Trafik Kuralları, Ulaştırma Mevzuatı, Çalışma ve Dinlenme Süreleri, Yasal Sorumluluklar ve Sigorta, Gümrük, Turizm Taşımacılığı, Düzenli Yolcu Taşımacılığı, Araç Bilgisi ve Ekonomik Araç Kullanımı, Tehlikeli Madde Taşımacılığı, Tır ve Kaçakçılık Mevzuatı gibi alanlardan sorular soruluyor. Karayolları Taşıt Yönetmeliği, kış şartlarında lastiklerin havasının nasıl duracağı, sürücülerin öfke kontrolü, araç takip mesafesi, araçların alabileceği azami yolcu sayısı ve yük ağırlığı, sağlıklı sürücü davranışı, buzlu yollarda fren nasıl yapılır, turniye uygulaması nedir gibi farklı sorularla adayların mesleki yeterlilikleri ölçülüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler