HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'TBMM Darbe Komisyonu Hakan Fidan'a soru sormadı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Akar’a darbe sürecine ilişkin sorular hazırlayan TBMM Darbe Araştırma Komisyonu'nun MİT Müsteşarı Fidan'a soru hazırlamadığı öğrenildi.

'TBMM Darbe Komisyonu Hakan Fidan'a soru sormadı'

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a darbe sürecine ilişkin sorular hazırladı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan için ise herhangi bir yazılı soru hazırlanmadığı öğrenildi.

HAKAN FİDAN İÇİN HERHANGİ BİR YAZILI SORU YOK

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, her üç isime de “Darbe girişimini nasıl öğrendiniz? 15 Temmuz gecesi neler yaşadınız?” soruları soruldu ancak MİT Müsteşarı Hakan Fidan için herhangi bir yazılı soru gönderilmedi.

Haberde yer alan detaylara göre, Komisyon'da, Erdoğan’a Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde 17 - 25 Aralık 2013 öncesinde MGK’da “Fethullah” ön adıyla başlayan illegal bir yapıya dair soruşturma başta olmak üzere herhangi bir hususun gündeme gelip gelmediği soruldu.

FETÖ ile Türkiye’ye karşı terör faaliyetleri yürüten örgütler arasındaki ilişkilere dönük kanaati sorulan Erdoğan’dan, ABD ve AB’nin FETÖ hakkındaki tutumlarını değerlendirmesi talep edildi. “Darbe girişimini ilk kez nerede ve nasıl duydunuz?” sorusu yöneltilirken, öğrendikten sonra kimlerle hangi temaslarda bulunduğu ve İstanbul’a gelme kararı, darbe girişimi hakkında bir ön duyum, kanaat ve şüphesinin olup olmadığı öğrenilmek istendi. Soru metninde “15 Temmuz gecesi neler yaşadınız? Görev süreniz içerisinde FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? 15 Temmuz FETÖ darbe ve işgal girişiminin size de en önemli hedefi neydi? Kanaatinize göre örgüt, devleti ele geçirme hedefini ve darbeci kimliğini sonradan mı edinmiştir?” soruları da yer aldı.

YILDIRIM’A YÖNELTİLEN SORULAR

Başbakan Yıldırım’a da benzer sorular yöneltilirken, Türkiye’de güvenlik ve istihbarat hizmetlerinin MİT, Genelkurmay, Emniyet ve Jandarma arasında bölüşülmüş olmasının hizmette aksaklıklara yol açtığı iddiaları anımsatıldı ve güvenlik ve istihbarat alanındaki eksiklik ve zaafiyetlerin neler olduğu ve nasıl giderilebileceği gibi sorular yöneltiği kaydedildi. Darbe olacağına ilişkin bir sezgi ve kanaatinin olup olmadığına ilişkin sorular yöneltildiği belirtilen Yıldırım’a, MİT Müsteşarı Fidan’la ilk etapta görüşememesi konusunun da soru olarak yöneltilecği ifade edildi. Erdoğan ve Yıldırım için hazırlanan soruların gönderilip gönderilmemesi konusunun henüz netlik kazanmadığı kaydedildi.

'FİDAN GÖRÜŞMESİ SORULDU'

Komisyon'un Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a yazılı soru göndereceği ifade edilen habere göre, Akar’a yöneltilen en önemli soru darbe günü MİT Müsteşarı Fidan’ın Genelkurmay ziyareti ...

Akar’a, “MİT Müsteşarı ile görüşmenizde neler konuştunuz”, “Darbe girişimini nasıl öğrendiniz?” sorularının yöneltildiği, 15 Temmuz akşamı kendisine yönelik işkence olup olmadığı gibi konuları da kapsayan “15 Temmuz gecesi neler yaşadınız” sorusuna da yanıt isteneceği belirtildi. Akar’a “FETÖ mensuplarının TSK’ye sızmasını önlemek için aldığınız tedbirler neler” sorusu nun sorulacağı kaydedildi.

Bu arada MİT Müsteşarı Hakan Fidan için henüz bir soru metni hazırlanmadığı öğrenildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler