HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TEOG kalkıyor şimdi ne olacak yeni sistem nasıl? İşte eleştiri ve görüşler

'TEOG kalktı mı' sorusu günlerdir gündemin en merak edilen sorusuydu ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'TEOG kalktı' açıklamasıyla gözler yeni getirilecek sistemin özelliklerine çevrildi. TEOG kaldırıldı ancak TEOG yerine geçecek sistemin özellikleri henüz netleşmedi. Sosyal medyada ve eğitim camiasında ise TEOG'un kaldırılmasına yönelik hem olumlu hem de olumsuz eleştiriler yer alıyor. İşte TEOG'a yönelik tepkiler, eleştiriler ve görüşler...

'TEOG kaldırıldı mı kaldırılacak mı' sorusunun yanıtı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın 'TEOG kalktı' açıklamasıyla açıklığa kavuştu. Temel Öğretimden Ortaöğretime Geniş Sınavı'nın (TEOG) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklaması sonrası kaldırılmasına yönelik görüşler hem tepki hem de olumlu eleştirilerle karşılanıyor. Peki genel olarak TEOG'la ilgili neler konuşuluyor? İşte sosyal medyadan TEOG yansımaları...

SOSYAL MEDYADA TEOG TEPKİLERİ: TEOG KALKTI AMA GELEN SİSTEM ESKİSİNİ ARATMASIN

Sosyal medya kullanıcıları, eğitim sisteminin 15 yılda 6 kere değiştirildiğini vurgulayarak, "Gelen sistem eskisini aratmasın" yorumunda bulundu.

Bir sosyal medya kullancısı, paylaşımında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile torununun fotoğrafına yer vererek 'hayali bir diyalog' yazdı. Bu diyalog sosyal medyanın en çok konuşulan ve dikkat çeken caps'lerinden biri oldu. Diyalogda şu ifadeler yer aldı:

Dede şu TEOG sorusuna baksana çözemedim de
- Getir bakayım oğlum
-...

Sosyal medya kullanıcılarının, konuya ilişkin olarak yaptıkları paylaşımlardan öne çıkanlar ise şöyle:

TEOG KALDIRILDI, YENİ SİSTEM NE GETİRECEK, BİR KAOS YAŞANACAK MI?

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili kritik bir yazı kaleme aldı. Selvi, yeni sistemin özelliklerine ilişkin detayları kaleme aldığı yazısında bir kaos yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin yorum yaptı.

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

(...)

1 milyon 200 bin öğrenciyi ilgilendiren bir karar keşke öngörülebilir bir süre içinde alınsaydı. TEOG kaldırılırken, yerine ikame edilecek sistem eşzamanlı olarak devreye girse daha yararlı olurdu. Öğretim yılının başında olunması nedeniyle ortada telafisi imkânsız bir durum yok. TEOG’un kaldırılması nedeniyle büyük bir stres içinde olan öğrenciler ve aileleri derin bir nefes aldı. TEOG kaldırıldığına göre elbette ki yerine yeni bir sistem konulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacak alternatifli sistem önerileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak. 22 Eylül Cuma günü Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacak. Ancak o gün önce MGK toplanacak. Orada bağımsızlık referandumu nedeniyle Irak Bölgesel Yönetimi’ne karşı uygulanacak yaptırımlar ele alınacak. MGK’nın ardından Bakanlar Kurulu toplanıp bu yaptırımları karara bağlayacak. Konjonktür nedeniyle o toplantıda yeni sistem ele alınır mı, emin değilim. Ama bu işin uzatılmaya tahammülü yok.

DÜNYA ÖRNEKLERİ İNCELENİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı aralarında ABD, Finlandiya, Japonya, İngiltere, Almanya, Çin ve Güney Kore’nin de olduğu 15 ülkede bu iş nasıl yapılıyor diye inceliyor. Finlandiya’da okul notları, ABD’de merkezi sınav sistemi, Japonya’da ise hem okul bazlı hem merkezi sistem hem de okul notlarının esas alındığı bir sistem geçerli. Güney Kore merkezi sınav ile birlikte okul notlarını esas alırken Çin, bitirme sınavını yeterli buluyor. Her sistemin kendine has avantajları ve dezavantajları var.

Getirilecek sistemin TEOG’un gerisine düşmemesi gerekiyor. Adrese dayalı sistem üzerinde duruluyor. Böylece çocukların oturdukları yere en yakın okullara gitmesi hedefleniyor. Burada bir eksiklik düz liselerin olmaması. Ayrıca Galatasaray, Kabataş benzeri 500 civarındaki liseye geçiş nasıl olacak? Bunun için ayrı bir sınav sistemi mi getirilecek, orası belli değil. Karar süreçleri çok hızlı gelişti. Ancak bir kaos yaşanmaması için yeni sistemin bir an önce açıklanması gerekiyor. Öncelikle TEOG’un kaldırılmasıyla birlikte sınav stresinden kurtulup rahat bir nefes alan 8’inci sınıf öğrencilerinin hevesi kursağında kalmamalı. Hem öğrencilerin mağdur olmasına imkân verilmemeli hem de getirilecek sistem kaldırılan sistemden daha iyi olmalı. Elbette ki bir sistem uygulanacak. Ancak bunun TEOG’dan daha iyi ve uygulanabilir bir sistem olması gerekiyor.

MERKEZİ SINAV OLMAYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’nda oluşturulan bir grup alternatif sistemler üzerinde çalışılıyor. Yeni modelde merkezi sınav sistemi düşünülmüyor. Özü itibarıyla sınav stresini ortadan kaldıracak bir sistem üzerinde duruluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dershanelerin kaldırılması kararını aldığında bunu başaracağına inananların sayısı azdı. Başardı. Böylece eğitim sistemimiz ‘dershane bağımlılığı’ndan kurtulmuş oldu. Cumhurbaşkanı, TEOG’un kaldırılmasını sürpriz bir şekilde gündeme getirdi. Merkezi sınav sistemini esas almayan farklı bir ölçme, değerlendirme ve yerleştirme sistemine geçiliyor.

Önceden ilan edilmiş bir sistem olması arzu edilirdi. Ama henüz eğitim döneminin başındayız. Telafi edilemez bir süre değil. Geçiş sürecinin iyi yönetilmesi ve belirsizliklerin giderilmesi gerekiyor. Ayrıca takvimden ziyade getirilecek sistemin uygulanabilirliği daha büyük önem arz ediyor.

TEOG kaldırıldı; şimdi esas mesele bir kaosa meydan vermeden yeni sistemi kurmakta.

GÜLSE BİRSEL: FEVKALADE OLDU TEOG’UN ANİDEN HOP DİYE KALKMASI!

Öte yandan bir diğer Hürriyet yazarı Gülse Birsel'in de bugünkü gündeminde TEOG yer alıyor. Birsel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla TEOG'un kaldırılmasına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Birsel'in bugünkü Hürriyet'te yayınlanan "Uuu bu eğitim sistemi tam bir lunapark dostum!" başlıklı yazısından bir bölüm şöyle:

"Fevkalade oldu TEOG’un aniden hop diye kalkması!

Şu an sekizinci sınıfa başlayan öğrenciler hayata öyle bir hazırlanıyorlar ki , ohoo, hepsi çakı gibi olacak.

Zira aynı hayat gibi, hiçbir şey belli değil.
Her ihtimal yaşanabilir.

PLAN PROGRAM YOK, GELECEK MEÇHUL.

Mesela Galatasaray Lisesi’ni, ne bileyim İstanbul Erkek Lisesi’ni, fen lisesini filan hedefleyen parlak zekâlı genç, sana diyorum! Artık hayatın bir kumar! Çünkü şimdilik söylenenlere göre o okullar ayrı sınav açacak, ama bu sınavı MEB hazırlayacak. TEOG’da şimdiye kadar yaşananları düşünürsek, bakalım nasıl bir sınav olacak, sonuçları ve başarılı olanlar kime göre, neye göre şekillenecek. Ama tabii o okullar ayrı sınav da açmayabilir, belki yarın bir karar verilir ve mülakatla öğrenci alınır, belli mi olur? Nasıl adrenalin? Bence süper.

Sen, Anadolu lisesi adayı öğrenci, aniden evinin etrafında başka okul olmadığı için mecburen imam hatip okuluna gitmek mecburiyetinde kalabilirsin mesela. Hatta muhtemelen de öyle olacak! Zira artık zekân, aklın, çalışkanlığın kimseyi ilgilendirmiyor. Mühim olan adresin! Adrese göre evine yakın okula konduruluvereceksin. Ne diyorsun? E kaderde illa fıkıh öğrenmek varsa otur şükret, kısmetinde varmış kuzum, ne var?

Veya sen, imam hatip lisesi isteyen öğrenci, çok düşük bir ihtimal ama, belki evinin yakınında yoksa imam hatibe gidemeyeceksin, bu da mümkün. Her vaziyete hazırlıklı ol.
Yeni karardan emlak piyasasının çok etkileneceğini öngörüyorum. Sevgili veliler, nerede oturuyorsunuz? Adresiniz çocuğunuzun geleceğindeki en önemli değişken. Ben sizin yerinizde olsam iyi okulların listesini çıkarıp, mümkünse bütçeyi kırar yarar o mahallelerden birinde bir 1+1 ev tutar taşınırım. Sığışacaksınız artık, çocuğun kaderi sizin elinizde. Zekâ ve yetenek değil ikametgâh esaslı eğitim başladı, yihuu bu bir devriiim! Bunu da deneyelim abi, ne var? Yıllardır ne denemedik ki? Olmadı iptal eder, yeni bir şey deneriz, çılgınız çünkü biiiz!"

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler