HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye'de ölen ünlü muhabir Türkiye'de

New York Times'ın iki Pulitzer ödüllü ünlü muhabiri Anthony Şadid, görevli olarak gittiği Suriye'de geçirdiği astım krizinden dolayı hayatını kaybetti.

Suriye'de ölen ünlü muhabir Türkiye'de

Öldüğü anda Şadid ile birlikte olan New York Times'ın foto muhabiri Tyler Hicks, gazetecinin cansız bedenini taşıyarak Suriye sınırını geçip Türkiye topraklarına ulaştı.

Şadid ve üç gazeteci arkadaşı geçen yıl Libya'da Kaddafi güçleri tarafından kaçırılmış, Türkiye'nin devreye girmesi üzerine serbest bırakılmıştı.

Şadid, Hicks ve diğer iki NYT muhabiri Libya'da Türkiye'nin girişimleriyle kurtarıldıktan sonra Türkiye Büyükelçiliği'nde kameralara böyle poz vermişti.

İKİ KEZ PULİTZER'E LAYIK GÖRÜLDÜ

Henüz 43 yaşında olan Lübnan asıllı Şadid'in, meslek hayatı başarılarla doluydu. Ortadoğu konusunda uzman olan gazeteci, 2004 ve 2010 yıllarında, Irak'ın işgaliyle ilgili haberleriyle Pulitzer ödülüne layık görülmüştü.

Şadid, New York Times, Washington Post, Boston Globe and Associated Press gibi dünyanın en önemli yayın organları için 20 yılı aşkın süredir hazırladığı haberlerle tanınıyordu.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU HAKKINDA HABER YAPIYORDU

Bir haftadır Suriye’de olan Şadid, başta Özgür Suriye Ordusu olmak üzere Devlet Başkanı Beşar Esad’a muhalif silahlı unsurlar hakkında bilgi topluyordu.

Yabancı gazetecilerin ülkedeki faaliyetlerini yakından takip eden Suriye hükümetinin, Şadid’in ülkede olduğuna dair New York Times yönetimi tarafından bilgilendirilmediği ifade edildi.

ASTIMA HAZIRLIKLIYDI ANCAK...

Şadid’in ölüm nedeni ve Suriye’nin tam olarak neresinde hayatında kaybettiği henüz netleşmiş değil.

Ancak Hicks, yanında her zaman astım ilacı taşıyan Şadid’in, dün Suriye’den ayrılmaya hazırlandıkları sırada, kriz semptomları göstermeye başladığını ve krizin ölümcül bir hal aldığını söyledi. Hicks, New York Times yöneticilerini telefonla durumdan haberdar etti ve birkaç saat sonra Şadid’in cenazesini Türkiye’ye getirdi.

New York Times Genel Yayın Yönetmeni, gazete çalışanlarını bilgilendirmek için yazdığı e-postada, “Anthony yaşadığı gibi öldü; Ortadoğu’yu silip süpüren dönüşüme tanık olmaya ve hükümetin baskısıyla muhalif güçler arasında sıkışıp kalan halkın acılarını aktarmaya kararlı” yazdı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler