HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TBMM 27. başkanı İsmail Kahraman kimdir? Sorusunun yanıtı

Meclis başkanı seçimi tamamlandı. Oylamaya göre TBMM'nin 27'nci başkanı AK Parti'den İsmail Kahraman oldu. Peki 316 oyla meclis başkanı seçilen İsmail Kahraman kimdir? İşte yanıtı...

TBMM 27. başkanı İsmail Kahraman kimdir? Sorusunun yanıtı

1 Kasım'da gerçekleştirilen 26. Dönem Milletvekili Seçimleri'nin ardından AK Parti 317, CHP, 134, HDP 59, MHP 40 milletvekili çıkardı. Seçimlerin ardından gerçekleştirilecek yemin töreni nedeniyle partilerin milletvekilleri Meclis'te toplandı. Ardından partiler Meclis Başkanlığı için adaylarını belirlediler. AK Parti'de İsmail Kahraman adaylığını koyarken Seçimde CHP'de Gülsün Bilgehan, MHP'den Yusuf Halaçoğlu, HDP'den ise Dergir Mir Mehmet Fırat aday oldu. Meclis başkanlığı seçiminde AK Partili İsmail Kahraman, 316 oyla TBMM'nin 27'nci başkanı oldu.

Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur oylaması sonuçlandı. Oylamaya 525 üye katıldı. Birinci tur sonuçlarına göre AK Parti'li İsmail Kahraman 316, CHP'li Gülsün Bilgehan 127, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 41, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmazken oylamada ikinci tura geçildi.

İKİNCİ TUR SONUÇLARI BELLİ ODU

Meclis başkanlığı seçimi için ikinci tur sonuçları belli oldu. AK Parti'li İsmail Kahraman 318, CHP'li Gülsün Bilgehan 126, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 39, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı. Oylamada üçüncü tura geçildi.

TBMM'NİN 27'NCİ BAŞKANI AK PARTİLİ İSMAİL KAHRAMAN OLDU

Meclis başkanlığı seçimi için TBMM Genel Kurulu'nda yapılan üçüncü tur oylama sonuçlarına göre AK Partili İsmail Kahraman, 316 oyla TBMM'nin 27'nci başkanı oldu. Sonucun açıklanmasından sonra teşekkür konuşması yapan Kahraman, "Gerçekleştireceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri, Anayasa'ya, mevzuata ve iç tüzüğe uygun olarak tam bir tarafsızlık içinde yürütülecektir. İnanıyorum ki milletvekillerimiz ve partilerimiz Meclis'imizin etkin ve verimli şekilde çalışmasında, saygınlığının korunmasında gereken hassasiyeti gösterecektir" dedi.

"YASAMA VE DENETİM FAALİYETLERİ ANAYASA'YA UYGUN YÜRÜTÜLECEK"

Yeterli çoğunluğun sağlanamadığı birinci ve ikinci tur oylamalarının ardından gerçekleştirilen üçüncü turda Meclis başkanı salt çoğunlukla seçildi. Meclis başkanlığı seçimi üçüncü turunda AK Partili İsmail Kahraman 316, CHP'li Gülsün Bilgehan 125, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 40, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy aldı. Boş oyun olmadığı turda 524 üye oy kullanırken geçersiz 2 oy kullanıldı. TBMM'nin 27'nci başkanı seçilen Kahraman, kürsüde yaptığı teşekkür konuşmasında "TBMM'nin başkanlığı gibi yüce bir görevi tevdi ederek şahsıma göstermiş olduğunuz güvene şükranlarımı sunuyorum. Bu dönemde yapacağımız çalışmaların milletimizin huzuruna, esenliğine, devletimizin her yönden daha da gelişmesine katkı sağlayacağını umuyorum. Gerçekleştireceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri, Anayasa'ya, mevzuata ve iç tüzüğe uygun olarak tam bir tarafsızlık içinde yürütülecektir. İnanıyorum ki milletvekillerimiz ve partilerimiz Meclis'imizin etkin ve verimli şekilde çalışmasında, saygınlığının korunmasında gereken hassasiyeti gösterecektir. Milletimizin bizden beklentisi de budur. Bu vesileyle kuruluşundan bugüne kadar Meclis'imizde görev yapmış olanlardan vefat edenleri rahmetle ve minnetle anıyor, yaşayanlara hayırlı ömürler niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

"SAYIN DENİZ BAYKAL'A VE ÜYELERE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Konuşmasında TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal'a yönettiği başkanlık seçimi için teşekkür eden Kahraman, "Meclis'imizin 26'ncı döneminin yemin töreniyle başkanlık seçimi çalışmalarını yöneten Geçici Başkanlık Divanı'nın Başkanı Sayın Deniz Baykal'a ve üyelere teşekkür ediyorum. Milletimize ve devletimize hayırlı neticeler sağlayacak çalışmalar yapmayı bizlere nasip etmesini Allah'tan diliyorum. Göstermiş olduğunuz teveccühe şükranlarımı sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

HDP GRUBUYLA TOKALAŞAMADI

Kürsüdeki teşekkür konuşmasının ardından Kahraman, AK Parti grubunun bulunduğu sıraya gelerek Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ön sıradaki partililerle tokalaştı. Daha sonra sırasıyla CHP ve MHP gruplarına uğrayıp parti liderleriyle tokalaşan Kahraman, HDP grubunun ön sırasında hiçbir vekil bulunmadığı için MHP grubuna geçerek Devlet Bahçeli ve ön sırada bulunan diğer partililerle tokalaştı.

CHP'Lİ ALTAY'DAN 'ATATÜRK' TEPKİSİ

Meclis Başkanı seçilen İsmail Kahraman'ın teşekkür konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahraman'ın konuşmasında TBMM'nin kurucusu Atatürk'ü anmamasına üzüldüğünü belirterek "Sayın başkanı kutluyorum, tebrik ediyorum. Ancak TBMM Başkanının yaptığı teşekkür konuşmasında bu Meclis'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anmamasına üzüldüm" dedi. Kahraman ise Altay'ın sözlerine "Bütün hizmet verenleri rahmetle andım. Salı günkü kurulda geniş şekilde konuşacağım" diyerek karşılık verdi. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, 24 Kasım Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?

İsmail Kahraman 1940 yılı Rize doğumlu Türk avukat ve siyasetçi, 27. ve mevcut Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanıdır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren İsmail Kahraman Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanlığı, Birlik Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Kuruculuğu ve Mütevelli Heyeti Başkanlıkları, Özel Sektörde İdare Meclisi Başkanlıkları, Çalışma Bakanlığı Müşavirliği görevlerinde bulundu. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı yaptı.

İsmail Kahraman Refah Partisi'nden XX. ve Fazilet Partisi'nden XXI. Dönem İstanbul Milletvekilli seçildi. 54. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanı olarak görev aldı. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı olarak XXVI. Dönem İstanbul milletvekili seçildi. 18 Kasım 2015 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Meclis Başkan adayı olarak açıklandı. 22 Kasım 2015 tarihinde 3. oylama sonucu almış olduğu 316 oyla TBMM Başkanı seçildi. İsmail Kahraman evli ve dört çocuk babasıdır.

AK Parti'nin isim babası

İsmail Kahraman, AKP'nin kuruluşunu anlatırken, partinin ismini kendisinin önerdiğini belirterek şunları söylemişti:

"Tayyip Bey'e 'Bak, Adalet ve Kalkınma güzel bir isim. Bir kuş iki kanatla uçar. Bunu koyalım' dedim. Tayyip Bey'in aklında bir başka isim vardı, teklif edilmişti: YAP, Yeniden Atılım Partisi. Bana 'YAP diye aksiyon var, yeniden atılım çıkışı var' demişti. Bakın, ak, beyazlık, aklık var diye yanıt vermiştim. Neticede AK Parti ismi bana aittir..."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler