HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tekirdağ Ramazan imsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Tekirdağ iftar ve imsak vakti

Türkiye bugün ilk orucunu tutmak için sahura kalktı. İslam alemi için en kutsal aylardan biri olan Ramazan ayının ilk sahuru sona erdi. Oruç tutmak için niyet eden milyonlarca kişi için imsakiye bilgileri ise oldukça önemli. İşte Tekirdağ iftar vakitleri. İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Tekirdağ Ramazan imsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Tekirdağ iftar ve imsak vakti

Mübarek Ramazan ayı boyunca oruç tutulacak, dualar edilecek, sahura kalkılacak. 2017 Ramazan ayında Tekirdağ ilk sahuruna 26 Mayıs cumayı 27 Mayıs cumartesiye bağlayan gece saat 03.42'de kalktı. Tekirdağ ilk iftarını ise 27 Mayıs cumartesi günü saat 20.39'da yapacak. Diyanet sahur vakti ve iftar saatlerine göre Türkiye'de yaşayanlar bu yıl 17 saati aşkın süre oruçlu tutacak. En kısa oruç Ramazan’ın ilk günü tutulacak ve iftar her gün biraz daha ileri gidecek. Haziran ayı yılın en uzun gündüzünü (21 Haziran 2017) içinde barındırdığı için en uzun orucun tutulacağı gün olacak.

TEKİRDAĞ İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

MİRLİVA CAMİİ'NDE İBADET

Mirliva Camisi, Tekirdağ’da bulunan en eski camilerden biridir. 1498 yılında Antalya Mirlivası Hüseyin Bey tarafından yaptırıldığı için Mirliva Hüseyin Paşa Camisi olarak adlandırılmıştır. Bir zamanlar kervan yollarının geçtiği İnecik Köyü’nün bucak merkezinde yer almaktadır. Ters T planına sahip olan Mirliva Camisi’nin üzeri tromplu ve kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Caminin iç mekanında yuvarlak niş şekilde olan oldukça sade bir mihrap bulunmaktadır. Caminin yanında bulunan tas¸ kaideli, yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli minare, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

TEKİRDAĞ'IN MEŞHUR YEMEKLERİ
Ramazan ayı boyunca sofralara şenlik ve bereket gelecek. Her yöreye ait yemekler Ramazan sofralarını süsleyecek. En meşhur yemeklerini sofralarından esksik etmeyecek 81 il içerisinde Tekirdağ köftesini, peynir helvasını, balığını, hayrabolu tatlısını, kandilli mantısını, cizlemesini sofrasından eksik etmeyecek.

TEKİRDAĞ SAHUR SOFRASI: CİZLEME
Malzemeler:
1/2 lt süt
1/2 lt su
2 yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
Yaş maya
Aldığı kadar un

Hazırlanışı: Süt, su, yumurta, tuz ve mayayı karıştırın. Boza kıvamını alıncaya kadar un ekleyin ve iyice karıştırın. Malzemeden bir kepçe alarak, önceden ısıtılmış teflon tavaya ya da saça daire şeklinde dökün. Altı pembeleşinceye kadar pişirin. Piştikten sonra iç kısmına tereyağı sürün. Sade, peynir, domates, marmelat ya da toz şeker ile servis yapın

TEKİRDAĞ İFTAR SOFRASI: TEKİRDAĞ KÖFTESİ
Malzemeler:
1 kg orta yağlı parça et (sığır daha yumuşak dana eti ise sıkı ve sert gelir.)
75 gr bayat ekmek
1 baş (ufak) soğan
Ufak bir diş sarmısak
Bu karışım hep beraber makinada çekilir.Sonra içine baharat olarak
1/2 çorba kaşığı kimyon
1/2 çorba kaşığı tuz
1/2 çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çorba kaşığı pul kırmızı biber
1/2 çorba kaşığı karbonat
Evvelce çektiğimiz kıyma içine konur ve yoğrulur. Yeniden çekilir. Normal kapta bir gece bekletilir.

Hazırlanışı: Kömür (mangal) ufak parçalar halinde kırılır, kömür ızgarası içine yayılır. Izgara üstübü ile yağlanır ve ızgara oluğuna yağ konur. Köfteler yapışmasın diye ızgara silinir. 15 gr.lık yuvarlak köfteler, maşa ile ızgara yağlığındaki yağa bulanıp, ızgarada pişirilir.

İFTARDA NE YEMELİ?
Ramazanda oruç tutarken sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Uzun süren açlık sonrası birden yüklendiğimiz bedenimizin dengesi bozulabilir. Bu kapsamda yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlamak en doğrusu. Çorbanın yanında etli veya etsiz sebze yemeği yemeği, bir dilim börek ya da hamur işi bir kase yoğurt yenebilir. Ağır bir tatlı yerine meyve yemek şeker ihtiyacının karşılanmasında daha doğrudur. Ana öğün olarak ızgara et, tavuk, balık veya sote edilmiş et yenilebilir.

Uzmanlar, iftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile başlanabilir önerisini yapıyor. Başlangıç için ılık çorba öneriliyor. İftarda aynı anda çok çeşitte yemek yemek mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor. İftarda hamur işlerinin tercih edilmemesini, zeytinyağı kullanmaya özen gösterilmesi söyleniyor. İftar sofrasında ekmekten kaçınmalı, mutlaka salata ve yoğurt bulundurulması tavsiye ediliyor. Yemekten sonra oluşan yorgunluğu gidermek için yeşil çay, midenin rahatlaması için de Türk kahvesi içmek faydalıdır deniyor.

İlk iftarda vücut uzun süre açlık çektiği için kan şekeri dengesi bozuluyor. Bu yüzden kan şekerinin bir anda yükselmemesi için iftarda bir anda yemek yemek yerine belli aralıklarla besinler yenmelidir. Posalı, kan şekerini ani yükseltmeyen yiyecekler tercih edilmelidir. Yapılan yanlışlardan biri de birde çok su içmek. Bir anda fazla su içmek mideyi doldurmakta ve mide kasları açısından zararlı olmakta. Bol bol su içmek Ramazanda mutlaka olması gereken bir durum fakat bunu da yiyeceklerde olduğu gibi belli aralıklarla yapmak gerekiyor. Ayrıca iftar sofralarının vazgeçilmezi şerbetli tatlılar yerine de meyve tercih etmek sağlık açısından önerilenler arasında.

2017 FİTRE NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu bu yılki verilecek fitre miktarını açıkladı. 2017 fitre miktarı (fıtır sadakası) 16.00 TL olarak belirledi. Fiyat hesaplanırken, fıtır sadakasının Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alındı. Mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede filtre fiyatlarının 16,00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler