HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Terör davasında '7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet'

Halkalı'da askeri servis aracına bombalı saldırı davasında yargılanan 2 sanık için 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 235'er yıl hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

Terör davasında '7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet'

Halkalı'da askeri servis aracına düzenlenen ve bir lise öğrencisi ile 5 askerin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyla ilgili yargılanan Mehmet Kazım Sevim ve Seyithan Özer'in 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 235'er yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.

Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, ''5 yıl uzun tutukluluk süresi'' nedeniyle geçen duruşmada tahliye edilen Mehmet Kazım Sevim, Seyithan Özer ve diğer 13 sanığın avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti, sanıklar Sevim ve Özer'in silahlı terör örgütü PKK üyesi olduklarını ve "devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet iradesinden ayırma ve devletin birliğini bozma" amacına yönelik 22 Haziran 2010'da Küçükçekmece Halkalı Lojmanı'nda oturan kamu görevlilerini taşıyan servis aracına bombalı saldırı eylemini planlama aşamasına katıldıklarını belirtti.

Heyet, Sevim ve Özer'i, maktullerin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açtıklarını sabit görerek, ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sevim ve Özer'in, kamu görevlileri Çağlar Bölük, Duran Bayram, Uğur Ekiz, Bekir Çelik ve Mehmet Boşnak ile Buse Sarıyağ'ı ''kasten öldürme'' suçunu işlediklerini ifade eden mahkeme, sanıklara ayrı ayrı 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca iki sanığı, ''tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi'' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanıklar, kamu görevlileri Erdemir Özcan, Umut Kolukırık, Serap Yücel, Muhammet Nurettin Temiz, Serkan Atız, İlker Erkan Oğraş, Mustafa Ferhat Sevimli, Bayram Günday, Hakan Çiçek, Yakup Gökçek, Mehmet Kutal, Kamil Mazman, Lokman Kaya ve Ünal Sarıyağ'ı ''kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 14'er kez 15 yıl hapisle de cezalandırıldı.

Sevim ve Özer'i, kamu görevlisi Ergün Altıntaş'ı ''kasten öldürmeye teşebbüs'' suçundan 14 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, iki sanığa, mağdur Özgür Balta'nın ''olası kasıtla yaralanmasına yol açtıkları'' gerekçesiyle 15 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme ayrıca, sanık Okan Ağar hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verirken, İsmet Delen ve Lütfi Balbal'ın ''terör örgütüne yardım etmek'' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmalarına hükmetti.

Sanıklar hakkında 19 Haziran 2015'te verilen yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol kararlarının devamına karar veren mahkeme, sanık Ahmet Hakverir, Beşir Arcagök, Salih Baykal ve Behrem Özel'in atılı suçları işledikleri sabit olmadığından beraatlerini kararlaştırdı.

Ayrıca sanıklar Ramazan Çetinçakmak, Nusret Delen, Kemal Çaylak, İslam Erden, Halit Erik ve Özcan Delen hakkında ''propaganda yapmak'' suçundan kovuşturmanın ertelenmesine hükmedildi.

Mahkeme, ceza alan sanıklar hakkında "eylemlerin ağır sonucu ve gerçekleşme biçimi"ni dikkate alarak iyi hal indirimi uygulanmamasına karar verdi.

Olay

Halkalı'da 2010'da, askeri personeli taşıyan servis aracına yönelik bombalı saldırı düzenlenmiş, saldırıda, üniversite sınavına hazırlanan 17 yaşındaki Buse Sarıyağ yaşamını yitirmiş, Jandarma Astsubay Duran Bayram, Mehmet Boşnak, Jandarma Kıdemli Üstçavuş Bekir Çelik, Jandarma uzman çavuşlar Uğur Ekiz ve Çağlar Bölük de şehit olmuştu. (AA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler