HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TEOG hakkında son dakika gelişme! Yarın kabineye sunulacak

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, bugün özel okul temsilcileriyle TEOG sonrası yeni sistemle ilgili toplantı yaptı. Son dakika habere göre, toplantı sonrası yapılan açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı'nın TEOG taslağı ile ilgili yarın Bakanlar Kurulu'na sunum yapacağı öğrenildi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önceki gün hazırlanacak alternatiflerin bir ay içinde Bakanlar Kurulu'na sunulacağını açıklamıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG'un yerine geçmesi planlanan yeni sistemi yarın yapılacak olan Bakanlar Kurulu'na sunacak.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG sonrası yeni sisteme ilişkin, "Bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunarız, 'Tamamdır' denildikten sonra hemen açıklarız" demişti. Bakan Yılmaz, üniversiteye giriş sınavında değişiklik olup olmayacağına ilişkin olarak, "Üniversiteye girişi de birden fazla yapın diye programımızda var" açıklamasında bulunmuştu.

TEOG'A ALTERNATİF SİSTEM

Milli Eğitim Bakanlığı kaldırılan TEOG’un yerine getirilecek sistem için çalışmalara başladı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın bir ay içinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladığı alternatif sistemlerin arasından hangisi öne çıkarsa o konuda teknik çalışmalar başlayacak. Kurula 8 seçenek sunacağı öğrenilen Bakanlık, bu alternatifleri geliştirmek için çalışıyor.

BAŞARILI MESLEK LİSESİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK

Bakanlığın üzerinde çalıştığı alternatif sistemler şöyle:

Başarılarıyla dikkat çeken Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Sosyal Bilimler Liselerinin öğrencileri yine sınav yoluyla seçmeye devam edecek. Tarihi ve köklü liselere de öğrenciler sınav yoluyla yerleşecek. Başarılı liselerin listesini yapan Bakanlık, ders notu yüksek olan öğrencilerin bu okulların sınavına girebilmesini sağlayacak. Özel okulda şişirilmiş notları bulunan öğrenci de böylelikle sınava takılacağından not yoluyla eşitsizlik yaşanmayacak. Bu okulların sınavlarını ise MEB merkezi olarak yapacak. Bakanlar Kurulu’na sunulacak seçenekler arasında en çok öne çıkan ise adrese dayalı kayıt sistemi.

YEREL ÖLÇME MERKEZLERİ YAYILACAK

Okulların kendi sınavlarını kendilerinin yapması gerekmesi halinde devreye Yerel Ölçme Merkezleri girecek. Halen 23 ilde kurulan Yerel Ölçme Merkezlerinin tüm Türkiye geneline yayılması planlanıyor. Bu merkezler TEOG’un kaldırılmasının ardından gerektiğinde yerel sınav yapma görevini üstlenecek. Her okulun kendi sınavını yapması halinde il genelinde sınav seçeneğine başvurulması sağlanacak. Bakanlar Kurulu’na sunulacak alternatifler arasında, ‘Kendi ilinde kendi sınavını yap ve yerleştir’ seçeneği de bulunuyor.

DÜŞÜK PUANLI OKULLARIN STATÜSÜ DEĞİŞECEK

Türkiye’de bulunan 300’ün üzerindeki Fen Lisesinden bazılarının başarısı hayli düşük durumda. Belirlenecek puanın altında başarı düzeyi bulunan Fen Liselerinin statüsü değişerek düz liseye dönüşecek.

"BU YIL TEOG YOK"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT Haber’de katıldığı canlı yayında, TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili "Sınavı yapmıyoruz bu yıl. Peki yerine ne gelecek? Eğitimle ilgili insanlar bana aktarıyorlar. Eğitimin kademeleri var, ilkokul, ortaokul, lise. Türkiye’de başarıyı yakaladık amenna. Ancak ilkokulda bir beceri verilmiyor, sırf ortaokula hazırlık yapılıyor. Ortaokulda bir beceri verilmiyor, sırf liseye hazırlık için. Beceri verilmiyor deniyor, bilgi verildiği için. Oysa ne yapılmalı? 12 yıllık zorunlu eğitimi getirdik, ancak ilkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım çocuğun. Ortaokulda bırakırsa, ilkokul ve o dönemki becerileri kazanmış olmalı. Liseye giderse eski becerilerin üzerine yenilerini koyarsan, üniversiteye gitmese dahi donanımlı insanların yetiştirilmesi lazım. Onu yapabiliyor muyuz? Öğrencilere beceri kazandırılması önemli." ifadesini kullanmıştı.


En Çok Aranan Haberler