HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tanık olduğu suçu ihbar etmeyen memura uyarı

Kamu kurumlarındaki ahlak dışı uygulamaları, dolandırıcılığı, savurganlığı ve görevi kötüye kullanan kişileri kurumda çalışan memurların tespit etmesi gerektiğini belirterek

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, “Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım” anlayışıyla hareket eden memurların suç işlemiş sayılacağını ifade etti.

Etik Kurulu tarafından Kamu Görevlileri Etik Rehberi'nin gözden geçirilmiş ikinci baskısı yayınlandı. Rehberde kamu görevlilerinin günlük hayatta karşılaştıkları problemler örnekle anlatıldı. Kurul, rehberde yer verdiği ‘Yetkili makamlara bildirim’ başlığı altında, kamu kurumlarında işlenen suçların o kurumda çalışan memurlar tarafından yetkililere bildirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yolsuzluğun gizlilik içerisinde yürütüldüğünü, bu nedenle de ortaya çıkarılmasının son derece güç olduğunu ifade eden Kurul, bir kamu kurumundaki ahlak dışı uygulamaları, dolandırıcılığı, savurganlığı ve görevi kötüye kullanmayı dışarıdakilere nazaran daha iyi bilen ya da haberdar olan kişinin kurum içerisindeki görevliler olduğunu savundu. Söz konusu olayların ancak kurum içerisindeki ahlaklı kamu görevlilerinin, meslek onurunu korumak ve kamu kaynaklarının israfını önlemek amacıyla, ahlak dışı uygulamalarda ve yolsuz davranışlarda bulunanları ihbar etmeleri suretiyle açığa çıkarılabileceği ifade edildi.

-İHBARCILARIN ZARAR GÖRMESİ MÜMKÜN-

Mevcut örgüt kültürü içerisinde, ihbarda bulunanlara, ‘gammaz’, ‘ispiyoncu’ gibi sıfatlar yakıştırıldığını ve bu kişilerin dışlanmakta olduğunu dile getiren Kurul, Öte yandan ihbarın başarısız olduğu ve ihbarı yapan kişilerin kimliklerinin açığa çıktığı durumlarda, ihbarcıların zarar görebilmelerinin mümkün olduğunu dile getirdi.

Kurul, bütün zorluklara rağmen, “gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım” ya da “bana dokunmayan yılan, bin yıl yaşasın” anlayışı ile hareket etmenin ve ahlak dışı uygulamaları görmezden gelmenin doğru olmadığını belirtti.

-YÖNETİCİLER İHBARCI MEMURA SAHİP ÇIKSIN-

Kamu Etik Kurulu, kamu görevlilerinin, yasadışı veya etik davranış ilkeleriyle bağdaşmayan iş ve eylemlerde bulunmalarının talep edilmesi halinde, hizmetlerini yürütürken bu tür bir eylem veya işlemden haberdar olduklarında ya da gördüklerinde durumu yetkili makamlara bildirmeleri gerektiğini belirtti. Kurul, kurum ve kuruluş yöneticilerinin de, ihbarda bulunan kamu görevlilerinin kimliğini gizli tutması ve kendilerine herhangi bir zarar gelmemesi için gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtti.

-KAMU ARACINI KENDİ İŞİ İÇİN KULLANAN MEMURDAN ÖRNEK VERİLDİ-

Kamu Etik Kurulu, söz konusu olayın açıklayıcı olması için bir örnek verdi. Kurul verdiği örnekte, Kocaeli’nde bir kamu kurumunda görev yapan bir şoför ve üç memur arkadaşının, hafta sonu tuttukları takımın maçını seyretmek üzere, kurumun aracı ile İstanbul’a gitmelerini işledi. Kurul örnekte şunları dile getirdi:

“Şoför, Pazartesi sabahı, hafta sonu maça gelmeyen diğer iki memurla birlikte aynı araçla göreve gitmiştir. Şoför, taşıt görev formuna, hafta sonu yaptıkları kilometreyi de eklemek istemektedir. Göreve giden memurlar durumu fark etmiştir. Ancak birisi beni ilgilendirmez diyerek kayıtsız kalmıştır. Diğer memur ise şoföre yaptığının yanlış olduğunu ve durumu amirlerine bildireceğini söylemiştir. Şoför, kendisini amirlerine bildireceğini söyleyen memura haftaya oynanacak maça birlikte gitmeyi teklif etmiştir. Etik ilkelere duyarlı olan memur, teklifi kabul etmeyerek durumu amirine bildirmiştir.”

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler