HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tiyatroda 'İlla hükümet mi soyacak' sözüne sansür

Cibali Karakolu adlı oyunda ''İlla hükümet mi soyacak'' cümlesi şikayet üzerine oyundan çıkarıldı.

Tiyatroda 'İlla hükümet mi soyacak' sözüne sansür

Tiyatrocu Nedim Saban Twitter’dan takipçileriyle paylaştığı not Şehir Tiyatroları’nda sansür iddialarını gündeme taşıdı. Saban, bu sezon sahnelenmeye başlanan Cibali Karakolu isimli oyunda fahişe karakterini canlandıran Betül Kızılok Bavli’nin tümden sansürlenerek oyundan çıkarıldığını söyledi.

Saban tweetinde; “Ve… tiyatroda orospu rolü oynamak yasak! Şehir Tiyatrosu Cibali Karakolu’nda bu rolü oynayan oyuncunun sahnelerini kaldırıp, oyuncuyu atmış” diye yazdı.

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu durumu doğrularken iddia edilenin aksine sahne çıkarmanın sansürden değil oyunun sarkmasından kaynaklandığını söyledi.

HEP HÜKÜMET Mİ SOYSUN LAFI
Aynı oyunda ikinci sansür iddiasını da Ahmet Hakan Hürriyet’teki köşesinde yazdı. Hakan, dev oyuncu Zihni Göktay’ın ağzından sansür olayını şöyle anlattı:

“Oyunda emniyet amiri Cafer sevgilisine ‘Gel beni soy’ diyor. Kadın reddedince de illa hükümet mi soyacak diye espri yapıyor. Seyircimizin biri hükümeti rencide ettiğini düşündüğü bu sözü Beyaz Masa’ya şikayet etmiş. Bu 1951 yılında yazılmış bir piyas. Cafer o günkü hükümeti kastediyor. Ama sunu anlatamazsınız. Kaldırdılar o sözü oyundan”

OYUNUN KONUSU
İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sergilenen ve yönetmenliğini Nedret Denizhan'ın yaptığı oyunda, HİR Cibali Karakolu hali hazırda varlığını koruyan pek çok gerçeğe ışık tutarak geçmişten günümüzü yansıtan eleştirel bir ayna tutuyor. Öğrenilmiş kadın erkek ilişkileri başta olmak üzere, paranın ilişkilerdeki etkisi, çeşitli kurumlardaki eksikliklerin neden olduğu yetersizlik, toplumsal ve politik yaşama dair eleştirilerle biçimlenen oyun, güldürmek kadar yeniden cevaplanması gereken pek çok soruyu da beraberinde getiriyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler