HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suruç seçim sonuçları: Olaylı seçim sandığa nasıl yansıdı? - İl il, ilçe ilçe canlı seçim sonuçları geliyor

Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk seçimi için vatandaşlar bugün sandık başındaydı. Türkiye genelinde sabah saatlerinden itibaren sandıklara oylar atıldı ve sonuna seçim gelmeye başladı. Bu seçimde seçimde Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde çıkan olaylar, YSK'nın ve partilerin Surç açıklamaları dikkat çekti. Şimdi özellikle Suruç seçim sonuçları ne olacak yakından takip ediliyor. Suruç'ta hangi Cumhurbaşkanı adayına kaç oy çıkacak, partilerin oy dağılımı nasıl olacak? İşte canlı seçim sonuçları...

Suruç seçim sonuçları: Olaylı seçim sandığa nasıl yansıdı? - İl il, ilçe ilçe canlı seçim sonuçları geliyor

Türkiye 24 Haziran seçim sonuçlarına kilitlenmiş durumda. Sabah saatlerinden sandık kapanışına kadar Şanlıurfa ili ve Suruç ilçesinde vatandaşlar hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği için oy kullandılar. Oyları ile hangi Cumhurbaşkanını desteklediklerini parlamento için de Şanlıurfa'dan ilinde hangi partiden daha çok milletvekili çıkmasını istediklerini gösterdiler. Ancak Suruç'ta bazı sandıklarda toplu oy kullanımı yapıldığı, müşahitlerin sandıklara yaklaştırılmasığı iddiaları büyük tartışmaya yol açtı ve tepki çekti. YSK Suruç ile ilgili açıklama yaparak gerekli müdahelelerin yapıldığını belirtti. Şimdi merakla Türkiye geneli ile Şanslıurfa ve Suruç seçim sonuçları nasıl olacak yakından tekip ediliyor...

CANLI SEÇİM SONUÇLARI

Gerek Suruç gerekse de Türkiye'nin tüm illeri ve ilçeleri için seçim sonuçlarını ve son dakika seçim haberlerini Mynet'in 24 Haziran canlı seçim sonuçları sayfasından takip edebilirsiniz. Seçim sonuçları sayfasında il il, ilçe ilçe hangi parti, hangi Cumhurbaşkanı ne kadar oy almış, oy oranları ne olmuş görebilirsiniz.

2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçim Sonuçları

PARTİLERİN KIRŞEHİR İLİ ADAY LİSTELERİ

Milletvekili seçimi için Ak Parti, CHP, HDP, MHP ve İyi Parti şu isimleri milletvekili adayı olarak gösterdiler...

ŞANLIURFA AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Ahmet Eşref Fakıbaba
Mehmet Kasım Gülpınar
Halil Özcan
Zemzem Gülender Açanal
Mehmet Ali Cevheri
İbrahim Halil Yıldız
Halil Özşavlı
Ahmet Akay
Mehmet Fatih Aksoy
Güler Kama İzol
İbrahim Toru
Sedat Ertürk
İsmail Tosun
İbrahim Ayhan

ŞANLIURFA CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Aziz Aydınlık
Fethi Yamaç
Cem Karakeçili
Uğur Mizan
Bakır Aydoğdu
Halaf Ayyıldız
Mahmut Yazar
Ahmet Müsri
Faruk Akan
Songül Arslan
Mustafa Eren
Akile Yektaş
İbrahim Halil Yarış
Kemal Eşsiz

ŞANLIURFA MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
İBRAHİM ÖZYAVUZ
ÖMER ÇAĞLAR YILMAZ
HALEF KILIÇ
HALİT YILDIZ
HALİL BAKIŞ
MEHMET ARPACI
NECMİ SOLHAN
MAHMUT SAYIK
MUHAMMED ENES YILMAZ
İBRAHİM HALİL ARITÜRK
ECEVİT ÇİFTÇİ
İSMET SARMACA
ALİ HAYDAR KARA
MEHMET EROL DUYAR

ŞANLIURFA HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Nimetullah Erdoğmuş
Ayşe Sürücü
Nusrettin Maçin
Ömer Öcalan
Aliye Kızıldamar
İsmail Kaplan
Roza Yazmacı
Yusuf Yetim
Songül Arpa
Orhan Özkan
Elif Rojda Talar
Celaledin Erkmen
Meral Balter
Bişar Tüysüz

ŞANLIURFA İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Aziz Aydınlık
Fethi Yamaç
Cem Karakeçili
Uğur Mizan
Bakır Aydoğdu
Halaf Ayyıldız
Mahmut Yazar
Ahmet Müsri
Faruk Akan
Songül Arslan
Mustafa Eren
Akile Yektaş
İbrahim Halil Yarış
Kemal Eşsiz

OY KULLANIMI

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçmenler için hazırladığı "Nasıl oy kullanacağım?" Kılavuzunda oy kullanmaz süreci 6 adımda anlatılmış. İşte 2018 seçimlerinde oy kullanma adımları:

  1. Seçmenlerin oy kullanabilmesi için sandık kuruluna T.C. Kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve asker kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini ibraz etmeleri gerekiyor.

Eğer resmi kimlikte T.C. kimlik numarası yoksa kişinin oy kullanabilmesi ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart.

  1. Kimliğinizi verdikten sonra Sandık kurulu görevlisi kimliğinize göre sandık seçmen listesinde olup olmadığınızı kontrol edecek.

  2. Seçmen listesinde iseniz görevliler size sandık kurulu mührü ile mühürlenmiş oy zarfı ile birlikte, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimine ait 2 ayrı birleşik oy pusulasını ve Evet/Tercih mührünü verecekler. Bunlarla oy verme kabinine girip tercih ettiğiniz Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ilgili bölüme mühür basın.

  3. Mührü basarken dairenin dışına taşırmamaya özen göstermek gerekiyor. Mührün kurumasını bir müddet bekledikten sonra, birleşik oy pusulalarını yazılı alan dışa gelecek şekilde ayrı ayrı katlayıp aynı zarfa koyun.

  4. Kapalı oy verme yerinden çıkıp, zarfı sandığa bizzat atın. Evet/Tercih mührünü sandık kuruluna teslim edin.

  5. Sandık seçmen listesinde isminizin karşısına imzanızı atın ve kimlik kartınızı alın.

OY KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Seçmenler oylarının güvenliği ve sağlığı için oy kullanırken bazı şeylere dikkat etmek durumundalar. Bunun en önemlisi mührün vurulduğu nokta ve mürekkebin bulaşmaması. Seçmenler mührü ilgili alanı taşırmadan vurmalı ve iki pusulayı da zarfa koymadan önce kısa bir süre beklemeli ki mürekkep kurusun. Mürekkebin oy pusulasında başka bir yere bulaşmaması gerekiyor.

Oy pusulasına Evet veya Tercih mührü vurulması dışında hiçbir müdahale olmaması gerekiyor. Yani imza atmak, not düşmek vb yapılmaması lazım. Oy pusulasının da zarar görmemesine özen gösterilmeli.

Seçmenler oy kabinine tek başlarına ve cep telefonlarını sandık görevlilerine teslim ederek girecekler. Oy kabini içinden fotoğraf paylaşmak yasaktır. Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak, oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen, oradan çıkarılacak.

NEREDE OY KULLANACAĞIM SORGULAMASI

Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak. Nitekim sandık sorgulama için de YSK adaylardan T.C. kimlik numarası ve nüfusa kayıtlı oldukları sıra no bilgisini istiyor. Aşağıdaki bağlantılar ile erişebileceğiniz sorgulama sayfasında T.C. kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili, sıra no bilgisini ve ekranda gördüğünüz resimdeki harfleri hemen altındaki alana girdikten sonra "sorgula" butonuna tıklayarak 24 Haziran seçimlerinde hangi sandıkta oy kullanabileceğinizi görebilirsiniz.

NEREDE OY KULLANACAĞIM? YURT İÇİ SEÇMEN SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYIN


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler