HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tırnak mantarı neden olur? Ayak ve el tırnak mantarı tedavisi için yöntemler nelerdir?

Tırnak mantarı hemen herkesin başına gelen bir rahatsızlık. Ayak ve el tırnak mantarı tedavisi ise aslında basit birkaç yöntemle oluyor. Tırnak mantarı nasıl geçer, tırnak mantarı neden olur gibi soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

Tırnak mantarı neden olur? Ayak ve el tırnak mantarı tedavisi için yöntemler nelerdir?

Tırnak mantarı birçok insanın başına gelen bir rahatsızlık. Ayak ve el tırnak mantarı tedavisi ise aslında oldukça basit. Eğer siz de tırnak mantarı sorununu yaşıyor ve tırnak mantarı nasıl geçer diye merak ediyorsanız detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Her ne kadar hem el hem de ayak tırnaklarında görülse de ayak tırnak mantarı daha çok görülen bir rahatsızlık. Terli çorapların uzun süre giyilmesi, ayakkabıların paylaşılması ve havuz ya da spor salonu gibi halka açık yerlerde çıplak ayakla yürünmesi gibi birçok faktör tırnak mantarı oluşumunu tetikliyor. Ayak tırnağında ortaya çıkan mantarlarda çeşitli semptomlar görülebilir: Tırnağın renginin değişmesi, tırnaktan yayılan kötü koku ve tırnak sertleşmesi gibi...

TIRNAK MANTARI NEDİR?

Tırnak mantarı yaygın görülen bulaşıcı bir enfeksiyondur. Onikomikoz olarak da bilinen tırnak mantarı el ve çoğunlukla ayak tırnaklarında görülür. Tırnak mantarı, tırnak ucunda ya da altında beyaz ya da sarı bir nokta görünümüyle başlar ve enfeksiyon ilerledikçe tırnağın renginin değişmesine, kalınlaşmasına ve hatta parçalanmasına sebep olabilir. Birkaç tırnak ya da tırnakların tamamını etkileyebilir. Tedavi edilmediği sürece enfeksiyon diğer ayağa ya da vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Hastalık yaygınlığı genel toplumun %10’u civarındadır ancak bu oran 60 yaş üzeri kişilerde iki kat fazladır. Tırnak mantarı yaşam kalitesini olumsuz etkilerler. Ayak ve el tırnaklarında oluşabilen bu mantar enfeksiyonlarının tedavisi uzun sürebilir. Tırnak mantarı tedavisinde kimi zaman krem, losyon kimi zaman da hap gibi yöntemler kullanılır. Tırnak mantarı tedavisinde herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora görünmek gerekir. Çünkü kullanılan bazı ilaçlar ciddi yan etkileri vardır.; bu nedenle doktor kontrolünde doğru şekilde doğru hastada kullanılması gerekmektedir.

TIRNAK MANTARI BELİRTİLERİ

Kalınlaşmış, kurumuş tırnak
Şekil bozulması
Beyaz veya sarı çizgiler
Kolay kırılma
Matlaşma
Rengi koyulaşması
Tırnaktan koku gelmesi

TIRNAK MANTARI NEDEN OLUR?

Mantarlar hayatta kalmak için güneş ışığına ihtiyaç duymayan mikroskopik organizmalardır. Tırnak mantar enfeksiyonlarına genellikle dermatofit mantar neden olur. Bu mantarlar çoğunlukla zararsız bir şekilde cildinizde yaşarlar, ancak bazen çoğalabilirler ve enfeksiyonlara neden olabilirler. Tırnak mantarı yüzme havuzları ve duşlar da dahil olmak üzere ılık, nemli ortamlarda yaşarlar. Tırnaklarınız sıklıkla ılık ve nemli koşullara maruz kalıyorsa tırnak mantarı problemiyle karşılaşma olasılığınız yüksektir.

TIRNAK MANTARI NASIL TEDAVİ EDİLİR VİDEOLU ANLATIM

TIRNAK MANTARI TEDAVİSİ İÇİN BİTKİSEL YÖNTEMLER

Malzemeler

• 3 su bardağı antiseptik ağız çalkalama suyu
• Geniş bir leğen
• 3 su bardağı elma sirkesi
• Temiz havlu
• Çay çiçeği yağı
• Kekik yağı
• Zeytinyağı
• Yaklaşık 160 gram damlalıklı şişe
• Diş fırçası

1.aşama: 3 su bardağı antiseptik ağzı çalkalama suyunu ve 3 su bardağı elma sirkesini genişbir leğene boşaltın.

2.aşama: Tırnak mantarı olan ayağınızı leğene daldırıp 30 dakika bekletin.

3. aşama: Ayağınızı leğenden çıkarın ve temiz bir havluyla iyice kurulayın.

4. aşama: 160 gramlık damlalıklı şişeye eşit ölçüde çay çiçeği yağı, kekik yağı ve zeytinyağı ekleyin.

5. aşama: Şişeyi sallayarak içerisindeki malzemelerin karışmasını sağlayın. Damlalığı kullanarak yağ karışımını mantarlı tırnaklara uygulayın.

6. aşama: Uyguladığınız yağ karışımını tırnaklarda en az 15 dakika bekletin.

7. aşama: Bir diş fırçası yardımıyla yağ karışımını tırnaklarınıza hafifçe ovalayın.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler