HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tahir Elçi'nin öldürülmesinde teröristin kimliği tespit edildi

Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayında bir teröristin kimliğinin belli oldu, polisin saldırganı yakalamak için operasyon başlatacağı öğrenildi

Tahir Elçi'nin öldürülmesinde teröristin kimliği tespit edildi

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğü çatışmanın öncesinde polise saldırı düzenleyen Teröristin kimliği tespit edildi. Diyarbakır polisinin teröristin yakalanması için operasyon başlattığı öğrenildi. Polisin çatışma sonrası kaçan terörislarden birinin kimliğini belirlediğini ve sokağa çıkma yasağı ilan edilen Sur ilçesindeki bazı adreslere yönelik operasyon hazırlığında olduğu iddia edildi.

Teröristi öncelikli olarak sağ elegeçirmeyi hedefleyen operasyona Özel Harekat birliklerinin de destek verdiğini söylendi.

Diyarbakır Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğü ve bir polisin şehit olduğu saldırı sırasında yaşananlar Mobese kameralarına saniye saniye yansıdı.

Görüntülerde saldırıyı gerçekleştirenler ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışma yer alıyor.

Polis ekipleri, cadde üzerinde bulunan bir taksiye kontrol ettiği sırada taksinin içinden ateş açılıyor.

Açılan ateş sonucu polisler yaralanırken, taksinin içindeki saldırganlar taksiden inerek Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin basın açıklaması yaptığı sokağa yöneliyorlar.

TAHİR ELÇİ'NİN ÖLDÜĞÜ YERDE İKİNCİ SALDIRI

Öte yandan Tahir Elçi'nin öldüğü saldırıdan sonra olay yerinde savcı ve inceleme heyetine de bir saldırı gerçekleştirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, bir başsavcı vekili, 2 cumhuriyet savcısı ve baro yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, olay yeri incelemesi için 4 Ayaklı Minare'nin olduğu bölgeye gitti.Saat 15.00 sıralarında Başsavcı olay yerinde inceleme yaptığı sırada, sokak aralarından otomatik silah ve roketatarla saldırı yapıldı.

Bu sırada güvenlik önlemi alan polis zırhlı aracı geçerken, yola tuzaklanan bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu araçtaki 2 polis memuru yaralandı. Saldırı üzerine Başsavcı Solmaz ve beraberindekiler güvenli bir yere götürüldü. Başsavcı Solmaz, DHA muhabirine yaptığı açıklamada durumlarının iyi olduğunu ve güvenli bir yerde bulunduklarını söyledi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin ardından Sur'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bu arada sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur İlçesi'nde zaman zaman silah ve patlama sesleri duyuluyor.

TAHİR ELÇİ'NİN SON GÖRÜNTÜLERİ

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan sonra teröristlerin silahlı saldırısına uğrayan grubun içerisinde bulunan ve ağır yaralanan Tahir Elçi, kaldırıldığı Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Elçi’nin başından vurulduğu öğrenildi. İşte Tahir Elçi’nin son görüntüleri.

ELÇİ'NİN SON SÖZLERİ

Tahir Elçi, vurulmadan dakikalar önce yaptığı basın açıklamasında şöyle demişti: “Bu tarihi bölgede; birçok medeniyete beşiklik etmiş, evsahipliği yapmış bu kadim bölgede; insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun, diyoruz.”

DİYARBAKIR VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

"28.11.2015 tarihinde saat 11.00 dolaylarında İlimiz Sur İlçesi Dört Ayaklı Minare civarında Diyarbakır Barosu tarafından bir basın açıklaması programı yapıldığı esnada güvenlik görevlilerimize saldırıda bulunulmuş; bu saldırıda 1 polis memurumuz şehit olmuş, 2 polis memurumuz da yaralanmıştır. Olay sırasında ve akabinde aynı yerde meydana gelen çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını yitirmiştir. Konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmış olup konunun detayları incelenmektedir. Konuyla ilgili detaylı açıklama kamuoyuyla daha sonra paylaşılacaktır.

TAHİR ELÇİ KİMDİR?

Tahir Elçi 1966 yılında Cizre’de dünyaya geldi,ilk ve orta öğrenimini aynı yerde tamamladı. 1991 yılında D.Ü.Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır’da serbest avukatlık yaptı,mesleki faaliyetleri ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştı.

Kamuoyu gündeminde de kalmış bir çok davada mağdurları yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde temsil etti. Tahir Elçi Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslar arası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gördü, bir çok ulusal ve uluslar arası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer almış, tebliğ sundu.

Tahir Elçi 1998 yılından beri staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler verdi. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yaptı. Halen Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Tahir Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer aldı. Tahir Elçi, evli ve iki çocuk babasıydı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler