HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Srebrenitsalı anne oğlunun altı kemiğini defnedecek

Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybettiğinde 16 yaşında olan Vesid İbric'in toplu mezardan çıkarılan 6 kemiği, 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilecek - Vesid'in annesi Remzija İbric: - "Oğlumun sadece altı kemiğine ulaşılabildi. İçinde bir kemik de olsa gidebileceğim bir mezarı olsun istedim. Bedenine 10 yıl önce ulaşıldı. Diğer kemiklerine de ulaşılır diye bugüne kadar bekledim ama artık beklemek istemiyorum"

ZİVİNİCE (AA) - VESNA BESİC - İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımında öldürüldüğünde sadece 16 yaşında olan Vesid İbric'in bugüne kadar bulunabilen 6 kemiği, 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilecek.

Soykırımın 23'üncü yılında düzenlenecek cenaze töreninde toprağa verilecek 35 kurbanın en genci Vesid'in annesi Remzija İbric, yıllar sonra oğlunun en azından bir mezarı olmasını istiyor.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 11 Temmuz 1995'te başlayan Sırp zulmünün ardından evini terk eden ve bir daha asla geri dönemeyen acılı anne, hayattaki diğer iki oğlu, gelinleri ve torunlarıyla Zivinice'nin Suha beldesinde yaşıyor.

AA muhabirine konuşan Remzija İbric, spor ve müzik tutkunu Vesid'in 16 yaşındayken Sırplar tarafından öldürüldüğünü ve 11 Temmuz'da defnedecekleri 6 kemiğine 10 yıl önce ulaştıklarını anlattı.

Oğlunu en son Srebrenitsa'daki benzin istasyonunda gördüğünün söyleyen İbric, "Orda vedalaştık. Ona sarılarak, 'Oğlum benimle Potoçari'ye gel.' dedim. O da bana 'Kurban edilişimi izlemeni istemiyorum anne.' diye cevap verdi." şeklinde konuştu.

Zaman zaman gözleri dolan acılı anne, Vesid'in ağabeyi Azir ile Boşnakların kontrolündeki Tuzla'ya ulaşmak için orman yolundan gittiğini belirterek, yolda Sırplar tarafından kurulan pusuya düştüklerini ve ağabey ile kardeşin birbirlerini kaybettiklerini söyledi.

- "İçinde bir kemik de olsa mezarı olsun"

En büyük oğlu Zijad'ın Azir ile Tuzla'ya ulaştığını anlatan İbric, orman yolundaki pusuda yaralanan Vesid'in daha sonra Sırp askerler tarafından diğer Boşnak esirlerle kurşuna dizildiğini öğrendiklerini dile getirdi.

Soykırımda oğlunu kaybeden binlerce Srebrenitsa annesinden İbric, cesaretini topladığı bir gün Tuzla'daki Kayıp Kişiler Enstitüsüne giderek oğlunun eşyalarını teşhis ettiğini anlattı.

İbric, "Oğlumun sadece altı kemiğine ulaşılabildi. İçinde bir kemik de olsa gidebileceğim bir mezarı olsun istedim. Bedenine 10 yıl önce ulaşıldı. Diğer kemiklerine de ulaşılır diye bugüne kadar bekledim ama artık beklemek istemiyorum." dedi.

Öldürüldüğünde lise öğrencisi olan oğlunun hatırasını her zaman yaşatacağını vurgulayan İbric, soykırımda ayrıca iki erkek ve bir kız kardeşi ile 11 yeğeninin de öldürüldüğünü, erkek kardeşinin bedenine ise hala ulaşılamadığını aktardı.

İbric, diğer iki oğlunun sağ kaldığı için her gün Allah'a dua ettiğini dile getirerek, "Bunları yapanlara elbet bir gün hesap sorulacaktır." diye konuştu.

- Bu yıl 35 kurban toprağa verilecek

Srebrenitsa'daki soykırımın bu yılki anma törenlerinde, toplu mezarlardan çıkarıldıktan sonra kimliği tespit edilen 35 kurban daha toprağa verilecek. Bu yıl toprağa verilecek kurbanların en yaşlısı ise öldürüldüğünde 71 yaşında olan Sahin Halilovic olacak.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 11 Temmuz'da defnedilecek kurbanlar arasında ayrıca, orman yolunda, 6 aylık hamileyken eşi ile öldürülen Remzija Dudic de bulunuyor.

- Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak sivili ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'na yapılan törenlerde, bugüne kadar 6 bin 575 kurban defnedildi.

Aradan 23 yıl geçmesine rağmen binin üzerinde soykırım kurbanın cesedine ise hala ulaşılamadı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler