HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TEM'de kar çilesi

Bolu'da yaşanan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle TEM otoyolunun Ankara istikameti saatlerce ulaşıma kapalı kaldı. Kilometrelerce kuyruk oluştu. Yoğun çalışma sonrası yol tek şeritten ulaşıma açıldı.

Bolu Dağı'nda etkili olan kar yağışı, D-100 Karayolu ve TEM Otoyolu geçişlerinde ulaşımı yavaşlattı. Bolu Dağı'nda sabah erken saatlerde başlayan yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiledi. Bölgede etkili olan kar yağışı ve buzlanmadan dolayı otoyolun Yeniçağa mevkinde, bazı araçlar kaydı, maddi hasarlı trafik kazaları meydana geldi.

Yoldan kalan araçlar nedeniyle TEM otoyolunun Ankara istikameti ulaşıma kapanarak kilometrelerce uzunluğunda araç kuyruğu oluştu. Karayolları ve trafik ekipleri, yolun ulaşıma açılmasına yönelik çalışma sürdürüldü. Sürücüler, trafik ekiplerince D100 karayoluna yönlendirildi. Saatler süren çalışmanın ardından yol tek şeritten ulaşıma açıldı.

TEM’DE KİLOMETRELERCE KUYRUK

Bolu’da, TEM yolunun Çaydurt ve Gerede gişeleri arasındaki yaklaşık 45 kilometrelik bölümde kar ve buzlanma nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı araçlar kaydı. 2 ayrı noktada kayan 2 TIR nedeniyle ulaşım bir süre durdu. Bu sırada Ankara yönünde kilometrelerce konvoy oluştu. TIR’ların kaldırılması sırasında ise Ankara ve İstanbul yönü tamemen ulaşıma kapandı. İstanbul yönüne giden araçlar Gerede, Ankara yönüne giden araçlar Çaydurt gişelerinden D-100 karayoluna yönlendirildi.

5 günlük hava durumu için tıklayınız...

TEM yolunda kayan TIR’lar, saat 18.20 itibariyle kaldırıldı. Trafik de tek şeritten kontrollü verilmeye başlandı. Karayolları ekipleri kar temizleme ve tuzlama çalışması yaparken, trafik ekipleri de TEM’de oluşan konvoyu eritmeye çalışıyor.

Sürücüler, TEM’de trafiğin çok yavaş ilerlediğini söyleyerek duruma tepki gösterdi. Yeniçağa İlçesi mevkisinde TEM’de oluşan konvayda bekleyen sürücülerden Hakan Özcan, saat 13.00’de İstanbul’dan yola çıktığını, Bolu Dağı Tüneli’ni geçtikten sonra konvoy oluşmaya başladığını söyledi. Hakan Özcan, "Tünelden geçtim, yarım saat sonra trafik durdu. Ağır ağır gidiyoruz. 50 metre gidiyoruz, duruyoruz. Karayolları yok, trafik ekipleri yok. Saatlerdir bekliyoruz" dedi.

EKİPLER BOLU DAĞINDA MÜCADELEYE HAZIR

Karayolları ekipleri, kış aylarında sürücüleri en çok zorlayan Bolu Dağı'nın D-100 Karayolu ve TEM Otoyolu geçişlerinde kış hazırlıklarını tamamladı.

Bolu Dağı Bakım ve İşletme Şefliği'nde bulunan Tünel Kontrol Merkezi'nde görevliler, kameralarla yol durumunu ve araç trafiğini kontrol ediyor. Düzce'nin Kaynaşlı İlçesi'nden Bolu Dağı Tüneli'ne kadar olan bölüm 87 kamerayla izleniyor. Karayolları 4'üncü Bölge Müdürü Mustafa Karademir da kar yağışının başlamasıyla bilikte Bolu Dağı Bakım ve İşletme Şefliği'nde inceleme yaptı. Karademir; Bolu, Düzce, Ankara, Kırıkkale ve Eskişehir ile Karabük ve Çankara yollarının bir bölümünü kapsayan toplam 4 bin kilometrelik yol ağının sorumluluklarında olduğunu söyledi. Söz konusu alanda kış hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Karademir, 1458 personel ve 302 araçla kar mücadelesi yapacaklarını kaydetti.

Personelin, araçlarla 39 noktada göreve hazır beklediğini ifade eden Karademir, "Bölgemiz için 88 bin ton tuz ve 60 bin ton agrega temin ettik. Otoyolların tamamında sadece tuz kullanıyoruz. Diğer yollarda ise tuz ile agregayı karıştırarak kullanıyoruz. Tünel bölgesinde ise 'solüsyon' dediğimiz sıvıyı kullanıyoruz" dedi.

Karademir, kışın hazırlıksız yola çıkan sürücülerin çalışmalarını aksattığını belirterek, "Sürücülerin bazı hazırlıklarını yapmamaları nedeniyle çalışmalarımız aksıyor. Sürücüler her türlü hava ve yol durumuna uygun şekilde hazırlıklarını yapsınlar. Çekme halatı, takoz bulundurmalarının yanında kış lastiklerini de takma zorunluluğu var. Bunları yaptıklarında bizim işlerimizi de kendi işlerini de kolaylaştırmış olacaklar" diye konuştu.

TEM'DE TIR ALEV ALEV YANDI

Akşam saat 19.15 sıralarında İbrahim Aktürk yönetimindeki 61 K 12254 plakalı TIR'da, TEM Otoyolu'nun Dağkent mevkisinde seyir halindeyken yangın çıktı.

İbrahim Aktürk, TIR'ın motor bölümünden gelen koku ve dumanı fark edince durdu. Aktürk'ün, emniyet şeridine park etmesinden sonra TIR alev aldı. Aktürk, itfaiyeyi arayarak yardım isterken, alevler çekiciyi tamamen sardı. TEM'deki araç konvoyu nedeniyle güçlükle gelen itfaiye ekibi alevlere müdahale etti. İbrahim Aktürk, itfaiyenin çalışmasını yaşlı gözlerle izledi. Dorsenin bir bölümüne de sıçrayan yangın, itfaiyenin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Ancak TIR'ın çekici bölümünde büyük hasar oluştu.

İstanbul'dan Azerbaycan'a PVC götürdüğünü belirten İbrahim Aktürk, "Çekiciden koku gelince aracı sağa çektim. Bir anda alevler çekiciyi sardı. Ne oldu anlayamadım" dedi. Yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

METEOROLOJİDEN KAR UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Batı Karadeniz'de fırtına ve yoğun kar yağışı uyarısı yapmasının ardından İstanbul ve Ankara için kar yağışı uyarısı yaptı.

İstanbul'da ise yüksek kesimlerde sıcaklığın düşmesiyle birlikte 10 Aralık'ta kar yağışının görülebileceği açıklandı. Öte yandan TEM Otoyolu ve D-100 Karayolunun Bolu kesiminde kar yağışı etkili oluyor. Ankara'da ise önce şiddetli yağış, ardından kar geldi. Ankara beyaza büründü.

ANKARA'DA KAR BAŞLADI

Sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, kısa sürede şehrin genelinde etkili oldu. Ankaralılar, sabah saatlerinde başlayan kar yağışına hazırlıksız yakalandı.

Gök gürültüsü sesini duyan başkentliler başta yağmur yağdığını düşünse de lapa lapa yağan karı gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemedi. Sürpriz kar yağışı bazı noktalarda trafiği de olumsuz etkiledi. Kış lastiği bulunmayan bazı araçlar, ilerlemekte zorluk çekerken, trafik sıkışıklığına da neden oldu.

Kar yağışı park ve yeşil alanları da beyaza bürüdü. Öte yandan Ankara'da yağmur şeklinde başlayıp soğuk havanın etkisiyle karla karışık yağmur ve kar şeklinde yağan yağışların etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Ankara'da bugünkü en yüksek sıcaklık ise 5 derece olacak.

İSTANBUL'DA KAR YAĞACAK MI?

Marmara Bölgesi'nde de sıcaklarda 10 derece düşüş yaşanmasının beklendiği açıklandı. İstanbul için de özellikle yüksek kesimlerde 10 Aralık'tan sonra kar yağışı görülebileceği belirtildi.

BOLU'DA KAR 5 SANTİMETREYE ULAŞTI

TEM Otoyolu ve D-100 Karayolunun Bolu kesiminde kar yağışı etkili oluyor.Gece başlayan ve Sabah saatlerine kadar aralıklarla devam eden sağanak yerini sabah saatlerinden itibaren kar yağışına bıraktı.

Kar kalınlığının 5 santimetreye ulaştığı TEM Otoyolu ve D-100 Karayolunun Bolu kesiminde, karayolları ekipleri karla mücadele çalışması yürütüyor. Trafik ekipleri sürücüleri etkili olan kar yağışına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Öte yandan kar yağışı Bolu kent merkezinde de etkili olmaya başladı. Bolu MeteorolojiMüdürlüğü yetkilileri, kar yağışının iki gün boyunca etkili olacağını, cuma günü etkisini kaybedeceğini belirtti.

20 İL İÇİN ALARM VERİLDİ

Meteoroloji son hava durumu raporunu yayınladı.20 il için kar uyarısı yapıldı. bugün için İstanbul hava durumu raporunda yağmurlu bir hava var. Ankara hava durumu raporunda ise yüksek yerler için kar uyarısı verildi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü bugün için birçok ile kar uyarısı yaptı. Batı Karadeniz bölgesinde etkili olacak yağışların kıyı kesimlerinde şiddetli yağış iç kesimlerde ise kar bırakması bekleniyor.

İŞTE KAR BEKLENEN İLLER

Son hava durumu raporuna göre bugün kar yağışı ve şiddetli yağmur bir çok ilde etkili olacak. 20 il için ise kar yağışı uyarısı verildi.

Meteorolojinin tahminlerine göre kar yağışı beklenen iller şöyle;

Kastamonu, Bolu, Karabük,Zonguldak, Bartın, Düzce, Hakkari, Ardahan, Artvin, Bayburt, Tunceli, Sivas, Malatya, Tokat, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Kayseri, Amasya ve Çankırı.

Bu illerin 500 metre ve üzeri yerlerinde yoğun kar yağışı görülecek. Meteoroloji sitesinden yayınlanan uyarıda bu illerde yaşayan kişilerin olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli olmaları istendi.

ŞİDDETLİ YAĞMUR BEKLENEN İLLER

Meteoroloji birçok il için de şiddetli fırtına ve yağmur uyarısı verdi. Zonguldak, Bartın, Düzce ve Kastamonu'nun kıyı ilçelerinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur bekleniyor.

FIRTINA UYARISI

Bodrum-Anamur arasında etkili olacak fırtınanın saatteki hızının zaman zaman 90 kilometreye ulaşacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji Antalya 4. Bölge Müdürlüğü, Bodrum-Anamur arasında kuvvetli fırtınanın etkili olacağı uyarısında bulunuldu. Açıklamaya göre, Bodrum-Anamur arasında kuzey ve kuzeybatıdan gelen rüzgarın, akşam saatlerinden itibaren 6 ila 8 (50-75 kilometre/saat), yer yer 9 (75-90 kilometre/saat) kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Fırtınanın, perşembe günü gece etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor. Olumsuzluklara karşı yetkililer ve ilgililerin tedbirli olması gerekiyor.

BATI KARADENİZ İÇİN 'YOĞUN KAR' UYARISI

Meteoroloji'nin bugün Batı Karadeniz'de etkili olması beklenen kuvvetli yağışların yüksek kesimlerde yoğun kar yağışına dönüşmesinin tahmin edildiği belirtilerek şöyle denildi: "Yapılan son değerlendirmelere göre; bu sabah saatlerinden itibaren Batı Karadeniz bölgesinde etkili olacak yağışların; Zonguldak, Bartın, Düzce ve Kastamonu'nun kıyı ilçelerinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur (21-50mm) , Kastamonu, Bolu ve Karabük ile Zonguldak, Bartın ve Düzce'nin 500 m üzeri yüksek kesimlerinde yoğun kar (20 cm üzeri) şeklinde olması beklendiğinden ulaşımda aksamalar, su baskını, yıldırım, heyelan, buzlanma gibi meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır"

DOĞU ANADOLU'DA KAR ETKİSİN ARTIRDI

Erzincan- Sivas karayolunun Sakaltutan ve Kızıldağ mevkinde kar yağışı ve tipi sürücülere zor anlar yaşattı. Yolda mahsur kalanları AFAD ekipleri kurtardı. Karayolu üzerinde çok sayıda da trafik kazası meydana geldi. Van'da da dün akşam etkili olan kar yağışı nedeniyle yüksek kesimler beyaza büründü. 96 mahallede 151 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Bitlis'te de kar yağışı nedeniyle trafiğin aksadığı bölgelerde karla mücadele ekipleri çalışma başlattı. Tunceli'nin Ovacık ilçesinde elektrik hatlarında oluşan hasar nedeniyle bazı köylere elektrik verilemiyor.

TÜM YURTTA HAVA DURUMU

Yapılan son değerlendirmelere göre, Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzeyi, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun güney ve doğusu, Kütahya, Afyonkarahisar, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Niğde, İstanbul'un kuzey ve doğu çevreleri ile Kırklareli'nin kıyı kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların yağmur ve sağanak, Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeyi, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile akşam saatlerinde Niğde, Kayseri, Malatya ve Elazığ çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah saatlerinden itibaren Batı Karadeniz bölgesinde, öğle saatlerinden itibaren Rize çevreleri ile Artvin'in kıyı kesiminde, gece saatlerinde Mardin, Batman, Siirt, Muş, Bitlis ve Şırnak çevrelerinde etkili olacağı tahmin edilen yağışların; Zonguldak, Bartın, Düzce, Rize, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak çevreleri ile Artvin ve Kastamonu'nun kıyı ilçelerinde kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur (21-50mm), Kastamonu, Bolu, Karabük, Muş ve Bitlis çevreleri ile Zonguldak, Bartın ve Düzce'nin 500 m üzeri yüksek kesimlerinde yoğun kar (20 cm üzeri) şeklinde olması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı kuzeybatı kesimlerde 3 ila 7 derece olmak üzere yurdun kuzey kesimlerinde azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgarın genellikle kuzey ve kuzeybatı, yurdun güneydoğu kesimlerinde güney ve güneybatı, ilk saatlerde iç kesimlerde batı ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Karadeniz kıyıları, İç Anadolu'nun kuzeyi ile zamanla Güney Ege kıyıları ve Akdeniz bölgesinde kuvvetli olarak (30-60 km/s) esmesi bekleniyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler